Time: "Πρόσωπο της χρονιάς ο Zuckerberg του Facebook"

Λίγες ώρες πριν ο Zuckerberg του Facebook ανακηρύχθηκε "Πρόσωπο της Χρονιάς" από το περιοδικό Time αφήνοντας πίσω του τον Julian Assange (Wikileaks). Τι κοινό έχουν οι δύο αυτοί άνθρωποι του διαδικτύου και τι σημαίνει αυτό για την εποχή μας;
Time: Πρόσωπο της χρονιάς ο Zuckerberg του Facebook
«Για το ότι συνέδεσε περισσότερους από 500 εκατομμύρια ανθρώπους και διαμόρφωσε τις κοινωνικές σχέσεις ανάμεσά τους. Για το ότι δημιούργησε ένα νέο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών και για το ότι άλλαξε τον τρόπο που ζούμε τη ζωή μας». Έτσι δικαιολογεί το περιοδικό Time την απόφασή του να αναγορεύσει σε «Πρόσωπο της Χρονιάς» τον συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Facebook, Mark Elliot Zuckerberg.

Όπως όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι, έτσι και ο Mark Zuckerberg δίχασε και διχάζει την κοινή γνώμη η οποία θεωρητικά αναρωτιέται για την ηθική της ελεύθερης διακίνησης των προσωπικών δεδομένων, αλλά στην πράξη περνά όλο και περισσότερο χρόνο στις σελίδες του Facebook- ακόμα και γκρινιάζοντας για την ύπαρξή του.

Ναι, τελικά είναι το internet και τα social networks τύπου Facebook που τα τελευταία χρόνια άλλαξαν τη ζωή μας- ακόμα και αν οι πιο καλλιεργημένοι εξ ημών θα ήθελαν αυτό να έχει γίνει λόγω ενός ανατρεπτικού ιδεολογικού ρεύματος ή μέσω κάποιου καλλιτεχνικού κινήματος. Δουλειά του Time δεν είναι να αποδίδει τα εύσημα, αλλά να διαπιστώνει δεδομένα σαν αυτό: To Facebook αποτελεί τον συνεκτικό ιστό για το ένα δέκατο του πλανήτη. Και αυτό είναι κάτι ανεπανάληπτο.

Δίπλα στον Zuckerberg στην κούρσα για την ανάδειξη του προσώπου της χρονιάς βρέθηκε και αυτός που αν και δεν ανακηρύχθηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς» είναι πέραν πάσης αμφιβολίας το πρόσωπο των ημερών: Ο Julian Assange, του Wikileaks- του site που ταρακούνησε κυβερνήσεις με τις στοχευμένες διαρροές και τις αποκαλύψεις.

Το φαινόμενο Assange είναι διαφορετικό. Ο Assange βρέθηκε στο στόχαστρο κρατικών και διεθνών αρχών ακριβώς την ώρα που κοινωνικές αναταραχές λαμβάνουν χώρα σε αρκετά σημεία του δυτικού κόσμου και που ουκ ολίγες φωνές κάνουν λόγο έναν κόσμο που ετοιμάζεται να αλλάξει χωρίς καλά- καλά να γνωρίζει το προς τα που θα βαδίσει. Είναι συνήθως οι ώρες που όλοι, αλλά κυρίως οι νεότεροι, αναζητούν τον επόμενο Τσε Γκεβάρα – ίσως για να τον κάνουν είδωλο ίσως απλώς μπλουζάκι.

Ο Julian Assange τον τελευταίο μήνα έχει πετύχει αυτό: Να συμβολίζει την απανταχού αντίσταση, τον Δαυίδ που τα βάζει με τους γίγαντες με σφεντόνα του το υπερόπλο του σήμερα, την πληροφορία. Όχι την προσωπική πληροφορία που διακινείται μέσω Facebook, αλλά την πληροφορία που κάνει τον κάθε έναν από εμάς να καταφέρνει μια μικρή νίκη κατά των πανίσχυρων εξουσιών.
 
Η κοινή γνώμη δεν είναι απλώς αυτιά∙ είναι και στόματα, λέει το κοινό του Assange. Ίσως να πλανάται σχετικά με το αγνό των προθέσεων του Mr Leaks, ίσως όχι. Πάντως, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι η ιταλική έκδοση του ιταλικού Rolling Stone τον ανακήρυξε «Rock Star της Χρονιάς». Όχι, δεν παίζει ηλεκτρική κιθάρα αλλά «ο όλος τρόπος ζωής του είναι πολύ rock»- Αν σας ξενίζει η απλουστευτική τεκμηρίωση θυμηθείτε ότι το R.S. είναι ένα περιοδικό που διαβάζεται από πολλούς- πολλούς εφήβους.

Οι Assange και Zuckerberg είναι πιθανόν οι δύο πιο πολυσυζητημένοι άνθρωποι σήμερα. Το ότι και οι δύο προέρχονται από τον χώρο του διαδικτύου από μόνο του λέει πολλά. Όπως πολλά λέει και το ότι αμφότεροι, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τρόπους και διαφορετική κλίμακα, δίνουν βήμα στον απλό χρήστη να φτάσει τη φωνή του όσο μακρύτερα μπορεί.

Και αυτό φαίνεται να είναι το ζητούμενο σήμερα.

Δ. Γλ.

Εσείς τι πιστεύετε για τις δύο αυτές προσωπικότητες; Τι σημαίνει για την εποχή μας η αναρρίχησή τους στο βάθρο των σημαντικότερων ανθρώπων;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v