SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Τι θα γίνει το 2012: Οι προφητείες της καταστροφής

21 Δεκεμβρίου του 2012-πρωί. Βάλτε το ξυπνητήρι σας να χτυπήσει νωρίς, για να μη χάσετε το…τέλος του κόσμου. Οι θεωρίες καταστροφής δεν έχουν τέλος, καθώς πλησιάζουμε στην πολυσυζητημένη χρονολογία.

Τι θα γίνει το 2012: Οι προφητείες της καταστροφής

του Γιώργου Κόκουβα

Πού να ήξεραν οι Μάγιας πόσες συζητήσεις επί συζητήσεων θα προκαλούσαν με τα περιβόητα ημερολόγιά τους τόσους αιώνες μετά το τέλος του αξιοσημείωτου πολιτισμού τους. Οι αυτόχθονες της κεντρικής Αμερικής ίσως δικαιούνται να θεωρηθούν οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων πολλών κινηματογραφικών blockbuster και ευπώλητων βιβλίων καταστροφολογίας της εποχής μας.

Τα ημερολόγια των Μάγιας
Σύμφωνα με αρκετούς «μελετητές», τα ημερολόγια των Μάγιας σταματούν στην ημερομηνία του χειμερινού ηλιοστασίου του 2012. Μάλιστα, εκείνη την ημέρα συμπληρώνεται ο κύκλος της «Μεγάλης Μέτρησής» τους, που συμπίπτει με την πάροδο μιας περιόδου 5.125 ετών. Ο Ήλιος θα ευθυγραμμιστεί με αρκετούς πλανήτες –μεταξύ των οποίων φυσικά και η πάντα άτυχη Γη μας- και θα «κοιτάξει» κατάματα το κέντρο του Σύμπαντος. Κατά τους καταστροφολόγους, το πέρας των ημερολογιακών καταχωρήσεων θα σημάνει και το τέλος του κόσμου.

Ανθολογία…προφητειών
Κάπου εδώ αρχίζει και η συμβολή άλλων «προφητών», που εμπλουτίζουν τα σενάρια κοσμοϊστορικών γεγονότων τα οποία συνδέονται με το 2012.

Την παραπάνω γαλαξιακή περίσταση θα ακολουθήσουν συμπαντικές καταιγίδες. Θα επικρατήσει σκοτάδι ημερών που θα αντικατασταθεί από άπλετο φως –κάπως σαν τις διακοπές της ΔΕΗ. Ο άνθρωπος θα εξαϋλωθεί και θα αποκτήσει υπερφυσικές ιδιότητες, που θα φέρουν τέλος στη διαφορετικότητα του Superman. Θα έρθει η ώρα της Αποκάλυψης. Ο πυρήνας της Γης θα λιώσει. Τα κινητά και οι υπολογιστές μας θα σταματήσουν να λειτουργούν -ό,τι ποστάρατε, ποστάρατε, τέρμα τα likes και τα friend requests. Θα επιστρέψουν μυθικά πρόσωπα ή πλάσματα με εκδικητικές διαθέσεις. Μαζί θα εμφανιστεί και κάποιος κομήτης που θα συγκρουστεί φυσικά με τον πλανήτη μας -ευτυχώς ο Bruce Willis ζει ακόμη και μια ελπίδα σιγοκαίει μέσα μας.

Από τα copyrights των παραπάνω προφητειών δεν θα μπορούσε να λείπει ο συνήθης ύποπτος Νοστράδαμος, που έχει μεταθέσει το τέλος του κόσμου σε αρκετές ημερομηνίες της τελευταίας χιλιετίας. Το 2012 ωστόσο αναφέρθηκε από τον καλόγερο Φιμπονάτσι, που μιλάει για την έλευση της Αποκάλυψης. Στο παιχνίδι των προβλέψεων μπήκαν και σατανιστικές ομάδες που αναφέρουν τα περί εξαΰλωσης. Τέλος, τηλε-ειδικοί κατακλύζουν τηλεοπτικές εκπομπές και μιλούν για την έλευση ενός μετεωρίτη με το όνομα «Nibirou» που θα συγκρουστεί το 2012 με τη Γη, καταστρέφοντάς την.


