Ανακάλυψαν τυχαία εντυπωσιακό σπήλαιο με σταλαγμίτες και σταλακτίτες

Ένα εντυπωσιακό σπήλαιο γεμάτο σταλακτίτες και σταλαγμίτες ανακάλυψε τυχαία μια παρέα νεαρών σε χωριό της Πρέβεζας.
Ανακάλυψαν τυχαία εντυπωσιακό σπήλαιο με σταλαγμίτες και σταλακτίτες
Ένα καλά κρυμμένο υπόγειο μυστικό έφερε στο φως τυχαία μια παρέα νεαρών στον Άγιο Θωμά της Πρέβεζας, που ανακάλυψε ένα μοναδικό σπήλαιο γεμάτο σταλακτίτες και σταλαγμίτες, με το οποίο από εδώ και πέρα θα ασχοληθούν οι σπηλαιολόγοι.

«Κανένας δεν είχε φανταστεί το μυστικό που έκρυβε η γη» λέει η Μαρία Αβραμίδου, κάτοικος του Αγίου Θωμά και πρόεδρος του τοπικού συλλόγου, επισημαίνοντας πως η ανάδειξη του σπηλαίου θα γίνει πόλος έλξης επισκεπτών για την Πρέβεζα.

Το χρονικό της ανακάλυψης έχει ως εξής: Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το σπήλαιο θεωρούταν υποβαθμισμένη από το 1988 και μετά, όταν σταμάτησαν οι εργασίες στο νταμάρι από το οποίο εξαγόταν η τοπική πέτρα. Το 2016, μια παρέα νεαρών από τον Άγιο Θωμά που βόλταρε στον χώρο γύρω από το σπήλαιο, εντόπισε μια τρύπα ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση, στο σημείο όπου η πλαγιά του βουνού ήταν σκαμμένη, πάνω από έναν γκρεμό. Πρόσφατα αποφάσισαν να το εξερευνήσουν, και προμηθεύτηκαν γι’ αυτό τον απαραίτητο εξοπλισμό: σκοινιά, φακούς και σκάλα.

«Χρειάστηκε να κατεβούμε με σκοινιά την πρώτη φορά» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τάσος Τσάλης, ένας από τους τέσσερις φίλους που έκαναν την ανακάλυψη. «Δεν πιστεύαμε πως βρεθήκαμε μέσα σε ένα σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Μετά χρησιμοποιήσαμε μια μεγάλη σκάλα. Η αίθουσα που συναντάμε είναι μακρόστενη με εντυπωσιακούς σχηματισμούς. Σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Φωτίσαμε με φακούς. Στο βάθος είδαμε ένα πέρασμα. Φτάνοντας εκεί ένα μεγάλο πέτρωμα το είχε μισοκλείσει. Πιθανόν από κάποιο σεισμό. Προσπαθήσαμε με το φως των φακών να δούμε κάτι. Ακούγαμε στο βάθος μόνο νυχτερίδες και αντιληφθήκαμε πως μετά το πέρασμα υπάρχει κατηφορικό σημείο»

Όπως αναφέρει το Mypreveza.gr, ο Τάσος ενημέρωσε για την ανακάλυψη τον πατέρα του, ο οποίος με τη σειρά του επικοινώνησε με τον Σύλλογο του Αγίου Θωμά, που ανέλαβε να ενημερώσει τον Δήμο Πρέβεζας.

Τώρα, το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να γίνει από τους σπηλαιολόγους των Ιωαννίνων η επίσημη εξερεύνηση του χώρου. «Είναι δύσκολη εξερεύνηση γιατί είναι κάτω από νταμάρι» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σπηλαιολόγος Κωνσταντίνος Μπενέκος. «Έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Πρέπει να εξερευνήσουμε τον χώρο, να τον δούμε από κοντά. Βήμα –βήμα, να δούμε πως εξελίσσεται. Παράλληλα, πρέπει να ασφαλίσουμε την περιοχή και με όπλο την εμπειρία να προχωρήσουμε. Πρέπει να δούμε την κατεύθυνση του σπηλαίου. Μας ενδιαφέρει να είναι τουριστικά αξιοποιήσιμο. Τα οριζόντια σπήλαια δίνουν τη δυνατότητα αξιοποίησης μιας περιοχής»,
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v