SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Μεγάλη Εβδομάδα με βροχή αστεριών

Ο νυχτερινός ουρανός της Μ. Παρασκευής γεμίζει πεφταστέρια. Η ανοιξιάτικη βροχή αστεριών, που έχει ήδη ξεκινήσει, κορυφώνεται το βράδυ της 22ας Απριλίου και υπόσχεται ρομαντικές εικόνες.

Μεγάλη Εβδομάδα με βροχή αστεριών

Οι Λυρίδες, τα ανοιξιάτικα πεφταστέρια, χαράσσουν λαμπρές πορείες στον νυχτερινό ουρανό της Μεγάλης Εβδομάδας. Η βροχή αστεριών, που έχει ήδη ξεκινήσει, θα φτάσει στο αποκορύφωμά της τη Μεγάλη Παρασκευή και οι καλές καιρικές συνθήκες υπόσχονται θεαματικές πτώσεις.

Οι ρομαντικοί του κόσμου χρωστούν τις εικόνες που απολαμβάνουν κάθε άνοιξη, στον κομήτη Thatcher, αφού οι διάττοντες αστέρες είναι υπολείμματα σκόνης από την ουρά του κομήτη που πέρασε κοντά από τον πλανήτη το 1861 και αναμένεται να ξαναβρεθεί στη γειτονιά της Γης το 2276.

Η βροχή έχει πάρει το όνομά της από τον αστερισμό της Λύρας, όπου βρίσκεται και το ακτινοβόλο σημείο της, και ο οποίος φιλοξενεί τον Βέγα, το δεύτερο φωτεινότερο άστρο στο βόρειο ημισφαίριο. Όταν κορυφώνεται η έντασή τους, μεταξύ 21-23 Απριλίου, οι Λυρίδες πέφτουν με συχνότητα περίπου 15-20 την ώρα, ενώ κινούνται με ταχύτητα έως 50 χιλιομέτρων την ώρα.

Οι καλύτερες ώρες για να χαζέψετε τη βροχή είναι τα ξημερώματα του Μ. Σαββάτου, λίγο πριν από την αυγή. Φέτος, αν και οι μετεωρολόγοι προβλέπουν καθαρό ουρανό, την πλήρη θέαση των αστεριών θα εμποδίζει ελαφρώς το φως της γεμάτης κατά τρία τέταρτα σελήνης.

Πάντως, αν δεν ανήκετε στους ξενύχτηδες ή τους ρομαντικούς, μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι για αρκετά χρόνια, αφού οι αστρονόμοι υπολογίζουν ότι η επόμενη πραγματικά εντυπωσιακή βροχή Λυρίδων θα γίνει το 2040-41.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Η λογική στους ερωτευμένους είναι σαν τον δαυλό μέσα στην ομίχλη. Φωτίζει, αλλά δεν διαλύει."

Φραγκίσκος Βάκων, Άγγλος φιλόσοφος

 • 1095 - Την τελευταία ημέρα του Συμβουλίου του Κλερμόν, ο Πάπας Ουρβανός Β΄ ορίζει τον επίσκοπο Αντεμάρ του Πουί και τον κόμη Ραϊμόνδο Δ' της Τουλούζης ως επικεφαλής της Α' Σταυροφορίας στους Αγίους Τόπους.
  1520 - Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος, περνώντας από τον πορθμό που σήμερα φέρει το όνομά του, γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος εξερευνητής που φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού.
  1582 - Ο 18χρονος Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και η 26χρονη Ανν Χάθαγουεϊ πληρώνουν 40 αγγλικές λίρες για να βγάλουν άδεια γάμου.
  1814 - Οι «Τάιμς του Λονδίνου» είναι η πρώτη εφημερίδα που κάνει χρήση ατμοκίνητου πιεστηρίου για την εκτύπωσή της.
  1821 - Ο Παναμάς κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.
  1895 - Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας αυτοκινήτων στην Αμερική. Συμμετέχουν 6 αυτοκίνητα, τρέχουν για 55 μίλια, και ο νικητής αναπτύσσει μέση ταχύτητα 7 μιλίων την ώρα.
  1910 - Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κερδίζει τις εκλογές, με 307 από τις 362 έδρες της Βουλής.
  1964 - Εκτόξευση του αμερικανικού διαστημοπλοίου Mariner 4, του πρώτου που μετέδωσε κοντινές εικόνες του πλανήτη Άρη

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v