Η εμπορική πλευρά
Στα μωσαϊκό του μυστηρίου που πλέκεται γύρω από την μεθεπόμενη χρονιά, συμβάλλουν με το «λιθαράκι» τους και οι μυθοπλαστικές εφαρμογές των προφητειών από τα κινηματογραφικά studios και την εκδοτική βιομηχανία.

Με πιο πρόσφατη την ταινία επιστημονικής φαντασίας «2012» του Ronald Emmerich, τα disaster blockbuster δίνουν και παίρνουν. Η καταστροφή είναι κάτι που πάντα συναρπάζει το κοινό και το αποδεικνύουν ταινίες τύπου «Armageddon» «Ολέθρια Σύγκρουση», «Sunshine», «The Day After Tomorrow» και άλλες τόσες που θέλουν τη Γη να βάλλεται από παντού.

Η εμπορική εκμετάλλευση της καταστροφολογίας δεν σταματά εκεί. Πολλοί επίδοξοι συγγραφείς-προφήτες φρόντισαν να διαφωτίσουν το κοινό για το τι θα συμβεί το 2012, προχωρώντας σε γλαφυρότατες περιγραφές. Ένα παράδειγμα είναι ο Daniel Pinchbeck, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση με το ανάγνωσμα «2012: The Return of Quetzacoatl» αλλά και ο David Flynn με το ανάλογου περιεχομένου «Temple at the Center of Time». Η βιομηχανία των videogames ακολούθησε τα παραπάνω παραδείγματα και πλέον μπορεί ο καθένας να γίνει εικονικά ο ήρωας του καταστροφικού έτους, με το joystick ανά χείρας.

Η πραγματικότητα πίσω από τους μύθους
Η αλήθεια είναι ότι τα σενάρια καταστροφής αρέσουν στους ανθρώπους. Τα σχετικά forum στο διαδίκτυο παίρνουν φωτιά όταν τίθεται τέτοιο ζήτημα, και ο καθένας μπορεί να δημοσιεύσει όποια ιδέα θέλει. Αναπόφευκτα, σημειώνονται περιπτώσεις υπερβολών, με αποτέλεσμα αυτές οι προφητείες να διογκώνονται και τα σενάρια να αποκτούν νέες διαστάσεις.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα ημερολόγια των Μάγιας καθορίζουν το τέλος μιας εποχής, και όχι το τέλος του κόσμου. Η πραγματικότητα επίσης είναι ότι τον τελευταίο αιώνα περιμέναμε πολλές φορές την Ημέρα της Κρίσης, την σύγκρουση με μετεωρίτες και την έκρηξη από πειράματα του CERN, αλλά ποτέ δεν επαληθεύτηκε κάτι από αυτά. Η πραγματικότητα τέλος είναι ότι η μόνη ιδιαιτερότητα του 2012 είναι πως πρόκειται για δίσεκτο έτος. 

Ακόμη και η NASA, διαβεβαιώνει όσους σπεύδουν έντρομοι στην ιστοσελίδα της ότι δεν απειλούμαστε από γαλαξιακά σώματα και ότι έχουν υπάρξει και στο παρελθόν πλανητικές ευθυγραμμίσεις χωρίς καμία επίπτωση στην ζωή μας.

Άλλωστε, όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε από τα διάφορα ευφάνταστα groups που έχουν δημιουργηθεί στο Facebook, οι Έλληνες ξέρουν να ρίχνουν το θέμα στην πλάκα: «Γιατί φοβάστε το 2012; Στην Ελλάδα ζούμε 50 χρόνια πίσω..!»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2