Νέα χρονιά, νέοι στόχοι: Η (αντι)λίστα του 2011

Η χρονιά που βρίσκεται προ των πυλών προμηνύεται πολύ δύσκολη. Γι’ αυτό κι εμείς δεν θα σας δυσκολέψουμε παραπάνω με ουτοπικούς οικονομικούς στόχους και εξαντλητικές δίαιτες. Φέτος, σας έχουμε resolutions που είναι εξαιρετικά βολικά για όλους μας. Καλή μας χρονιά!
Νέα χρονιά, νέοι στόχοι: Η (αντι)λίστα του 2011
του Γιώργου Κόκουβα

Θυμάστε το «αγγελάκι» και το «διαβολάκι» που μπαίνουν ως εφέ σε πολλά κινηματογραφικά διλήμματα, όπου ο καλός εαυτός του ήρωα παλεύει με τον κακό; Κάπως έτσι στριφογυρίζουν στο κατώφλι της νέας χρονιάς πάνω από το κεφάλι μας δύο «διαθέσεις». Από τη μία, η καθιερωμένη συνήθειά μας, μας ωθεί να δώσουμε τις ετήσιες υποσχέσεις μας, για να γίνουμε καλύτεροι μέσα στο 2011. Από την άλλη, πολλοί φίλοι μάς «τσίγκλησαν» να διακωμωδήσουμε τον θεσμό των resolutions για να αποχαιρετίσουμε το δύσκολο 2010 με πιο light διάθεση.

Τι εννοούμε; Γνωρίζουμε πως πολλοί από εμάς δεν βλέπουν… φως μέσα στην επόμενη χρονιά. Περικοπές, φόροι, ΦΠΑ, απολύσεις, απεργιακές κινητοποιήσεις, ταλαιπωρία, μηδαμινός ελεύθερος χρόνος –ή πολλαπλασιασμένος λόγω ανεργίας. Αν όλα αυτά περιστρέφονται γύρω από το κεφάλι σας, δεν θα σας είναι εύκολο να τηρήσετε στόχους, που ούτως ή άλλως δεν τηρούσατε και κατά την διάρκεια πιο «εύκολων» ετών. Κάπως έτσι, έπεσε η ιδέα των «αντι-resolutions» για το 2011. Αυτή την φορά, λοιπόν, αποφασίσαμε να… παντρέψουμε το αγγελάκι με το διαβολάκι και, εκτός από τα tips για τις καθιερωμένες υποσχέσεις μας, συμπεριλάβαμε και πιο… βολικούς στόχους για τους τεμπέληδες της παρέας. Όχι για να τους τηρήσουμε, αλλά για να το διασκεδάσουμε.

Οι… «εύκολοι» στόχοι
Αρχίζουμε με τα πιο «εναλλακτικά» resolutions, για να δείτε το –κοντινό- μέλλον με χιουμοριστική διάθεση. Υπόσχεστε;

- Θα περνάω περισσότερο χρόνο στο internet και στο facebook chat.

Αντί να πιέζετε τον εαυτό σας να διαβάζει βιβλία και να μπαίνει στον κόπο να γυρίζει σελίδες για να «μάθει την ζωή», είναι πιο επιτεύξιμο να τον αφήσετε να γυρίζει… facebook pages. Αφού θα το τηρήσετε με ευλάβεια και αυτή την χρονιά, γιατί αντιστέκεστε;

- Θα βλέπω περισσότερη τηλεόραση.

Ένα σωρό ριάλιτι σας ετοίμασαν τα τηλεοπτικά κανάλια για το νέο έτος. Τζάμπα θα κλειστούν όλοι αυτοί οι δημιουργικοί νέοι στα σπίτια του Μεγάλου Αδερφού και στις τηλεοπτικές κουζίνες; Μην παίρνετε δουλειά στο σπίτι και εξασφαλίστε λίγο χρόνο για την μικρή οθόνη σας.

- Θα τρώω αρκετά ώστε να βάλω λίγα κιλά παραπάνω.

Υποσχεθείτε στον εαυτό σας πως δεν θα επιχειρήσετε επικίνδυνες για την υγεία σας δίαιτες το 2011 και δεν θα διαταράξετε τον μεταβολισμό σας. Η σοκολατοθεραπεία σας πρέπει να διατηρηθεί σε σταθερό ρυθμό.

- Θα σταματήσω να χάνω τον χρόνο μου κάνοντας γυμναστική.

Τόσα στραμπουλήγματα, διαστρέμματα, κακώσεις και υπερκοπώσεις καραδοκούν. Μείνετε ασφαλείς και φροντίστε να χρησιμοποιείτε πάντα το ασανσέρ. Διαφορετικά, γιατί το πληρώνετε στα κοινόχρηστα;

- Θα γίνω προληπτικός/ή.

Πάντα από μέσα σας θέλατε να φτύσετε τον κόρφο σας όταν βλέπετε μαύρη γάτα και να αναβοσβήσετε 12 φορές το φως πριν φύγετε από το σπίτι, γιατί αλλιώς ο κόσμος θα καταστραφεί, αλλά αντιστεκόσασταν επειδή φοβόσασταν «τι θα πει ο κόσμος». Δώστε τέλος στην δικτατορία της κοινής γνώμης και τηρήστε αυτή την βασική και άκρως πρακτική υπόσχεση.

