5 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για τον Μέγα Αλέξανδρο

Από τις φιλοσοφικές του αναζητήσεις μέχρι το πόσο επηρέασε τον κόσμο για αιώνες μετά τον θάνατό του, ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν πολλά περισσότερα από ένας στρατηλάτης.

5 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για τον Μέγα Αλέξανδρο

Ο Μέγας Αλέξανδρος υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της παγκόσμιας ιστορίας. Πέρα από τις κατακτήσεις του, η ζωή του ήταν γεμάτη μύθους, φιλοσοφία, ανθρώπινες σχέσεις και βαθιά πολιτιστική επίδραση. Ακολουθούν πέντε λιγότερο γνωστά αλλά συναρπαστικά στοιχεία για τον θρυλικό στρατηλάτη.

Απόγονος δύο αρχαίων δυναστειών με ηρωικό αίμα

Ο Αλέξανδρος δεν ήταν απλώς βασιλιάς, αλλά γόνος δύο πανίσχυρων δυναστειών. Ο πατέρας του, Φίλιππος Β’, ανήκε στην αρχετυπική μακεδονική δυναστεία των Αργεαδών, που ισχυριζόταν καταγωγή από τον Ηρακλή. Η μητέρα του, Ολυμπιάδα, καταγόταν από τους Μολοσσούς της Ηπείρου και διεκδικούσε συγγένεια με τον Αχιλλέα. Δεν είναι τυχαίο πως ο Αλέξανδρος ένιωθε ότι είχε μια αποστολή θεϊκή, βλέποντας τον εαυτό του ως συνέχεια των ηρώων της ελληνικής μυθολογίας.

Ο Αριστοτέλης τον δίδαξε, αλλά τον επηρέασε και ο Διογένης

Ο πιο διάσημος μαθητής του Αριστοτέλη, ο Αλέξανδρος, διδάχτηκε φιλοσοφία, πολιτική, λογοτεχνία και ηθική από τον μεγάλο φιλόσοφο. Παρ’ όλα αυτά, μια σύντομη αλλά εμβληματική συνάντηση με τον κυνικό φιλόσοφο Διογένη τού άφησε επίσης ανεξίτηλο αποτύπωμα. Όταν ο Αλέξανδρος προσφέρθηκε να του προσφέρει οτιδήποτε ήθελε, εκείνος απάντησε: «Στάσου λίγο πιο πέρα, μου κρύβεις τον ήλιο». Ο νεαρός βασιλιάς εντυπωσιάστηκε τόσο, που αργότερα είπε: «Αν δεν ήμουν ο Αλέξανδρος, θα ήθελα να ήμουν ο Διογένης».

Δεν ηττήθηκε ποτέ σε μάχη – αλλά κινδύνεψε επανειλημμένα

Κατά τη διάρκεια των 15 χρόνων που πέρασε σε εκστρατείες, ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ηττήθηκε ούτε μία φορά. Όμως, οι μάχες αυτές δεν ήταν χωρίς κόστος: τραυματίστηκε σοβαρά πολλές φορές και σώθηκε από βέβαιο θάνατο από τους συντρόφους του, όπως ο Κλείτος ο Μέλας. Στην Ινδία, ένα βέλος τρύπησε τον πνεύμονά του. Παρά τους κινδύνους, συνέχιζε να ηγείται από την πρώτη γραμμή, εμψυχώνοντας τους στρατιώτες του με το παράδειγμά του.

Ο αγαπημένος του ίππος είχε δική του… πόλη

Ο Βουκεφάλας, ο περίφημος ίππος του Αλέξανδρου, ήταν κάτι πολύ περισσότερο από πολεμικό άλογο. Ήταν ο πιστός του σύντροφος από την παιδική ηλικία έως τα βάθη της Ινδίας. Όταν πέθανε μετά τη μάχη στον Υδάσπη ποταμό, ο Αλέξανδρος ίδρυσε μια ολόκληρη πόλη στη μνήμη του: την Αλεξάνδρεια Βουκεφάλεια. Ήταν η μοναδική πόλη που δεν πήρε το όνομα του ίδιου του στρατηλάτη.

Η κληρονομιά του ξεπέρασε τα σύνορα και τους αιώνες

Μετά τον θάνατό του στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ., η αυτοκρατορία του διαλύθηκε, όμως ο «Ελληνιστικός Κόσμος» που δημιούργησε διήρκεσε αιώνες. Η ελληνική γλώσσα, παιδεία και τέχνη εξαπλώθηκαν σε όλη την Ασία και την Αφρική. Από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ως τα Γάνδαρα της Ινδίας, η κληρονομιά του Αλέξανδρου διαμόρφωσε πολιτισμούς, ενώ η εικόνα του έμεινε ζωντανή ακόμη και σε άλλες παραδόσεις — για παράδειγμα, στον μουσουλμανικό κόσμο, ο «Ισκάντερ» θεωρείται προφήτης ή ήρωας.

Με πληροφορίες από The Collector

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v