Σύστημα για να εντοπίζουμε πυρκαγιές έφτιαξαν Έλληνες φοιτητές

Η ελληνική φοιτητική ομάδα Fireproov δημιούργησε ένα σύστημα εντοπισμού πυρκαγιάς κι εμείς δηλώνουμε περήφανοι για το έργο τους.
Σύστημα για να εντοπίζουμε πυρκαγιές έφτιαξαν Έλληνες φοιτητές
Η μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης στο Σχίνο Κορινθίας πριν λίγες μέρες, ήρθε και πάλι να μας υπενθυμίσει την ανάγκη έξυπνων μέτρων αντιπυρικής προστασίας στη χώρα μας. Για αυτόν τον λόγο χαρήκαμε ιδιαίτερα για την επιτυχία της φοιτητικής ομάδας Fireproov, η οποία δημιούργησε ένα σύστημα έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιάς και πέρασε στην τελική δεκάδα του διαγωνισμού «JA Start Up» του Junior Achievement Greece.

Ο αισθητήρας του συγκεκριμένου συστήματος έχει τοποθετηθεί στην κορυφή ενός δέντρου από όπου μπορεί να εντοπίσει ίχνη καπνού. Μετέπειτα το σήμα φτάνει άμεσα στον διαχειριστή του συστήματος και στις αρμόδιες αρχές, την πυροσβεστική και τις δυνάμεις της πολιτικής προστασίας. Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι πυροσβεστική και δυνάμεις πολιτικής προστασίας έχουν ήδη ειδοποιηθεί από το σύστημα της ομάδας Fireproov χάρη στους έξυπνους αλγόριθμους βελτιστοποίησης που κατάφεραν να αναπτύξουν οι φοιτητές. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μια αξιόπιστη ανάλυση κινδύνου, προκειμένου να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Ο Αδαμάντιος Αβραντίνης εκ μέρους της ομάδας Fireproov, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η ιδέα για τη δημιουργία του συστήματος, που λειτουργεί με τον τρόπο που περιγράφεται παραπάνω, προέκυψε στο πλαίσιο του μαθήματος της Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που διδάσκει ο καθηγητής Σταύρος Λουνής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών». Ο ίδιος μαζί με τους συμφοιτητές του στο 4ο έτος, Αννα Μαρία Μερσίνογλου, Γιώργο Κοκορόγιαννη και Σταύρο Βασίλαρο θέλησαν να αξιοποιήσουν τεχνολογίες Internet of Things που συνδέουν μεταξύ τους πλήθος συσκευών, για εφαρμογές στον τομέα των πράσινων πόλεων με στόχο την πρόληψη των πυρκαγιών, εξήγησε στον δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 «Η ιδέα μας άρεσε πολύ και αποφασίσαμε να την παρουσιάσουμε και στον φοιτητικό διαγωνισμό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας "JA Start Up" του Junior Achievement Greece», τόνισε ακόμη ο Αδαμάντιος στη συνέντευξή του.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ανέφερε ότι «η καινοτομία δεν αφορά μόνο τον άμεσο εντοπισμό της πυρκαγιάς, όταν αυτή ξεσπάσει, αλλά όλη τη διαδικασία της πρόβλεψης και της ανάλυσης κινδύνου».

 «Ακούμε κάθε καλοκαίρι ότι αύριο θα έχει 40 βαθμούς, θα έχει πολύ αέρα, οπότε συγκεκριμένες περιοχές θεωρείται ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης φωτιάς. Ωστόσο, με την ιδέα μας μπορεί να υπάρχει μια ταξινόμηση των περιοχών στις οποίες υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και με την κατάλληλη προετοιμασία και χωροθέτηση του στόλου της πυροσβεστικής, να είναι σε θέση οι δυνάμεις να την αντιμετωπίσουν εγκαίρως, πριν ακόμη επεκταθεί», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το κόστος του συστήματος ο φοιτητής υπογράμμισε πως «ενδεικτικά είχαμε υπολογίσει σαν ένα ελάχιστο ενδεικτικό κόστος, τις 2.500 με 3.000 ευρώ, ποσό που περιλαβάνει το drone, την εγκατάσταση μερικών συσκευών εντοπισμού, την ετήσια συνδρομή στο λογισμικό και ένα σετ από τις μπάλες πυρόσβεσης που τις προμηθευόμαστε από άλλους».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v