Γιατί να είμαστε αισιόδοξοι για το 2011

Μετά από μια δύσκολη χρονιά, όλοι έχουμε κάποιες δόσεις απαισιοδοξίας μέσα μας. Κι αν δεν κρατήσαμε τα καλά του χρόνου που έφυγε, ας το κάνουμε προκαταβολικά για τον επόμενο: Συγκεντρώνουμε όλα αυτά που θα μας κάνουν να χαμογελάσουμε και να πάμε μπροστά σε κάθε τομέα.
Γιατί να είμαστε αισιόδοξοι για το 2011
του Γιώργου Κόκουβα

Περισσότερα οικονομικά μέτρα, δείκτες ανεργίας που τρελαίνονται, χρέη, περικοπές, και άλλα τέτοια όμορφα μας έχουν κάνει να μην… ανυπομονούμε για το μέλλον. Η απαισιοδοξία, όμως, δεν είναι για εμάς, πώς να το κάνουμε! Αφήνουμε για λίγο στην άκρη τα προβλήματα και τις ανησυχίες και υποδεχόμαστε το «νεογέννητο» 2011, ψάχνοντας τους λόγους που θα μας κάνουν να χαμογελάσουμε μέσα στις επόμενες 365 ημέρες.

Αμυδρό, αλλά υπαρκτό φως στα οικονομικά, τεχνολογικές εξελίξεις που θα κάνουν την ζωή μας λίγο –έως πολύ- πιο εύκολη, επιστημονικές προσδοκίες που θα πάρουν από το χέρι την ανθρωπότητα για ένα ακόμη βήμα και καλλιτεχνικά νέα που θα «νοστιμίσουν» την καθημερινότητά μας αναμένουμε για το ’11. ‘Αλλωστε, αν συνυπολογίσουμε τις προειδοποιήσεις για… τέλος του κόσμου το 2012, καταλαβαίνουμε πως δεν είναι ώρα για μεμψιμοιρίες. Θα αρπάξουμε κάθε ευκαιρία για χαμόγελο και θετική σκέψη που έχει να μας προσφέρει το 2011. Δείτε, λοιπόν, τι να… αδράξετε από την νέα χρονιά.

Επιστήμη

Χρονιά μεγάλων εξελίξεων αναμένεται να είναι το ’11 για τον επιστημονικό τομέα, από το πιο μικρό μας σωματίδιο μέχρι τον πιο μακρινό γαλαξία. Δείτε πώς όσα κάποτε θεωρούνταν fiction θα γίνουν… science μέσα στο τρέχον έτος.
- Θα έχουμε νέα από το CERN.
Φέτος θα είναι η χρονιά που θα πάρουμε τα πρώτα ουσιαστικά αποτελέσματα από τα πειράματα του CERN για το αποκαλούμενο «σωματίδιο του Θεού». Η αντι-ύλη και οι νέοι κανόνες της Φυσικής χτυπούν την πόρτα για να αλλάξουν σύντομα τα σχολικά βιβλία –και όχι μόνο.
- Αναμένεται νέο «οπλοστάσιο» εναντίον ασθενειών.
Εμβόλια κατά της ελονοσίας, αλλά και εξελίξεις με αντισώματα και φαρμακευτικές ουσίες ενάντια σε ιούς, όπως ο HIV βρίσκονται προ των πυλών των εργαστηρίων (δείτε εδώ σχετικό δημοσίευμα του in2life).
- Θα δούμε τις πρώτες εφαρμογές της «γονιδιακής ανάγνωσης».
Το ανθρώπινο γονιδίωμα χαρτογραφήθηκε, αλλά μέχρι τώρα δεν είδαμε κάποια πρακτική εφαρμογή των νέων βιολογικών γνώσεων. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως μέσα στο 2010, θα μπορούν να γνωρίζουν τις αιτίες διαταραχών, και ταυτόχρονα να αντιμετωπίζουν εξατομικευμένα την κάθε περίπτωση.
- Πολλά «μαντάτα» θα μας έρθουν και από το διάστημα.
Τα διαστημόπλοια της NASA «Messenger» και «New Horizons» καταφθάνουν σε Ερμή και Ουρανό αντίστοιχα, με επιδόσεις ταχύτερες από κάθε άλλη φορά. Το ανθρώπινο είδος πλησιάζει, ταυτόχρονα πολύ κοντά στα όρια του γαλαξία μας. Πλήθος νέων εκτοξεύσεων θα στείλει πυραύλους σε πολλούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, ενώ αναμένεται να είναι η χρονιά των «εξωπλανητών», που οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι θα ανακαλυφθούν μέσα στους προσεχείς μήνες.

