Σύμβουλοι σπουδών: Μετά το σχολείο… τι;

Αυξανόμενη ζήτηση εξειδικευμένων προσόντων από τη μία, ανεργία από την άλλη και το ερώτημα "Τι να σπουδάσω;" να αγχώνει τους τελειόφοιτους λυκείου περισσότερο από ποτέ. Ποιοι σύμβουλοι και κέντρα προσανατολισμού μπορούν να τους βοηθήσουν και με ποιον τρόπο;
Σύμβουλοι σπουδών: Μετά το σχολείο… τι;
της Έλενας Μπούλια

Το σημαντικότερο εφαλτήριο στις προσωπικές μας επιλογές είναι να ξέρουμε τι θέλουμε. Αυτό ισχύει σε όλα τα επίπεδα, πόσο μάλλον στην επιλογή των κατάλληλων σπουδών και αργότερα των επαγγελματικών δυνατοτήτων που οι πρώτες μπορούν να μας προσφέρουν. Τι συμβαίνει, όμως, όταν δεν ξέρουμε τι θέλουμε; Πώς μπορεί ένας τελειόφοιτος λυκείου να επιλέξει τις σπουδές που θα ακολουθήσει αν δεν είναι σίγουρος για το τι ακριβώς του ταιριάζει; Και, εφόσον δεν θέλησε ή δεν κατάφερε να εισαχθεί σε κάποιο ανώτερο ή ανώτατο ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, με ποια κριτήρια μπορεί ένας νέος να επιλέξει ένα πρόγραμμα σπουδών σε κάποιο ευρωπαϊκό ή αμερικανικό πανεπιστήμιο;

Πολλά τα ερωτήματα και ακόμα περισσότερο το άγχος των αποφοίτων λυκείου αυτές τις μέρες, το οποίο μάλιστα διογκώνεται από πολλούς γονείς που στην προσπάθεια τους να κατευθύνουν το παιδί στην πιο «σίγουρη», κατ’αυτούς, λύση το πιέζουν να πάρει μία απόφαση ζωής. Οι περισσότεροι ονειρεύονται για το παιδί τους σπουδές με γόητρο –όπως η ιατρική ή η νομική. Όσοι, μάλιστα, από αυτούς έχουν ήδη επιτύχει στην δική τους καριέρα, το ωθούν να ακολουθήσει τα ίδια βήματα. Άλλοι το στρέφουν σε σπουδές «της μόδας», τύπου Business Administrator ή Finance, που μπορεί να μην είναι σίγουροι για το αντικείμενο αυτών αλλά ελπίζουν ότι ένας βαρύγδουπος τίτλος σπουδών θα ανοίξει στο παιδί τους όλες τις εργασιακές πόρτες. Και κάποιοι άλλοι το ψάχνουν λίγο παραπάνω. Και σε συνδυασμό με τα όποια ταλέντα, τις κλίσεις, τον χαρακτήρα και φυσικά τις ικανότητες του παιδιού αναζητούν τον δρόμο που θα τους οδηγήσει στην πιο επιτυχημένη επιλογή. Αυτή που πρώτα απ’όλα θα κάνει ευτυχισμένο το παιδί τους και που, στην πορεία θα του δώσει τα κατάλληλα επαγγελματικά εφόδια.

Και αφού το ελληνικό σχολείο δείχνει ανίκανο να κατευθύνει τα παιδιά όσον αφορά στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, τον ρόλο αυτόν έρχονται να παίξουν κάποιοι κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς, οι οποίοι σε συνεργασία με τους γονείς και τα παιδιά σκοπό έχουν όχι μόνο να παράσχουν συμβουλές αλλά και να οργανώσουν τις κινήσεις που πρέπει να κάνει ο μελλοντικός φοιτητής προκειμένου να γίνει δεκτός σε κάποιο, ελληνικό ή ξένο, ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα. Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, εδώ τα πιο αξιόπιστα κέντρα συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού, εξηγούμε πώς μπορεί να βοηθήσει το κάθε ένα, ξεχωρίσαμε μέσα από μελέτες τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση και επισυνάπτουμε τις λίστες των καλύτερων ευρωπαϊκών-βρετανικών και αμερικανικών πανεπιστημίων για εσάς που ονειρεύεστε σπουδές στο εξωτερικό. Και ελπίζουμε πως έτσι σας βοηθάμε να κάνετε μία καλή αρχή.

