Εικονικές επαφές "γυναικείου" τύπου

Βρετανοί ερευνητές χρησιμοποιώντας την εικονική πραγματικότητα κατάφεραν να μεταφέρουν την γυναικεία αντίληψη της καθημερινότητας στο ανδρικό μυαλό, με άκρως ενδιαφέροντα αποτελέσματα.
Εικονικές επαφές γυναικείου τύπου
Άνδρες που ένιωσαν... γυναίκες για μία μέρα. Όχι, δεν πρόκειται για σενάριο καινούργιας αμερικάνικης χαζοκωμωδίας, ούτε για ζωντανό show με drag queens. Η εικονική πραγματικότητα έκανε και πάλι το θαύμα της, παρέχοντας την δυνατότητα σε 24 άνδρες να «μετακομίσουν» για μερικές ώρες σε ένα γυναικείο σώμα.

Στην έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, δόθηκαν στους άνδρες γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, τα οποία τους επέτρεπαν να βλέπουν και να ακούν τον κόσμο από την οπτική μιας γυναίκας. Μάλιστα, όταν κοιτούσαν κάτω, μπορούσαν να δουν το νέο τους «σώμα» με φούστα και τακούνια. Από τους 24 άνδρες οι μισοί έβλεπαν την εικονική πραγματικότητα μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας που καθόταν, ενώ οι υπόλοιποι από μια γυναίκα που καθόταν δίπλα της.

Κατά την διάρκεια του πειράματος, μια φανταστική γυναίκα τους πλησίασε και τους έτριψε τον ώμο και το χέρι. Καθώς συνεχίστηκε το πείραμα, η ίδια εικονική γυναίκα χαστούκισε τους «γυναικείους» χαρακτήρες. Οι αντιδράσεις τους ήταν άμεσες. Οι περισσότεροι από αυτούς ανάσαναν γρήγορα, ενώ μερικοί κούνησαν το κεφάλι τους ή ακόμα και το σώμα τους προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μάλιστα, οι αισθητήρες που μετρούσαν τους χτύπους της καρδιάς τους, έδειξαν πως αυτοί έπεσαν απότομα για μερικά δευτερόλεπτα και αμέσως εκτοξεύθηκαν στα ύψη – χαρακτηριστικό δείγμα αντίδρασης σε κίνδυνο.

Η παράξενη αυτή «αλλαγή φύλου» ήταν τόσο πειστική, που η αντίληψη των ανδρών ταυτίστηκε με αυτήν του γυναικείου εικονικού τους εαυτού, κάνοντάς τους να αντιδρούν αρκετά έντονα στα περιστατικά που λάμβαναν χώρα στον εικονικό κόσμο. Συγκεκριμένα, φάνηκαν να νευριάζουν πολύ όταν ο εικονικός τους εαυτός δεχόταν σωματική ή ψυχολογική βία.

«Το πείραμα αυτό ανοίγει νέους δρόμους για την εικονική πραγματικότητα, στόχος τις οποία δεν είναι μόνο να αλλάξει την αντίληψη του χώρου, αλλά και του εαυτού», λέει η Mel Slater, ερευνήτρια εικονικής πραγματικότητας στο Καταλανικό Ινστιτούτο Έρευνας. «Δεν υπάρχει άλλη παρόμοια τεχνολογία που να σου επιτρέπει να κοιτάζεις κάτω και να βλέπεις ένα σώμα που δεν σου ανήκει και να σε κάνει να πιστεύεις ότι είναι δικό σου», συμπληρώνει.

«Αν καταφέρεις να δώσεις στους ανθρώπους την ψευδαίσθηση ότι το σώμα τους έχει αλλάξει, τότε σύμφωνα με τα στοιχεία η συμπεριφορά και ο τρόπος που σκέφτονται επηρεάζονται από αυτήν την αλλαγή. Αποκτούν πρωτόγνωρες εμπειρίες», διαπιστώνει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητών, η συγκεκριμένη μέθοδος εικονικής πραγματικότητας θα μπορούσε να βελτιώσει την διαδικασία αποκατάστασης ασθενών που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, βοηθώντας τους στο να ανακτήσουν την κινητικότητά τους.

Πηγή: Guardian
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v