Ι-dosing: Ψηφιακά ναρκωτικά κάνουν θραύση στους εφήβους

Τα ψηφιακά ναρκωτικά είναι η νέα μόδα στον κόσμο των εφήβων, οι οποίοι κατεβάζουν από το internet ηχητικά αρχεία που υποτίθεται ότι προκαλούν αλλαγές στα εγκεφαλικά κύματα και αλλοιώνουν τη συνείδηση. Πόσο επικίνδυνο είναι το I-dosing και πόσο πρέπει να ανησυχούν γονείς και δάσκαλοι;
Ι-dosing: Ψηφιακά ναρκωτικά κάνουν θραύση στους εφήβους
Τα ψηφιακά ναρκωτικά είναι η νέα μόδα στον κόσμο των εφήβων, οι οποίοι κατεβάζουν από το internet ηχητικά αρχεία με ονόματα όπως «κρακ», «LSD» και «ηρωίνη». Τα μουσικά κομμάτια, που ακούγονται με τη χρήση ακουστικών, υποτίθεται ότι προκαλούν αλλαγές στα εγκεφαλικά κύματα και αλλοιώνουν τη συνείδηση, ενώ η κάθε «δόση» κοστίζει 1-2 δολάρια. Η νέα μανία έχει ήδη προκαλέσει την ανησυχία γονιών και δασκάλων.

Τι είναι το I-doser
Πρόκειται για ηχογραφήσεις με ρυθμούς δύο ακουστικών εξόδων, οι οποίες μεταφέρουν διαφορετικούς ήχους σε κάθε αυτί, με αποτέλεσμα να μεταβάλλονται τα εγκεφαλικά κύματα. Οι έφηβοι που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα ψηφιακά ναρκωτικά (το Youtube βρίθει από τέτοιες μαρτυρίες), υποστηρίζουν ότι «φτιάχνονται» όπως με τη μαριχουάνα ή άλλες ψυχοτρόπες ναρκωτικές ουσίες.

Δείτε το video


Είναι ναρκωτικό το I-doser;
Ο Ron Doyle στο blog του, «Psychology Today», είναι σκεπτικιστής και σημειώνει ότι το i-doser δεν είναι ναρκωτικό. Εξηγεί ότι στην πραγματικότητα είναι θεραπεία με ρυθμούς δύο ακουστικών εξόδων, η οποία ανακαλύφθηκε το 1839 και έχει «χρησιμοποιηθεί σε κλινικές δοκιμές στην έρευνα της ακοής και των κύκλων του ύπνου, για να προκαλέσει διάφορες αλλαγές στα εγκεφαλικά κύματα και να θεραπεύσει το άγχος». Γράφει χαρακτηριστικά: «Είναι, λοιπόν, όντως ναρκωτικό; Μάλλον όχι. Είναι ένα σημάδι ότι η εφηβική κουλτούρα έχει ακόμη εμμονή και ψάχνει ενεργά να πειραματίζεται με ναρκωτικά και αλλοιωμένες συνειδήσεις; Αυτό είναι σίγουρο».

Αν και δεν μπορεί να θεωρηθεί ναρκωτική ουσία, το i-doser δεν είναι αθώο. Τα παιδιά που ψάχνουν ένα ψηφιακό «φτιάξιμο», είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν αληθινά ναρκωτικά στον αληθινό κόσμο. «Είναι πραγματικό; Δεν νομίζω. Είναι μια μεγάλη απειλή; Ναι, κατά κάποιον τρόπο», δήλωσε ο Dr. Mitchell Wallick, διευθυντής της C.A.R.E. Florida, μιας κλινικής αποτοξίνωσης που ειδικεύεται στους εθισμούς κατά την εφηβεία. «Ανοίγει την πόρτα: Δοκίμασα αυτό το συγκεκριμένο I-doser. Υποτίθεται ότι θα με έκανε να νιώσω όπως με τη μαριχουάνα. Αλλά πώς μπορώ να το ξέρω; Ας δοκιμάσω το αληθινό ναρκωτικό».

Ίσως, όμως, η μόδα του i-doser να είναι το λιγότερο απ’ όσα πρέπει να προβληματίζουν τους γονείς για τη σχέση των παιδιών τους με τους υπολογιστές. Όλο και περισσότερες έρευνες επισημαίνουν τις αρνητικές συνέπειες που έχει η συνεχής χρήση των υπολογιστών στον πραγματικό κόσμο, στον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά των παιδιών που μεγαλώνουν καλωδιωμένα με τα κινητά τηλέφωνα, τους υπολογιστές, τις τηλεοράσεις και τα videogames. Πρόκειται για έναν ψηφιακό εθισμό διαφορετικού είδους.

Πηγή: Time
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v