Οι μεγαλύτερες προδοσίες της Ιστορίας

Την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη κανείς λέει ο θυμόσοφος λαός, κι όλα τα ονόματα της λίστας μας τον επιβεβαιώνουν.
Οι μεγαλύτερες προδοσίες της Ιστορίας
Το φιλί σου προδοσία, ξένος πόθος, ξένο στόμα, τροραγουδούσε κάπου στα τέλη των τιμημένων 90s ο Γιάννης Κότσιρας σε ένα από τα τραγούδια του που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία μιας και συνόδευε τους τίτλους της ομώνυμης σειρά του Mega. Δεν ξέρουμε αν το εμπνεύστηκε, βασιζόμενος σε κάποια από τις μεγαλύτερες προδοσίες της ιστορίας, ωστόσο εμείς το βάλαμε να παίζει όσο ετοιμάζουμε τη λίστα μας η οποία επιβεβαιώνει περίτρανα ότι την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη κανείς από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα.



Ιούδα δεύρο έξω

Αναμφίβολα πρόκειται για τον πλέον διάσημο προδότη της χριστιανικής ορθοδοξίας κι έναν από τους πιο γνωστούς ολόκληρης της παγκόσμιας ιστορίας. Ο Ιούδας Ισκαριώτης ήταν ο μαθητής του Χριστού που τον πρόδωσε οδηγώντας τον στην Σταύρωση. Εδώ και αιώνες το ερώτημα Γιατί ο Ιούδας πρόδωσε τον Χριστό, αποτελεί αντικείμενο θεολογικής και ιστορικής έρευνας. Μία άποψη είναι ότι ο Ιούδας δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ο Ιησούς είναι όντως ο Μεσσίας. Στο Kατά Ματθαίον Eυαγγέλιο αναφέρεται ότι μετά τη σύλληψη του Ιησού και πριν την εκτέλεση του, ο Ιούδας γεμάτος τύψεις επέστρεψε τα τριάντα αργύρια στους ιερείς και κρεμάστηκε. Στην χώρα μας η λέξη Ιούδας είναι συνεπακόλουθη του προδότη, ενώ σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος κάθε χρόνο, εθιμικά, καίγονται ομοιώματά του.

Κι εσύ τέκνον Βρούτε

Ο Βρούτος έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που πρόδωσε τον Ιούλιο Καίσαρα, παρότι ήταν πνευματικό του τέκνο, εκκινώντας τα γεγονότα που οδήγησαν στην δολοφονία του Ρωμαίου Αυτοκράτορα κατά τη διάρκεια της συνέλευσης της Συγκλήτου. Οι συνωμότες, μεταξύ των οποίων κι ο Βρούτος, κύκλωσαν τον Ιούλιο Καίσαρα και τον μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου. Ο Σουητώνιος ήταν εκείνος που μετέφερε την περιβόητη φράση του Καίσαρα, «Κι εσύ τέκνον Βρούτε;», όταν είδε τον τελευταίο να επιτίθεται εναντίον του.

Όταν οι Σπαρτιάτες είδαν Εφιάλτη

Στην κορυφή της λίστας με τους μεγαλύτερους προδότες της Ιστορίας σκαρφαλώνει με άνεση ο Εφιάλτης, ο οποίος πρόδωσε τους Σπαρτιάτες, υποδεικνύοντας στους Πέρσες τον σωστό δρόμο για να τους περικυκλώσουν και να τους νικήσουν εν τέλει στις Θερμοπύλες. Ο εφιάλτης πήρε τεράστια χρηματική αμοιβή για την προδοσία του, ωστόσο όταν οι Πέρσες νικήθηκαν κι αποχώρησαν από την Ελλάδα, εκείνος διέφυγε στη Θεσσαλία για να βρει τον θάνατο από τα χέρια του Αθηνάδη στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα η Ηρακλειά Φθιώτιδας. Πριν κάποια χρόνια, χάρη στο φιλμ 300 του Ζακ Σνάιντερ είδαμε μια καμπουρόμορφη εκδοχή του στο σινεμά με τον Τζέραλντ Μπάτλερ σαν Λεονάιντας να κλέβει τις εντυπώσεις.

