Τι πρέπει να κάνουν γονείς και μαθητές για την επιστροφή στα σχολεία

Πώς παίρνουμε self test από τα φαρμακεία, πού δηλώνουμε το αποτέλεσμα, και όλη η διαδικασία της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία.
Τι πρέπει να κάνουν γονείς και μαθητές για την επιστροφή στα σχολεία
Με τις ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων να αναμένονται σήμερα το απόγευμα (Τετάρτη 7 Απριλίου) η πλατφόρμα για τα self test είναι έτοιμη να ανοίξει. Τι ακριβώς όμως κάνουμε εκεί;

Η διαδικασία έχει ως εξής: Γονείς μαθητών και εκπαιδευτικοί προμηθεύονται από το φαρμακείο το self test, με το ΑΜΚΑ των παιδιών (ή το δικό τους, στην περίπτωση των εκπαιδευτικών) και την ταυτότητά τους. Αυτή την εβδομάδα (μέχρι και τις 9 Απριλίου) κανείς άλλος δεν δικαιούται self test από το φαρμακείο –μόνο μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Το τεστ γίνεται αποκλειστικά και μόνο στο σπίτι, όχι επιτόπου στο φαρμακείο, με βάση τις αναλυτικές οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία του. Κάθε δικαιούχος παίρνει μόνο ένα τεστ την εβδομάδα –αν πας σε άλλο φαρμακείο και ζητήσεις δεύτερο τεστ με το ίδιο ΑΜΚΑ, η πλατφόρμα δεν θα επιτρέψει στον φαρμακοποιό να σου το δώσει.

Επίσης, το τεστ πρέπει να γίνει από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων. Αν τα σχολεία ανοίξουν δηλαδή τη Δευτέρα 12/4 όπως είναι πιθανό, το τεστ πρέπει να γίνει στο σπίτι Σάββατο ή Κυριακή.

Ωραία, κάναμε το τεστ, τι γίνεται μετά;

Αν το τεστ του μαθητή είναι αρνητικό, ο γονέας ή κηδεμόνας κατεβάζει από το self-testing.gov.gr την σχετική φόρμα, την εκτυπώνει και την υπογράφει. Ο μαθητής έχει αυτήν την φόρμα μαζί του κάθε μέρα για την επόμενη εβδομάδα στο σχολείο, και την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.

Αν το τεστ είναι θετικό, ο γονιός μπαίνει και πάλι στο self-testing.gov.gr, δηλώνει το θετικό αποτέλεσμα (με ονοματεπώνυμο και ΑΜΚΑ) και λαμβάνει sms για τη διενέργεια δωρεάν rapid test, συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα, σε δημόσια δομή υγείας. Εννοείται πως σε αυτήν την περίπτωση, ο μαθητής δεν πηγαίνει στο σχολείο.

Αυτή η διαδικασία ακολουθείται μία φορά την εβδομάδα, κάθε εβδομάδα, για όσο διάστημα λειτουργήσουν τα σχολεία.

Η διάθεση των self test (για μαθητές και εκπαιδευτικούς αποκλειστικά σε πρώτη φάση, θυμίζουμε) ξεκινάει την Πέμπτη 8/4 στα μεγάλα αστικά κέντρα και την Παρασκευή 9/4 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι φαρμακοποιοί απευθύνουν έκκληση στον κόσμο να τα προμηθευτεί μέρες και ώρες που τα φαρμακεία είναι ανοιχτά, και να μην προσέρχεται στα εφημερεύοντα γι’ αυτόν τον σκοπό.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v