Κέντρα συμβουλευτικής σπουδών και επαγγελματικού προσανατολισμού:

* Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Υπό την εποπτεία του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Ε.Κ.Ε.Π. έχει σκοπό, μεταξύ άλλων, να πληροφορεί τους ενδιαφερόμενους σε θέματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, μέσω του δικτύου Euroguidance, στο οποίο ανήκει το Ε.Κ.Ε.Π., η πληροφόρηση όσον αφορά τις σπουδές σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη είναι πολύ πιο έγκυρη. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με το Ε.Κ.Ε.Π. (Παρασσίου 1, Αθήνα, τηλ. 210-8233669, e-mail: [email protected]) ή να επιλέξετε συγκεκριμένα δίκτυα πληροφόρησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα (δείτε εδώ) και στο εξωτερικό μέσω των παρακάτω φορέων:
- Δίκτυο Ευρυδίκη: Αποτελεί το Ευρωπαϊκό Δίκτυο πληροφόρησης για την εκπαίδευση με συγκρίσιμες πληροφορίες σχετικά με το εκπαιδευτικό σύστημα σε κάθε χώρα της Ε.Ε. Έτσι, για κάποιον που ενδιαφέρεται να σπουδάσει π.χ. στην Γερμανία, αρκεί να επιλέξει το σημαιάκι της χώρας και αυτό θα τον οδηγήσει σε ένα αναλυτικό αρχείο με λεπτομερείς πληροφορίες του εκπαιδευτικού της συστήματος –όλες οι πληροφορίες του Δικτύου Ευρυδίκη είναι διαθέσιμες στα αγγλικά.
- CEDEFOP: Είναι το κέντρο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, με έδρα την Θεσσαλονίκη. Ενδιαφέρον στο δίκτυο αυτό έχουν οι αναλυτικές έρευνες σχετικά με τις μελλοντικές ανάγκες κατάρτισης των ευρωπαίων εργαζομένων (δείτε π.χ. εδώ), οι οποίες μπορούν να μας δημιουργήσουν μία εικόνα σχετικά με τα επαγγέλματα που θα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση μέσα στην επόμενη δεκαετία (αναλυτικά η πιο πρόσφατη έρευνα εδώ). Πολύ περιληπτικά, η έρευνα καταλήγει ότι στην Ελλάδα οι ομάδες επαγγελμάτων που θα παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην επόμενη δεκαετία είναι οι τεχνικές ειδικότητες, οι εργαζόμενοι στον τομέα των υπηρεσιών και τα βασικά επαγγέλματα (θέσεις σχετικά απλής εργασίας -κλητήρες, καθαριστές, φρουροί ασφαλείας- που μέχρι σήμερα καλύπτονται με ανειδίκευτο προσωπικό).

Εδώ επίσης, αξίζει να αναφέρουμε τις μελέτες του Εθνικού Παρατηρητηρίου Απασχόλησης στην Ελλάδα, με υποδείγματα και προβλέψεις για την μελλοντική ζήτηση εργασίας στην Ελλάδα, τις οποίες θα βρείτε στο σύνολό τους εδώ καθώς και την πολύ πρόσφατη έρευνα της Manpower με τις «10 ειδικότητες που βρίσκουν (αμέσως) δουλειά», την οποία θα διαβάσετε στα Σχετικά Άρθρα.

