Facebook: Οι "σκοτεινές" ιστορίες

Η ελευθερία στο Facebook δεν ήταν πάντα προς όφελος των χρηστών. Σε αρκετές περιπτώσεις το δημοφιλές δίκτυο γίνεται αφορμή να βρουν πολλοί άνθρωποι τον μπελά τους. Ακολουθούν μερικές από τις πιο περίεργες ιστορίες που επιβεβαιώνουν τον παραπάνω κανόνα.
Facebook: Οι σκοτεινές ιστορίες

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Από την στιγμή που το Facebook έκανε την εμφάνισή του στο διαδίκτυο δεν πέρασε ούτε μέρα που να μην συζητήθηκε κάποια "σκοτεινή" πτυχή του. Οι αμφιλεγόμενες ρυθμίσεις ασφαλείας και απορρήτου, τα ψεύτικα προφίλ, οι ενοχλητικές εφαρμογές και ένα σωρό ακόμα ζητήματα απασχόλησαν συχνά πυκνά την online ειδησεογραφία. Βέβαια αρκετές φορές η κατάσταση ξέφυγε και ήρθαμε αντιμέτωποι με γεγονότα που σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να ζήσουμε. Άνθρωποι έχασαν την δουλειά τους, είδαν τις προσωπικές τους στιγμές να δημοσιεύονται χωρίς οι ίδιοι να έχουν ιδέα, έφτιαξαν μακάβρια group και έγιναν και οι ίδιοι θύματα εξαιτίας μιας αθώας αλλαγής status! Πέσατε από τα σύννεφα; Εμείς να δείτε τι πάθαμε όταν ανακαλύψαμε τις παρακάτω ιστορίες. Τα log in μας από εδώ και στο εξής δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια...

Ο John Favreau, η Χίλαρυ και η... μπύρα

Ο εμπνευστής πίσω από το "Yes we can" του Ομπάμα και διάσημος συγγραφέας προεδρικών λόγων John Favreau, ανακάλυψε από την ανάποδη ότι Ναι, Μπορούμε να δημοσιεύσουμε πολλά πράγματα στο διαδίκτυο με απρόβλεπτες συνέπειες. Τον προηγούμενο Δεκέμβριο, ο διάσημος συγγραφέας βρέθηκε στην δυσάρεστη θέση να διαπιστώσει ότι στο wall του προφίλ του στο Facebook δέσποζε φαρδιά πλατιά μια φωτογραφία του από ένα πάρτυ στην οποία πόζαρε μαζί με την... χάρτινη φιγούρα της Χίλαρυ Κλίντον πιάνοντας το δεξί της στήθος! Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο φίλος του που συμμετείχε στην φωτογραφία φαινόταν να βάζει ένα μπουκάλι μπύρα στο στόμα της... Η φωτογραφία σβήστηκε φυσικά μετά από μερικές ώρες αλλά το κακό είχε ήδη γίνει. Ο ίδιος ζήτησε επίσημα συγγνώμη από την Χίλαρυ (η οποία έγινε δεκτή), ενώ για άγνωστο λόγο η σελίδα του στο facebook διεγράφη.

Online... απολύσεις

Άμα ο εργοδότης σου είναι "γάτα" και πολύ περισσότερο άμα έχει λογαριασμό στο facebook, δεν μπορείς τελικά να πεις ούτε ένα τόσο δα ψεματάκι. Αυτό συνειδητοποίησε - με τον δύσκολο τρόπο-  μία ελβετή υπάλληλος στην ασφαλιστική Nationale Suisse που πήρε άδεια επειδή ταλαιπωρούταν από ημικρανίες. Παρά τον ισχυρισμό τις ότι έπρεπε να περάσει μια μέρα σπίτι με κλειστά τα φώτα, ο εργοδότης της την "τσάκωσε" να είναι online στο Facebook και την απέλυσε! Η ίδια κατέθεσε μήνυση εναντίον του, ισχυριζόμενη ότι στην πραγματικότητα είχε μπει από το iphone της ενώ βρισκόταν στο κρεβάτι. Η ανώνυμη ελβετή πάντως, δεν είναι η μόνη περίπτωση απόλυσης εξαιτίας του Facebook. Τον περασμένο Μάρτιο, ένας εργαζόμενος στο γήπεδο της Φιλαδέλφια έχασε την δουλειά του επειδή αποκάλεσε την τοπική ομάδα "καθυστερημένη" που άφησε έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες της να υπογράψει σε άλλη ομάδα. Ο ισχυρισμός του αυτός είχε γίνει φυσικά στο status του!