Οικονομία
Εντάξει, εδώ τα πράγματα δεν είναι καλά. Το ζητούμενο είναι όμως να είναι όσο χειρότερα γίνεται- τουλάχιστον σε αυτήν την περίπτωση δεν θα χειροτερεύσουν άλλο. Φαίνεται πως αυτό το έχουμε… καταφέρει. Η επόμενη και μεγαλύτερη δόση του δανείου είναι καθ’ οδόν και όλα δείχνουν πως οι αλλοδαποί δανειστές έχουν πειστεί ότι ο ελληνικός λαός κάνει τις θυσίες που απαιτεί η εσωτερική κοινή γνώμη κάθε δανείστριας χώρας.

Ακόμα και οι φωνές που βλέπουν ως αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους παραδέχονται ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο μέσω συνεννόησης, ενώ πάψαμε να ανησυχούμε για το αν θα φαληρίσουν οι τράπεζες και θα δεσμεύσουν τις καταθέσεις μας. Η στήριξη της Ευρώπης πρέπει να θεωρείται δεδομένη- αν όχι για τίποτε άλλο, γιατί οι Γερμανοί έχουν ποντάρει πολλά στην ιστορία της ενοποίησης για να την αφήσουν τώρα να πάει καλλιά της. Άλλωστε αν επρόκειτο να μας αφήσουν στη μοίρα μας θα το είχαν ήδη κάνει χωρίς να πρέπει να γίνουν δυσάρεστοι εντός και εκτός συνόρων.

Σε διεθνές επίπεδο, η ανάπτυξη έχει κάνει την δειλή εμφάνισή της στις ΗΠΑ σημαίνοντας πιθανότατα και επισήμως το τέλος της κρίσης των subprime, ενώ οι αντιρρήσεις για το ευρωομόλογο εκτιμάται ως πιθανό να καμφθούν εντός του έτους, ειδικά στην περίπτωση που το κόστος δανεισμού αυξηθεί σημαντικά και για την Ισπανία. Ουφ!

Τεχνολογία
Πολλά τα gadgets που αναμένονται, και ακόμα περισσότερες οι τεχνολογικές δυνατότητες με τις οποίες θα είναι εφοδιασμένα. Οι «γκατζετάκηδες», λοιπόν, θα έχουν πολλούς λόγους να χαρούν –και να σπεύσουν για παραγγελίες προτού καν κυκλοφορήσουν.
- Έρχεται η αυτοκρατορία των tablet PCs. Η αρχή έγινε πέρυσι με το iPad, το Galaxy tab της Samsung κατέφθασε φρέσκο-φρέσκο, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται με αγωνία το Blackberry PlayBook, το MintPass και φυσικά, το PalmPad της HP, το οποίο λέγεται πως θα διαθέτει επεξεργαστή dual core 1,2 GHz.
- To iPhone 5 θα βγει στην αγορά με νέο σχεδιασμό και δυνατότητες. Δεν χρειάζεται να σας το πούμε. Οι φανατικοί «applικοί» θα σπεύσετε ούτως ή άλλως.
- Το Sony Vaio 3D laptop θα δώσει νέα πνοή στην οπτική εμπειρία του χρήστη, ενώ όλοι οι κατασκευαστές netbooks προσαρμόζονται στην δημοτικότητα των tablet PCs και ετοιμάζονται να τα ανταγωνιστούν, δημιουργώντας «super μοντέλα».
- Θα δούμε αυτοκίνητα… στον αέρα. Εδώ και χρόνια μια ομάδα φοιτητών αεροναυπηγικής από το ΜΙΤ είχε βάλει ως στόχο να ξεκολλήσει τις ρόδες των αυτοκινήτων από το έδαφος. Το ιπτάμενο αυτοκίνητό τους «χτίζεται» στα εργαστήριά τους από το 2005 και το χρονοδιάγραμμά τους έκανε λόγο για αποκαλυπτήρια το 2011. Πετάει… ο γάιδαρος –και όχι μόνο; Για να δούμε.
- Μπαίνει σε χρήση ο πιο ισχυρός υπερ-υπολογιστής που φτιάχτηκε ποτέ. Ο «Blue Waters», το supercomputer που κατασκευάζεται πυρετωδώς στο Ιλινόις των ΗΠΑ αναμένεται να κάνει ένα τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο. Πρόκειται για επανάσταση στις δυνατότητες επεξεργασίας, που θα κάνει τις επιστήμες να... πατήσουν γκάζι μέσα στο 2011.