* Σταδιοδρομία – Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Η εταιρία Σταδιοδρομία σκοπό έχει την προετοιμασία των μελλοντικών επαγγελματιών μέσα από τον σχεδιασμό και την σωστή επιλογή σπουδών, στην αρχή, και επαγγέλματος, στην συνέχεια. Όσον αφορά στους μαθητές (αλλά και στους φοιτητές), αυτοί μπορούν να επισκεφθούν το κέντρο Σταδιοδρομία, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ένα τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού, το οποίο διερευνά την προσωπικότητα, τις κλίσεις, τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα κάθε ατόμου, με σκοπό να προσδιορίσει τα επαγγέλματα που ταιριάζουν στον καθένα, αλλά και μέσω ποιων σπουδών μπορούν να τα προσεγγίσουν. Το τεστ αυτό ολοκληρώνεται μέσα από δύο ραντεβού, στο πρώτο πραγματοποιείται το τεστ και στο δεύτερο συζητιούνται μεταξύ του μαθητή, των γονιών και του συμβούλου τα αποτελέσματα. Η τιμή του τεστ είναι 100 ευρώ και πραγματοποιείται στα γραφεία της Σταδιοδρομίας (Ελλησπόντου 46 & Άργους 11, Βύρωνας, τηλ. 210 7613138) μετά από ραντεβού.

* Orientum – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας
Η Orientum δημιουργήθηκε με σκοπό να παρέχει υπηρεσίες στο χώρο της Συμβουλευτικής και του Επαγγελματικού Προσανατολισμού, απευθυνόμενη κυρίως σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στον χώρο της Orientum παρέχονται σε μαθητές Λυκείου σεμινάρια που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των μαθητών για πληροφόρηση σχετικά με τις μελλοντικές σπουδές και την καριέρα τους. Επίσης, στον ιστοχώρο Prosanatolismos.gr μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει on-line το τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού Πυξίδα, με κόστος 80 ευρώ (Orientum – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας: Καμπούρογλου 1 και Πηνελόπης Δέλτα, Ν. Ψυχικό, τηλ. 210 6778777).

* Ison Psychometrica
Πρόκειται για μία εταιρία παροχής Υπηρεσιών Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας, η οποία προσφέρει μεταξύ άλλων υπηρεσίες αναζήτησης εργασίας, επαγγελματικού προσανατολισμού, συμβουλευτική σταδιοδρομίας, ανάλυση προσωπικότητας κ.α. Όλα αυτά πραγματοποιούνται μέσω ειδικών σεμιναρίων και των αντίστοιχων τεστ. Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία της εταιρίας Ison Psychometrica, Λ. Κηφισίας 31, Αθήνα, τηλ. 210 6420001 και Τσιμισκή 123, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 233833, 2310 233816.

Τα καλύτερα ξένα πανεπιστήμια σύμφωνα με τις νεώτερες λίστες:

Για εσάς που ενδιαφέρεστε να σπουδάσετε στο εξωτερικό, σημαντικό όσον αφορά στην επιλογή του κατάλληλου για εσάς Κολεγίου είναι να λάβετε υπ’όψιν σας την θέση την οποία αυτό καταλαμβάνει συγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα, ανάλογα με το επίπεδο σπουδών που αυτό παρέχει. Περιληπτικά αναφέρουμε πως τα τρία καλύτερα κολέγια της Μεγάλης Βρετανίας είναι παραδοσιακά το Oxford, το Cambridge και το Imperial. Τα καλύτερα πανεπιστήμια των Η.Π.Α. είναι το Harvard, το Princeton και το Yale, ενώ ανάμεσα στα καλύτερα στην Ευρώπη συγκαταλέγονται τα: Lomonosov Moscow State University στην Ρωσία, Eidgenössische Technische Hochschule Zürich στην Ελβετία, Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen στην Γερμανία, καθώς και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για τα Κολέγια της Μεγάλης Βρετανίας θα βρείτε στον Good University Guide 2010 του περιοδικού Times, το ranking των αμερικανικών πανεπιστημίων για το 2010 διατίθεται από το U.S. News, ενώ τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης για το 2009 θα τα δείτε μέσω το φορέα 4 International Colleges & Universities.

Μείνετε on-line γιατί μέσα στις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν εκτενή άρθρα σχετικά με τις νεώτερες εξελίξεις της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v