Διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη κατά των μέτρων της πανδημίας

Επεισόδια σημειώθηκαν στις πορείες σε Ολλανδία, Βέλγιο και Ιταλία, όπου χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν ενάντια στα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό.
Διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη κατά των μέτρων της πανδημίας
Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τον Νοέμβριο του 2020, η Ευρώπη ξαναμπαίνει σε κλοιό πανδημίας-λοκντάουν-νέων αυστηρών μέτρων, και οι διαδηλώσεις εναντίον τους φουντώνουν σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις.

Συγκεκριμένα, στις Βρυξέλλες η πορεία που ξεκίνησε χτες Κυριακή από το Gare du Nord αριθμούσε περίπου 35.000 άτομα, με εκπροσώπους της ακροδεξιάς αλλά και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Φωνάζοντας «Ελευθερία, ελευθερία, ελευθερία» και τραγουδώντας το Bella Ciao, οι διαδηλωτές παρατάχθηκαν πίσω από ένα τεράστιο πανό που έγραφε «Μαζί για την Ελευθερία». Επεισόδια σημειώθηκαν όταν μία ομάδα διαδηλωτών εκτόξευσε κροτίδες στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με κανόνια νερού και δακρυγόνα.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στις διαδηλώσεις εναντίον του μερικού λοκντάουν στην Ολλανδία, με πέντε τραυματισμούς και περισσότερες από σαράντα συλλήψεις να πραγματοποιούνται στο Ρότερνταμ, στη Χάγη και σε άλλες ολλανδικές πόλεις την Παρασκευή και το Σάββατο.

Στη Ρώμη το Σάββατο πραγματοποιήθηκε καθιστική διαμαρτυρία έξω από το Κολοσσαίο, με την συμμετοχή 4.000 ανθρώπων που δεν φορούσαν μάσκες και διαμαρτύρονταν για την υποχρεωτική χρήση του πράσινου πάσου για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους.

Την ίδια ώρα στο Μιλάνο υπήρξε ένταση με την αστυνομία όταν μέρος των αντιεμβολιαστών που συμμετείχαν σε κινητοποίηση προσπάθησε να μπει στην κεντρική πλατεία του Ντουόμο. Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «δεκάδες αντιεμβολιαστές, παρέμειναν στους δρόμους κοντά στο Ντουόμο, και άρχισαν να προσεύχονται, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των αστυνομικών».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v