Τέχνες
Ακόμη και στις πιο δύσκολες εποχές, η ανθρώπινη δημιουργικότητα βρίσκει διέξοδο στην τέχνη και εμείς έχουμε την τύχη να την απολαμβάνουμε. Ιδιαίτερα τώρα, που έχουμε περισσότερη ανάγκη να «ξεφύγουμε». (Ξε)φύγαμε…
- Αγαπημένες μπάντες του ελληνικού κοινού θυμούνται την χώρα μας. Οι Bon Jovi είναι το πρώτο ηχηρό όνομα που έκλεισε θέση στα συναυλιακά δρώμενα της Ελλάδας και οι πολυάριθμοι φίλοι τους εξαντλούν τα εισιτήρια για να τους απολαύσουν το προσεχές καλοκαίρι (δείτε εδώ την σχετική μας είδηση). Η retro διάθεση συνεχίζεται με τους Roxette, που έρχονται για ένα live event στις 27 Μαΐου, ενώ οι Garcia Plays Κyuss θα γιορτάσουν μαζί μας την εθνική επέτειο, με συναυλία στις 25 Μαρτίου. Οι Paradise Lost «έκλεισαν» την 18η του Μαρτίου, ενώ, φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τον Ιούνιο ξεκινά το πιο εορταστικό Rockwave Festival, αφού κλείνει τα 15α γενέθλιά του και αναμένεται να φέρει για άλλη μια φορά κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Προμηνύεται καλή –ροκ- χρονιά.
- Οι φίλοι της μεγάλης οθόνης θα έχουν αρκετούς λόγους για να μπουν στις σκοτεινές αίθουσες και να παρακολουθήσουν γνώριμους ήρωες να ξαναπιάνουν δουλειά. Το 2011 θα είναι σίγουρα η χρονιά των sequels: Το «γαϊτανάκι» ξεκίνησε με το «Tron: Legacy» και έπονται τα «Hangover 2», «Pirates of the Caribbean 4», «Shakespeare in Love 2», «Swingers 2», «Zoolander 2», «Bill and Ted 3», «Scream 4», «Pineapple Express 2», «Ghostbusters 3», «Bridget Jones 3», «The Amityville Horror», «Spy Kids 4», «Scary Movie 5», το «ταραντίνειο» «From Dusk Till Dawn»,το τέλος του Harry Potter και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Τα κιλικία για popcorn μάλλον δεν θα πτοηθούν από την κρίση.

Κοινωνία
Τι μπορούμε να περιμένουμε σε κοινωνικό επίπεδο και στις διεθνείς εξελίξεις του 2011 από την στιγμή που όλοι γίνονται θιασώτες του «ο σώζον εαυτόν…»; Κι όμως, υπάρχουν κάποια πράγματα που μας χρυσώνουν το χάπι μεν, με ουσιαστικό τρόπο δε.

Η διαφάνεια κερδίζει έδαφος. Το WikiLeaks έδειξε τον δρόμο, ξεμπροστιάζοντας πολλές κυβερνήσεις, πολλές αμερικανικές πρεσβείες και τα καμώματά τους, έβγαλε στο φως χιλιάδες ντοκουμέντα για πολέμους και στρατιωτικές επεμβάσεις και οι ειδικοί αναμένουν ακόμη περισσότερες αποκαλύψεις μέσα στο ’11. Με άλλα λόγια, οι κολοσσοί που παίζουν παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας θα αποκαλυφθούν, ενώ όσοι τηρούν το fair play θα επιβραβευθούν από την κοινή γνώμη.

Κάπως έτσι αρχίζουν, αναγκαστικά, να λειτουργούν τα πράγματα και στην χώρα μας. Τώρα που γνωρίζουμε την κατάσταση της χώρας, η κοινή γνώμη δεν θα ανεχθεί άλλα σκάνδαλα, ενώ οι πολιτικοί έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα για να ασχολούνται με «παράλληλες δραστηριότητες».

Μέσα στο 2011, επίσης, αναμένεται να αποσυρθούν όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ, γεγονός που σηματοδοτεί τουλάχιστον μια πολεμική πληγή λιγότερη στον πλανήτη. Ταυτόχρονα, Η Νέα Υόρκη μετρά τα δέκα χρόνια από το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους και το ground zero μετατρέπεται σε τόπο αναγέννησης της ελπίδας.

Αν, τέλος, προσθέσουμε και την πιθανότητα να αναλογιστούμε και οι ίδιοι τις ευθύνες μας για να πάει μπροστά η κοινωνία μας, τότε το 2011 μπορεί να σημάνει την «απόδραση» από τον πάτο. Είπαμε, όταν έχουν περάσει τα χειρότερα, δεν μπορούν να μας φοβίσουν πολλά. Μόνο να μας διδάξουν.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v