Επέλαση... μανιταριών στη Θεσσαλονίκη

Από την Εγνατία ως την Καλαμαριά, η Θεσσαλονίκη πλημμύρισε ξαφνικά μανιτάρια, που φαίνεται να φυτρώνουν παντού.
Επέλαση... μανιταριών στη Θεσσαλονίκη
Τι συνέβη και πλημμύρισε η Θεσσαλονίκη μανιτάρια; Κάτοικοι και επισκέπτες ανακαλύπτουν –και φωτογραφίζουν– έκπληκτοι πλήθος μανιταριών στις ρίζες και τους κορμούς των δέντρων, σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Μάλιστα, όχι ένα και δύο, αλλά πενήντα διαφορετικά είδη μανιταριών έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στον αστικό ιστό, από την Τσιμισκή και την Εγνατία μέχρι την Καλαμαριά, τα παρτέρια στη Νέα Παραλία και (πιο αναμενόμενα) στο δάσος του Σέιχ Σου.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το φαινόμενο οφείλεται στα υψηλά επίπεδα υγρασίας, σε συνδυασμό με τις σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm», ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βολοβότσης εξήγησε πως «εδώ και χρόνια έχουν κάνει αποικίες σε πολλά δέντρα και πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Τα μανιτάρια βγαίνουν εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Θέλουν υγρασία, πολύ νερό και ζέστη, όπως έχει αυτή την εποχή με αποτέλεσμα να παρατηρείται καρποφορία».

Στο παρελθόν, θυμάται ο κ. Βολοβότσης, μανιτάρια είχαν εμφανιστεί και σε άλλα περίεργα σημεία της πόλης: «Ήταν μία συκιά στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη που βρήκαμε ένα σπάνιο είδος πλευρώτους. Η συκιά ήταν σχεδόν ξερή και ήταν περίεργο να υπάρχει ζωντανό μανιτάρι. Επίσης, κοντά στη Γυμναστική Ακαδημία του ΑΠΘ μια καρυδιά ήταν γεμάτη πλευρώτους. Είχε επάνω της συγκεντρωμένα πάνω από 50 κιλά του είδους», αφηγείται.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα πλευρώτους είναι ένα "επιθετικό" μανιτάρι, που μπορεί να φάει οποιοδήποτε ξύλο και να αναπτυχθεί. Αυτό, όμως, που βγαίνει σε μεγαλύτερες ποσότητες, πέριξ της Θεσσαλονίκης, είναι ο γαλακτίτης ο νόστιμος».

Παρ’ όλο που κάποια από τα μανιτάρια που φύτρωσαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης είναι βρώσιμα, ο κ. Βολοβότσης συστήνει να μην φαγωθούν επειδή όπως εξηγεί «το μανιτάρι έχει την τάση να συγκεντρώνει ρύπους και μεταλλικά στοιχεία που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v