Αποσπάσματα της Παλαιάς Διαθήκης 1800 ετών βρέθηκαν στην Ιουδαία

Θραύσματα μιας σπάνιας περγαμηνής ηλικίας 1800 ετών βρέθηκαν στην Ιουδαία ενώ στις ανακαλύψεις υπήρχε και πάπυρος γραμμένος στα ελληνικά.
Αποσπάσματα της Παλαιάς Διαθήκης 1800 ετών βρέθηκαν στην Ιουδαία
Σε μια σπουδαία ανακάλυψη προχώρησε η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο μιας μεγάλης ανασκαφής που εκτέλεσε στην απομακρυσμένη περιοχής της Ιουδαίας.

«Για πρώτη φορά σε περίπου 60 χρόνια, οι αρχαιολογικές ανασκαφές αποκάλυψαν θραύσματα ενός βιβλικού πάπυρου» δήλωσαν οι υπεύθυνοι της ανασκαφής, αναφερόμενοι στα θραύσματα μιας περγαμηνής με ηλικία που ξεπερνά τα 1800 έτη και βρέθηκε σε μια σπηλιά. Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς η περγαμηνή περιείχε αποσπάσματα από τα βιβλία του Ζαχαρία και του Ναχούμ - τμήματα των Βιβλίων των Δώδεκα Μικρών Προφητών από την Εβραϊκή Βίβλο και Παλαιά Διαθήκη.

Όσον αφορά τον πάπυρο, υπάρχει η άποψη πως πρόκειται για γραπτά των Εβραίων ανταρτών που κατέφυγαν στους λόφους της Ιουδαίας, ύστερα από την καταστολή  μιας εξέγερσής τους από τους Ρωμαίους.

Οι περισσότερες από τις λέξεις που διασώθηκαν στον πάπυρο ήταν γραμμένες στα ελληνικά (μιας κι η περιοχή είχε κατακτηθεί από το Μέγα Αλέξανδρο), εκτός από τη λέξη «Θεός» που ήταν γραμμένη στα εβραϊκά. Εκτός από τον πάπυρο η ανασκαφή έφερε στο φως νομίσματα όπως και τα λείψανα ενός μουμιοποιημένου παιδιού, που μάλλον ήταν κορίτσι και πέθανε πριν 6.000 χρόνια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v