Πανευρωπαϊκή διάκριση μαθητών για την κατασκευή μίνι δορυφόρου

Με τον δορυφόρο τους, «Ικαρομένιππο», 10 μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου της Μυτιλήνης εκτοξεύθηκαν στην τρίτη θέση του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών της Microsoft για το πιο δημοφιλές project και ετοιμάζονται να διαγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πανευρωπαϊκή διάκριση μαθητών για την κατασκευή μίνι δορυφόρου
Ως το τρίτο πιο δημοφιλές project του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών της Microsoft επιλέχθηκε ο «Ικαρομένιππος», ο λιλιπούτειος δορυφόρος που κατασκεύασαν και εκτόξευσαν με επιτυχία 10 μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου της Μυτιλήνης. Η βράβευση στη Μόσχα έρχεται λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του πρώτου βραβείου στον αντίστοιχο πανελλήνιο διαγωνισμό, ενώ τώρα οι μαθητές, με επικεφαλής τον καθηγητή τους, Γιώργο Κοντέλλη, ετοιμάζονται να διαγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τι είναι ο Ικαρομένιππος
Στις διαστάσεις ενός αναψυκτικού και με βάρος μόλις 350 γραμμαριών, ο μίνι δορυφόρος είναι αντίγραφο ενός κανονικού δορυφόρου που διαθέτει όλα τα βασικά συστήματα (µικροεπεξεργαστή, πλακέτα αισθητήρων, ποµπό, GPS). Τον προηγούμενο Αύγουστο ταξίδεψε έως τη Νορβηγία για να εκτοξευθεί με τη βοήθεια υπερηχητικού πυραύλου πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο σε ύψος 1.000 μέτρων και να επιστρέψει με αλεξίπτωτο στο έδαφος, έχοντας συλλέξει πληροφορίες για τα ατμοσφαιρικά δεδομένα.

Η ιστορία πίσω από τη βράβευση
Η ομάδα των μαθητών και ο κος Κοντέλλης πρόλαβαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή την προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην ESA, φτιάχνοντας το προσχέδιο μέσα σε 5 μέρες. Οι μικροί επιστήμονες δούλευαν εντατικά μετά το σχολείο, αλλά και τα σαββατοκύριακα, προκειμένου να έχουν έτοιμο εγκαίρως και πλήρως λειτουργικό τον δορυφόρο. Οι προσπάθειές τους ανταμείφθηκαν στον ∆ιαγωνισµό Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών αρχικά επί ελληνικού εδάφους και πλέον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός που διοργανώνει η Microsoft, πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Ελλάδα από το 2004, με τις συμμετοχές να φτάνουν κατά μέσο όρο τις 120. Αξιοσημείωτη είναι η ισχυρή παρουσία των σχολείων της επαρχίας, αφού μόνο το 30% των συμμετοχών είναι από εκπαιδευτικούς της Αττικής.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v