"Single" φόνος

Είναι ανατριχιαστικό και όμως συνέβη. Τον περασμένο Μάρτιο, μητέρα τεσσάρων παιδιών δολοφονήθηκε άγρια από τον σύντροφό της επείδη άλλαξε στο status της στο Facebook από married σε single! Την 26 χρονη Χέιλυ Τζόουνς αντίκρισαν μαχαιρωμένη να κείτεται στο πάτωμα τα τέσσερα παιδιά της. Ο δράστης Μπράιαν Λιούις την είχε σκοτώσει αφού, όπως είχε πει και ο ίδιος στους φίλους του, δεν άντεχε στην σκέψη ότι θα την έχανε από κάποιον άλλον άντρα. Σύμφωνα με τον δικηγόρο που ανέλαβε την υπόθεση εκ μέρους της οικογένειας της άτυχης κοπέλας, το ζευγάρι ήταν μαζί από τα 13 και θεωρούσαν τους εαυτούς τους "παντρεμένους", χωρίς ουσιαστικά να έχει γίνει το μυστήριο. Τα τελευταία χρόνια, η 26χρονη είχε αρχίσει να επεκτείνει τις γνωριμίες της και περνούσε πολλές ώρες σε social networks όπως το Facebook. Μάλιστα, δεν άφηνε τον "σύζυγό" της να χρησιμοποιεί την ιστοσελίδα, γεγονός που τον έβαλε σε υποψίες. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν όταν η ίδια άλλαξε το status της στο Facebook σε single, λέγοντάς του να χωρίσουν. Το φονικό έγινε στις 4 τα ξημερώματα της επόμενης μέρας και ενώ το θύμα κοιμόταν... Ο δράστης αφού την μαχαίρωσε πολλές φορές, κάλεσε την άμεση δράση και έφυγε από το σπίτι αφήνοντας τα τέσσερα παιδιά του μόνα τους να αντικρίσουν το άψυχο σώμα της μητέρας τους. Ύστερα παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα. Η δίκη προς το παρόν συνεχίζεται...

Ο πιο... κακός μαθητής

Οι υπηρεσίες του Facebook μπορεί να είναι δωρεάν για τους χρήστες, αλλά για μια ομάδα φοιτητών στο Όξφορντ κόστισαν μερικές... χιλιάδες λίρες παραπάνω. Ο σύλλογος καθηγητών του πανεπιστημίου χρησιμοποίησε το site για να βρει φωτογραφίες φοιτητών που επιδίδονταν στο έθιμο του "trashing". Πρόκειται για μια "ιεροτελεστία" κατά την οποία οι απόφοιτοι λούζουν ο ένας τον άλλον με σαμπάνια, αυγά και αλεύρι για να γιορτάσουν το τέλος των μαθημάτων. Παρά τις αντιδράσεις των φοιτητών που μιλούσαν για κατασκοπεία από πλευράς των καθηγητών, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι παρόμοιο. Τον Νοέμβριο του 2007, τρία αγόρια από το Οχάϊο αποβλήθηκαν από το σχολείο για 3 μήνες αφού αποκάλεσαν τον καθηγητή τους παιδόφιλο στο Facebook!

Η μεγάλη των... ατυχημάτων σχολή

Όσο και αν ακουστεί μακάβριο, μέχρι και πριν λίγο καιρό υπήρχε γκρουπ στο Facebook με τίτλο "Yes, i had a polcol", στο οποίο τα μέλη -συνήθως άγγλοι αστυνομικοί- δημοσίευαν με περίσσια περηφάνια φωτογραφίες ατυχημάτων με περιπολικά. Στο wall του γκρουπ ένα μέλος είχε γράψει χαρακτηριστικά: "Χτύπησα έναν μεθυσμένο. Πιστεύω ότι τον άφησα μόνιμα κουτσό! Μου πήραν και το δίπλωμα για τρεις μήνες. Μ***κία". Το μέλος αυτό αποκαλύφθηκε στην συνέχεια πως ήταν υπαστυνόμος. Ένας άλλος έγραφε: "Του έκανα χάρη. Όταν είσαι 82 χρονών δεν πρέπει να βρίσκεσαι στον δρόμο και αν είσαι, τότε σίγουρα δεν μπαίνεις στον δρόμο ενός περιπολικού!" Η ύπαρξη πολλών παρόμοιων περιστατικών, οδήγησε την Σκότλαντ Γιάρντ στο να διεξάγει έρευνα και να θέσει σε διαθεσιμότητα τους αστυνομικούς που συμμετείχαν σε αυτό το μακάβριο γκρουπ.



Τα "άπλυτα" online

Οι χρήστες του Facebook δεν φημίζονται όλοι για την εξυπνάδα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κυρία Tracy (αγνώστων λοιπών στοιχείων), η οποία θεώρησε σωστό να γράψει στο Status της και με κάθε λεπτομέρεια μια "ευχαριστήρια" παράγραφο προς τον Michael (επίσης αγνώστων λοιπών στοιχείων) στην οποία τον ευγνομωνούσε δημόσια για την αξέχαστη νύχτα που της χάρισε, αναφέροντας όλες τις πικάντικες λεπτομέρειες. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο η φωτογραφία είναι αληθινή ή όχι πάντως αν όντως έγινε κάτι τέτοιο δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να βρισκόμαστε στην θέση του συζύγου της Tracy ( που φυσικά και δεν ήταν ο Michael. Όλες οι... ανατριχιαστικές λεπτομέρειες εδώ. Highlight: H αλά Άρλεκιν τελευταία φράση του ερωτικού της παραληρήματος.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v