Μεγάλη Εβδομάδα με βροχή αστεριών

Ο νυχτερινός ουρανός της Μ. Παρασκευής γεμίζει πεφταστέρια. Η ανοιξιάτικη βροχή αστεριών, που έχει ήδη ξεκινήσει, κορυφώνεται το βράδυ της 22ας Απριλίου και υπόσχεται ρομαντικές εικόνες.
Μεγάλη Εβδομάδα με βροχή αστεριών
Οι Λυρίδες, τα ανοιξιάτικα πεφταστέρια, χαράσσουν λαμπρές πορείες στον νυχτερινό ουρανό της Μεγάλης Εβδομάδας. Η βροχή αστεριών, που έχει ήδη ξεκινήσει, θα φτάσει στο αποκορύφωμά της τη Μεγάλη Παρασκευή και οι καλές καιρικές συνθήκες υπόσχονται θεαματικές πτώσεις.

Οι ρομαντικοί του κόσμου χρωστούν τις εικόνες που απολαμβάνουν κάθε άνοιξη, στον κομήτη Thatcher, αφού οι διάττοντες αστέρες είναι υπολείμματα σκόνης από την ουρά του κομήτη που πέρασε κοντά από τον πλανήτη το 1861 και αναμένεται να ξαναβρεθεί στη γειτονιά της Γης το 2276.

Η βροχή έχει πάρει το όνομά της από τον αστερισμό της Λύρας, όπου βρίσκεται και το ακτινοβόλο σημείο της, και ο οποίος φιλοξενεί τον Βέγα, το δεύτερο φωτεινότερο άστρο στο βόρειο ημισφαίριο. Όταν κορυφώνεται η έντασή τους, μεταξύ 21-23 Απριλίου, οι Λυρίδες πέφτουν με συχνότητα περίπου 15-20 την ώρα, ενώ κινούνται με ταχύτητα έως 50 χιλιομέτρων την ώρα.

Οι καλύτερες ώρες για να χαζέψετε τη βροχή είναι τα ξημερώματα του Μ. Σαββάτου, λίγο πριν από την αυγή. Φέτος, αν και οι μετεωρολόγοι προβλέπουν καθαρό ουρανό, την πλήρη θέαση των αστεριών θα εμποδίζει ελαφρώς το φως της γεμάτης κατά τρία τέταρτα σελήνης.

Πάντως, αν δεν ανήκετε στους ξενύχτηδες ή τους ρομαντικούς, μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι για αρκετά χρόνια, αφού οι αστρονόμοι υπολογίζουν ότι η επόμενη πραγματικά εντυπωσιακή βροχή Λυρίδων θα γίνει το 2040-41.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v