Τεράστιες απάτες της σύγχρονης ιστορίας

Μνημειώδεις κομπίνες με εκατομμύρια, απίστευτες αγοραπωλησίες και καταρρεύσεις τραπεζικών κολοσσών λόγω… τζόγου.
Τεράστιες απάτες της σύγχρονης ιστορίας
Η εξαπάτηση του κοσμάκη (καταναλωτών, αγοραστών ακόμα και ιδιοκτητών) δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, όπως φαίνεται.

Και τα παρακάτω παραδείγματα από την πρόσφατη και λιγότερο πρόσφατη ιστορία το αποδεικνύουν περίτρανα.

Ο απόλυτος κομπιναδόρος

Είναι ο τύπος που έρχεται πρώτος στο μυαλό όταν ακούμε τον όρο «κομπίνα». Ο μάστερ της απάτης. Το 1903 ο Ιταλός Charles Ponzi φτάνει στις ΗΠΑ με μόλις 2,5 δολάρια στις τσέπες του. Τον Ιούλιο του 1920 τα εισοδήματά του έφταναν τα 200.000 δολάρια την ημέρα. Πότς γκένεν ατό; Στήνοντας μια εταιρεία φάντασμα, έπεισε κόσμο και κοσμάκη να επενδύσει ό,τι ποσό ήθελε σε εκείνον με την δέσμευση ότι θα είχαν κέρδος 50% επί του ποσού το οποίο επένδυαν, κάθε ενενήντα ημέρες. Και πράγματι είχαν. Μόνο που τα «κέρδη» τους ήταν χρήματα άλλων οι οποίοι με την σειρά τους έμπαιναν και αυτοί στην «πυραμίδα». Η απάτη του αποκαλύφθηκε τον Αύγουστο του 1920, έπειτα από δημοσίευμα της εφημερίδας "The Boston Globe" και ο ίδιος φυλακίστηκε. Από τότε τα «σχήματα Ponzi» ή «αεροπλανάκια» είναι απαγορευμένα, ακόμη και στην χώρα μας και τιμωρούνται με ιδιαίτερη αυστηρότητα.  

Η πώληση του Πύργου του Άιφελ

Κι όμως, έγινε και αυτό. Το 1925 η Γαλλία προσπαθούσε να μαζέψει τα κομμάτια της από τον πόλεμο, και τα έξοδα για την συντήρηση του διάσημου πύργου ήταν μεγάλα. Ο Αμερικάνος απατεώνας Victor Lustig λοιπόν, θέλοντας να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, υποκρίθηκε έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο, και εν τέλει κατάφερε να… πουλήσει τον Πύργο έναντι 70.000 φράγκων σε έναν πλούσιο ιδιοκτήτη μάντρας με παλιοσίδερα, τον Andre Poisson.

Το τρίο της απάτης

Οι Giles Darby, David Bermingham και Gary Mulgrew ήταν τραπεζίτες, και υπεύθυνοι για τις συναλλαγές της National Westminster Bank με την αμερικάνικη εταιρεία ενέργειας Enron. Οι τρεις τους δούλευαν και στη Greenwich NatWest, η οποία είχε μετοχές στην θυγατρική μιας συνεργάτιδας εταιρείας της Enron, ονόματι Swap Sub. Το τρίο με περίσσιο θράσος, κατάφερε τον Μάρτιο του 2000 να πείσει την National Westminster να πουλήσει το μερίδιό που είχε στην Swap Sub πίσω στην Enron, για μόλις… ένα εκατομμύριο δολάρια. Έπειτα ρευστοποίησαν τις μετοχές που είχε ιδιοποιηθεί ο Bermingham, και καβάτζωσαν κέρδη ύψους επτά εκατομμυρίων δολαρίων.

Η παραποίηση ρύπων από τη Volkswagen

Το 2015, η VW είχε εγκαταστήσει σε 11 εκατομμύρια οχήματα της ένα εξειδικευμένο λογισμικό, το οποίο κατά την διάρκεια των εργαστηριακών δοκιμών τα έκανε να φαίνεται πως εκπέμπουν λιγότερους ρύπους. Το Dieselgate όπως ονομάστηκε, αποκαλύφθηκε ένα χρόνο μετά, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου στις ΗΠΑ, Michael Horn να παραδέχεται ότι «η εταιρεία μας ήταν ανέντιμη, τα κάναμε θάλασσα». Η εταιρεία δαπάνησε 6 δισ. ευρώ για να καλύψει το κόστος του σκανδάλου, το οποίο περιλαμβάνει τις δικαστικές διαμάχες με τους καταναλωτές και τις εθνικές αρχές.

Γκρεμίζοντας την ιστορικότερη τράπεζα του κόσμου

Τον ονόμασαν «ο χρηματιστής που κατέστρεψε την τράπεζα», και όχι μια οποιαδήποτε τράπεζα, αλλά την αρχαιότερη εμπορική τράπεζα της Βρετανίας, την Barings Bank. Πώς τα… κατάφερε; Ο Nick Leeson, trader με έδρα τη Σιγκαπούρη, μάζεψε ζημιές αξίας εκατομμυρίων στερλινών τζογάροντας στο χρηματιστήριο, επιχείρησε να τις «μεταμφιέσει» σε κέρδη, όμως αφού δεν τα κατάφερε, εξαφανίστηκε για να γλιτώσει από τις αρχές. Η ιστορική τράπεζα χρεοκόπησε μέσα σε λίγες ημέρες, και πουλήθηκε στην ολλανδική ING αντί μόλις 1 στερλίνας. Η ιστορία του έγινε ταινία (Rogue Trader), με τον Ewan McGregor στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v