Η Ισπανία θα δοκιμάσει εργάσιμη εβδομάδα 4 ημερών

Πιλοτικά θα ξεκινήσει στην Ισπανία η τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία κι όλοι ελπίζουμε να έρθει σύντομα και προς τα μέρη μας.
Η Ισπανία θα δοκιμάσει εργάσιμη εβδομάδα 4 ημερών
Σκέψου να ξύπναγες ένα πρωί και να μάθαινες ότι ψηφίστηκε 4ήμερη εργασία ανά εβδομάδα; Σκέψου πάλι να κανονίζεις το εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα, γνωρίζοντας πως θα έχεις κάθε εβδομάδα ΠΣΚ. Πριν μας πάρεις στο ψιλό και γελάσεις με το «ουτοπικό αστειάκι» μας, καλό θα ήταν να γνωρίζεις ότι σύντομα στην Ισπανία θα γίνει πράξη η ιδέα μιας εβδομάδας εργασίας τεσσάρων ημερών.

Όλα ξεκίνησαν από τον Ινίγο Ερεχόν, επικεφαλής του μικρού αριστερού κόμματος Más País, ο οποίος κάνει εκστρατεία εδώ και καιρό προωθώντας την καινοτόμο ιδέα του. «Η Ισπανία είναι μια από τις χώρες της Ευρώπης, όπου οι άνθρωποι εργάζονται τις περισσότερες ώρες. Η χώρα μας ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα παραγωγική. Γιατί δεν προσπαθούμε να ξοδεύουμε λιγότερο χρόνο στο γραφείο και περισσότερο χρόνο να έχουμε για εμάς;» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Ερεγόν έκανε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση στην ισπανική κυβέρνηση συνεργασίας των Σοσιαλιστών και βρήκε ανταπόκριση από το αριστερό κόμμα Podemos με αποτέλεσμα το προσεχές φθινόπωρο να δοκιμασθεί στην πράξη, η πρόταση του πιλοτικά.

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε έως τώρα περίπου 6.000 εργαζόμενοι σε 200 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα εργάζονται για τουλάχιστον έναν ολόκληρο χρόνο μια ημέρα την εβδομάδα λιγότερο, λαμβάνοντας παρόλα αυτά πλήρη μισθό.

Ένας ακόμη στόχος της παραπάνω πρότασης είναι η δημιουργία νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης, οι οποίες θα προκύψουν από την ελάφρυνση του εβδομαδιαίου χρονοδιαγράμματος των εργαζομένων που ήδη απασχολούνται. Το ισπανικό κράτος σκοπεύει να στηρίξει έμπρακτα τις αντίστοιχες εταιρείες με ένα ποσό που θα ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Το κεφάλαιο για να χρηματοδοτηθεί το πολύ φιλόδοξο εργασιακό project ενδέχεται να προκύψει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Ο καθηγητής Οικονομικών Χουάν Τόρες από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης δηλώνει ενθουσιασμένος σχετικά: «Πράγματι, επενδύουμε χρήματα σε ένα πείραμα που δεν ξέρουμε καν αν θα αποδώσει. Αλλά το κόστος είναι διαχειρίσιμο και δεν ανταγωνίζεται άλλα κόστη που πρέπει να καλυφθούν για τη διαχείριση της πανδημίας. Συγκριτικά πρόκειται για ένα μικρό ποσό».

Ο εμπνευστής της πρότασης, Ινίγο Ερεχόν είναι πολύ αισιόδοξος έχοντας στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον, λέγοντας «Το πείραμά μας θα αποφέρει αποτελέσματα. Και τότε θα μπορέσουμε να ξαναμιλήσουμε για τις συνθήκες εργασίας στην Ισπανία. Είμαι βέβαιος ότι τα σχέδιά μας θα οδηγήσουν σε καλύτερες συνθήκες εργασίας για όλους».

Εμείς από την άλλη αφεντικό ελπίζουμε να διαβάσεις το κείμενο και να σου μπουν αντίστοιχες ιδέες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v