Σε 5 λεπτά θα ανιχνεύεται η κάνναβη στο σάλιο

Ένα νέο τεστ σάλιου ανιχνεύει αν ο εξεταζόμενος έχει κάνει χρήση κάνναβης τις τελευταίες δώδεκα ώρες.
Σε 5 λεπτά θα ανιχνεύεται η κάνναβη στο σάλιο
Μέσα σε πέντε μόλις λεπτά θα φαίνεται αν κάποιος έχει κάνει χρήση κάνναβης το τελευταίο δωδεκάωρο, με το νέο τεστ σάλιου που ανέπτυξαν ερευνητές στις ΗΠΑ. Μάλιστα, το νέο rapid test θα εμφανίζει και τα επίπεδα συγκέντρωσης του ναρκωτικού στον οργανισμό του εξεταζόμενου.

Μέχρι τώρα, τα σχετικά τεστ χρειάζονταν ακόμα και ολόκληρες μέρες για να βγάλουν αποτέλεσμα. Για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τεστ, οι επιστήμονες με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Χάκο Λι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, έκαναν τις σχετικές δοκιμές σε 43 χρήστες κάνναβης και άλλους τόσους μη χρήστες. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύονται στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine».

Το τεστ ανιχνεύει άμεσα στο σάλιο των χρηστών τη βασική ψυχοδραστική ουσία της κάνναβης, την τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Καθώς η κάνναβη γίνεται ολοένα δημοφιλέστερη (οι τακτικοί χρήστες παγκοσμίως υπολογίζονται σε τουλάχιστον 180 εκατομμύρια) και πολλές χώρες προχωρούν στη νομιμοποίησή της για ιατρικούς ή και ψυχαγωγικούς σκοπούς, δημιουργείται η ανάγκα για ένα ακριβές και γρήγορο τεστ ανίχνευσής της, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πολλοί εργοδότες στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες υποβάλλουν σε τακτικά τεστ κάνναβης ορισμένους εργαζόμενους, όπως οι οδηγοί ή οι χειριστές βαρέων μηχανημάτων. Όμως, τα σημερινά τεστ κάνναβης, που βασίζονται σε δείγμα αίματος ή ούρων, έχουν διάφορα μειονεκτήματα: Εκτός από τον χρόνο που απαιτούν για την εμφάνιση αποτελεσμάτων, έχουν επίσης το πρόβλημα ότι η THC μπορεί να παραμείνει στην κυκλοφορία του αίματος ακόμη και για εβδομάδες μετά την τελευταία χρήση κάνναβης, με αποτέλεσμα τα υπάρχοντα τεστ να αδυνατούν να διακρίνουν την τωρινή χρήση από την πρόσφατη (προ ημερών ή και εβδομάδων).

Αντιθέτως, το νέο rapid test, που λέγεται EPOCH, χρησιμοποιεί έναν οπτικό αισθητήρα για να ανιχνεύει μέσα σε πέντε λεπτά την THC στο σάλιο, όπου η παρουσία τής εν λόγω ουσίας «μαρτυράει» καλύτερα (σε σύγκριση με το αίμα ή τα ούρα) ότι έχει γίνει χρήση κάνναβης κατά το τελευταίο 12ωρο. Η ανίχνευση της THC στο σάλιο γίνεται είτε εάν ο χρήστης έχει εισπνεύσει την κάνναβη είτε εάν την έχει καταναλώσει με το φαγητό του. Το αποτέλεσμα δεν επηρεάζεται από άλλους παράγοντες, όπως το αν ο χρήστης είναι καπνιστής τσιγάρων ή έχει πιει καφέ.

Οι δημιουργοί του τεστ αισιοδοξούν ότι, με την περαιτέρω βελτίωσή του, το EPOCH θα αποτελέσει μία φθηνή λύση για ελέγχους οδηγών στον δρόμο, εργαζομένων στους χώρους δουλειάς κ.ά.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v