Τον Μιρ Τζαφάρ δεν αγάπησε κανείς

Στις 23 Ιουνίου 1757, ο Μιρ Τζαφάρ αντιμετώπισε τις βρετανικές δυνάμεις στο Plassey (εν μέσω των επεκτατικών εκστρατειών των τελευταίων). Κατά τη διάρκεια της μάχης, ο Τζαφάρ κράτησε τις ινδικές δυνάμεις τις οποίες ηγείτο επίτηδες πίσω , επιτρέποντας στους Βρετανούς στρατιώτες να μπουν και να καταλάβουν πλήρως το έδαφος. Ανταλλακτικά η Βρετανία τον ανακήρυξε κυβερνήτη της Βεγγάλης. Ο αποστάτης Τζαφάρ, έζησε, πέθανε και μνημονεύεται εδώ και τόσα χρόνια με την ρετσινιά του προδότη για την πράξη του.

Ο Βίντγκουν Κουίσλινγκ κι η ειδεχθής ιστορία του

Ο Κουίσλινγκ ήταν εμπνευστής και συνιδρυτής του φασιστικού κόμματος Εθνικής Ενότητας της Νορβηγίας. Το 1939 προσέγγισε τον Χίτλερ και το Τρίτο Ράιχ ώστε να καταλάβει τη Νορβήγια μιλώντας για τα οφέλη της κατάληψης της σκανδιναβικής χώρας. Το 1940 υποστήριξε ανοιχτά την εισβολή των χιτλερικών στρατευμάτων στη χώρα του. Σαν αντάλλαγμα ο Κουίσλινγκ διορίστηκε πρωθυπουργός της κατεχόμενης Νορβηγίας έχοντας αγαστή συνεργασία με τον Χίτλερ. Όταν τελείωσε ο πόλεμος, δικάστηκε κι εκτελέστηκε για εσχάτη προδοσία, ενώ μέχρι σήμερα το επώνυμό του χρησιμοποιείται σε πολλές γλώσσες σαν συνώνυμο του προδότη και του χαφιέ.

Ο Αμερικάνος που πρόδωσε την χώρα του στους Ρώσους

Ο Ρόμπερτ Χάνσεν ήταν ένας πρώην πράκτορας του FBI που έμεινε στην ιστορία σαν τον άνθρωπο που επί 22 χρόνια (τα περισσότερα εκ των οποίων ψυχροπολεμικά) πουλούσε κρατικά μυστικά των Η.Π.Α. στη Ρωσία, εισπράττοντας δυσθεώρητη αμοιβή που ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο δολάρια. Το 2001 συνελήφθη ωστόσο, κι έπειτα καταδικάστηκε σε ισόβια.

Ο πρίγκιπας Ντούσαν που έγινε βάτραχος

Τώρα που το νέο γήπεδο της ΑΕΚ τρεντάρει, είναι μια καλή αφορμή για να θυμηθούμε την μεγαλύτερη προδοσία που έζησαν οι κιτρινόμαυροι οπαδοί στην μακρά ιστορία της ομάδας τους. Το καλοκαίρι του 1996 ο πρίγκιπας του Νερέτβα αποχωρεί με την ομάδα κι ενώ έχει σηκώσει το Κύπελλο Ελλάδας, υπογράφοντας συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό. Μια στιγμή και μόνο αρκούσε για να γίνει «βάτραχος» και να μπει στα κατάστιχα των φιλάθλων της ΑΕΚ. 26 χρόνια μετά κι ενώ έχουν μεσολαβήσει, πεντοχίλιαρα με το πρόσωπο του Ντούσαν, ιπτάμενοι γαύροι στον ερυθρόλευκο πάγκο που στεκόταν ο Μπάγεβιτς, πανό, συνθήματα, τραμπουκισμοί και δύο επιστροφές στην ομάδα που τον αγάπησε και τον μίσησε όσο καμία άλλη, πολλοί οπαδοί δεν έχουν συγχωρήσει το φευγιό του Ντούσαν στα 90s.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v