Συνεντεύξεις με πρόσωπα που σφράγισαν την εποχή τους

Μαζέψαμε για χάρη σου κάποιες από τις πιο σημαντικές συνεντεύξεις της ιστορίας για αυτό άραξε, πάτα play και απόλαυσε τες.
Συνεντεύξεις με πρόσωπα που σφράγισαν την εποχή τους
Όλοι μας έχουμε ανθρώπους που συμπαθούμε και θαυμάζουμε. Όσο είμαστε μικροί μάλιστα βάζουμε συχνά τα πρόσωπά τους, αφίσες στους τοίχους των δωματίων μας. Μεγαλώνοντας μας συντροφεύουν τα βιβλία τους, οι ταινίες, οι δίσκοι, οι σειρές. Αναζητούμε συχνά να μάθουμε περισσότερα για εκείνους και το έργο όλων εκείνων των ανθρώπων που σφράγισαν την εποχή τους.

Για αυτόν τον λόγο, κάναμε μια πολύ καλή ψακτική σε video-συνεντεύξεις που είναι διαθέσιμες στον μαγικό κόσμο του ίντερνετ και σου τις παρουσιάζουμε με περισσή περηφάνεια. Εσύ δεν έχεις παρά να πατήσεις το play.

Stephen Hawking- Η δημιουργία δεν απαιτεί θεϊκή παρέμβαση

Ο τεράστιος Stephen Hawking μιλά στον Larry King, σε μια θρυλική συνέντευξη με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του The Grand Design (Το Μεγάλο Σχέδιο) την οποία παραχώρησε στο CNN, στις 10 Σεπτεμβρίου 2010, στην εκπομπή Larry King Live. Ο σπουδαίος αυτός επιστήμονας μιλά για τη δημιουργία του σύμπαντος και δίνει μνημειώδεις απαντήσεις. «Θεός μπορεί και να υπάρχει. Αλλά, η επιστήμη μπορεί να εξηγήσει το σύμπαν. Δεν χρειαζόμαστε το Θεό να εξηγήσουμε το "γιατί υπάρχει κάτι αντί για το τίποτα", ή το γιατί οι νόμοι της φύσης είναι αυτοί που είναι.»



Michael Jackson στη Barbara Walters

Πολύ πριν οι κατηγορίες για παιδοφιλία αποκαθηλώσουν τον μεγαλύτερο ποπ σταρ του πλανήτη ο Michael Jackson δίνει μια θρυλική συνέντευξη στην Barbara Walters το 1997. O Michael μιλά για τα ΜΜΕ, τον κίτρινο τύπο, το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα και πώς τον επηρέασε, καθώς και για τη γέννηση του πρώτου του γιου Prince Michael Joseph Jackson I.



Νelson Mandela- O μαχητής της ελευθερίας

Σε αυτό εδώ το ντοκιμαντέρ- αφιέρωμα θα βρεις υλικό από αδημοσίευτες συνεντεύξεις του Νέλσον Μαντέλα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του και της δράσης του. Μάλιστα ανάμεσα τους, ξεχωρίζει και η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε ο Μαντέλα σε πολύ νεαρή ηλικία. Ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918 και έγινε ο πρώτος έγχρωμος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Ν. Αφρικής. Ήταν μέλος του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ και του Εθνικού Κονγκρέσου. Φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών. Η απελευθέρωσή του το 1990 οδήγησε στην πτώση του ρατσιστικού καθεστώτος, ενώ κάποια χρόνια αργότερα του απονεμήθηκε  το Νόμπελ Ειρήνης.



Bruce Lee- Σπάνια συνέντευξη από το 1971

Σε αυτή τη συνέντευξη, ο Lee αναφέρεται σε πολλά θέματα όπως τον ρατσισμό, τις πολεμικές τέχνες, τις γλώσσες, τη φιλοσοφία του και τις προσδοκίες του για το μέλλον. Η 25λεπτη αυτή συνέντευξη στον Pierre Burton ήταν μια από τις ελάχιστες που έδωσε ο Bruce Lee στα αγγλικά και του επέτρεψε να μεταδώσει τις σκέψεις του σε κοινό έξω από το Χονγκ Κονγκ. Με αυτή τη συνέντευξη δεν περιορίστηκε στο σώμα αλλά και στη φιλοσοφία και στον τρόπο που πρέπει να διάγει κανείς τη ζωή του.



Mark Zuckerberg & Yuval Noah Harari

Από τη μία ο ιδρυτής του Facebook. Από την άλλη ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της εποχής μας. Συζητούν για όλα τα προβλήματα που έχει φέρει στον δρόμο μας η τεχνολογική ακμή και επανάσταση και με ποιους τρόπους μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Είτε συμφωνείς ή διαφωνείς μαζί τους η συζήτηση είναι απολαυστική.



O Fidel Castro για τον Che

Σε ένα παλιό dvd που είχε κυκλοφορήσει με την Ελευθεροτυπία, υπήρχε αυτός ο αρχειακός θησαυρός με τη συνέντευξη του ηγέτη της Κούβας. Ευτυχώς κάποιος το ψηφιοποίησε και μπορείς να το δεις με ελληνικούς υπότιτλους μάλιστα.



Η Σιμόν Ντε Μποβουάρ εξηγεί γιατί είναι φεμινίστρια

Σε μια πολύ σπάνια συνέντευξή της στην τηλεόραση η Σιμόν Ντε Μποβουάρ, συγγραφέας της φεμινιστικής βίβλου, Το Δεύτερο Φύλο μιλά για τον φεμινισμό κι εξηγεί αποστομωτικά τις απόψεις της αλλά και την ιδεολογία της. Παράλληλα αναφέρεται στις σχέσεις και στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να δουλέψουν με τη βοήθεια και των δύο φύλων.



O κήπος του Γιάλομ- Η Φιλοσοφία μιας ζωής

Ένα ντοκιμαντέρ- συρραφή ακυκλοφόρητων συνεντεύξεων για τον συγγραφέα του best seller «Οταν έκλαψε ο Νίτσε», από τους σημαντικότερους εν ζωή εκπροσώπους της υπαρξιακής σχολής ψυχοθεραπείας. Μια αποκαλυπτική διαδρομή που εμπνέει και γίνεται ίσως η αφορμή που αναζητούμε για να επανεξετάσουμε και να αλλάξουμε τη ζωή μας.

Ο 83χρονος Αμερικανός ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Ίρβιν Γιάλομ μιλάει για την προσωπική του ζωή και το επιστημονικό έργο του.

«Ο κήπος του Γιάλομ» είναι κάτι περισσότερο από μια κλασική βιογραφία. Είναι ένα αισιόδοξο συγκινητικό ταξίδι, μια υπαρξιακή διαδρομή στα επίπεδα του ανθρώπινου νου, με συνταξιδιώτη μας τον Δρα Γιάλομ, τις θεμελιώδεις ιδέες, τη σοφία του, αλλά και την απλή καθημερινότητά του.



Ο Κρισναμούρτι μιλά στον Μπέρναρντ Λεβίν

Δεν χρειάζεται να γράψουμε πολλά για αυτήν εδώ τη συνέντευξη πέραν του ότι πρέπει να αφιερώσεις το επόμενο μισάωρο και να τη δεις ώστε να μάθεις όλα όσα θέλησε να φέρει στον κόσμο ο Κρισναμούρτι, με τις ιδέες και τη φιλοσφία του.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v