- Θα ξεκινήσω ένα καινούριο hobby… Ίσως το κάπνισμα!

Τραβιέται ένα μετά το φαγητό. Τραβιέται και μετά το σεξ. Και μαζί με τον καφέ. Και μαζί με το «γοητευτικό» φλερτ στα bar που δεν σκαμπάζουν από απαγορεύσεις. Άλλωστε, τώρα που είναι απαγορευμένο, είναι και πιο προκλητικό. Δεν αναρωτιέστε γιατί δεν το ξεκινήσατε ακόμη;

- Θα βάζω περισσότερο αποσμητικό αντί να κάνω μπάνιο, για να εξοικονομήσω νερό.

Τι κι αν κάποιοι κακεντρεχείς σας χαρακτηρίσουν με προσδιορισμούς δυσωδίας και τσιγγουνιάς; Θα είστε πολύ ξεχωριστοί και όλοι θα κάνουν χώρο για να περάσετε, ακόμη και στα πιο συνωστισμένα τρόλεϊ.

Για… δυνατούς λύτες
Εντάξει, πέρα από την πλάκα, οι «υποσχέσεις της Πρωτοχρονιάς» δίνονται για κάποιο λόγο. Κύριος σκοπός τους δεν είναι να πραγματοποιηθούν οπωσδήποτε, αλλά να εμπνεύσουν. Να σας εφοδιάσουν με την κατάλληλη διάθεση ώστε να αντιμετωπίσετε με άλλο μάτι τον νέο ημερολογιακό χρόνο. Να αποκτήσετε την αίσθηση της «καινούριας αρχής» και να χαμογελάσετε τον επόμενο Δεκέμβριο, αν έστω και ένας από τους στόχους σας απέκτησε σάρκα και οστά.

Επομένως, όσοι δεν είστε για τα εύκολα (βλέπε τους στόχους της προηγούμενης κατηγορίας), οπλιστείτε με καλή διάθεση, χαρτί, μολύβι και μια κούπα ζεστό καφέ και ατενίστε το 2011 με μία «to-do list», ακολουθώντας τα παρακάτω tips.

- Αναλογιστείτε τις ευχές που δίνουμε όλοι κατά την διάρκεια των γιορτών, χωρίς να το πολυσκεφτούμε: «Χρόνια πολλά» και «υγεία πάνω από όλα» είναι χωρίς αμφιβολία τα hits σε κάθε ευχολόγιο. Επομένως, όλοι πρωτίστως επιθυμούν υγεία. Πώς θα το πετύχετε αυτό; Βάζοντας πάνω-πάνω στην λίστα σας την φροντίδα για τον εαυτό σας, την διατροφή σας και την καταπολέμηση του στρες, που είναι σήμερα ο νούμερο ένα εχθρός μας.

- Παρά τα όσα είπαμε πιο πάνω, πάρτε το πια απόφαση και κόψτε το κάπνισμα. Βάλτε μπροστά το παλιό καλό κόλπο. Αν για παράδειγμα καπνίζετε 20 τσιγάρα την ημέρα, αρχίστε να τα μειώνετε ανά ένα κάθε μέρα. Στις 2 Ιανουαρίου θα καπνίσετε 19 τσιγάρα, στις 3 Ιανουαρίου 18 και στις 21 Ιανουαρίου κανένα. Σύμφωνοι;

- Συντάξτε την λίστα σας μαζί με έναν καλό φίλο. Στο τέλος, ο ένας θα πάρει την λίστα του άλλου και θα τσεκάρει ανά διαστήματα μέσα στο 2011 ποιους από τους στόχους σας έχετε πραγματοποιήσει. Έτσι, το όλο εγχείρημα γίνεται πιο οργανωμένο και πιο fun.

- Μην θέτετε απαγορεύσεις στον εαυτό σας. Διατυπώστε τον στόχο με μια θετικής χροιάς πρόταση. Για παράδειγμα, μην πείτε «Δεν θα τρώω γλυκά για να χάσω κιλά», αλλά «θα τρώω περισσότερα φρούτα και λαχανικά». Σίγουρα, η θετική διατύπωση ενισχύει την ψυχολογία σας.

- Βάλτε στην λίστα σας «νότες» ανανέωσης για τον εαυτό σας. Αποφασίστε μια αλλαγή στο look σας, ένα κούρεμα που θα δώσει νέα πνοή στην εμφάνισή σας ή μια ανανέωση της γκαρνταρόμπας σας στις εκπτώσεις, αν τα οικονομικά σας το επιτρέπουν.

- Μάθετε να ζείτε χωρίς να ξοδεύετε αλόγιστα. Πάρτε ιδέες για το πώς μπορείτε να διασκεδάσετε και να χαρείτε την πόλη σας χωρίς την αυτονόητη πλέον προϋπόθεση των χαρτονομισμάτων στην τσέπη σας από παλιότερο δημοσίευμα του in2life. 

- Μην προγραμματίζετε την ερωτική σας ζωή. Ως γνωστόν, αυτά γίνονται αυθόρμητα και συμβαίνουν όταν δεν το περιμένεις.

Καλό 2011!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v