Σπάνιες οι επαναλοιμώξεις από κορωνοϊό

Nέα έρευνα από Δανούς επιστήμονες δείχνει πως είναι εξαιρετικά σπάνια η περίπτωση επαναλοίμωξης από κορωνοϊό μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα – εκτός και αν αφορά ηλικιωμένους.
Σπάνιες οι επαναλοιμώξεις από κορωνοϊό
Η πιθανότητα να ξανά νοσήσει από κορωνοϊό το ίδιο άτομο σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρή, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα.

Παρ’ όλα αυτά όμως, οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, είναι πιθανότερο να τον κολλήσουν ξανά μετά από μερικούς μήνες.

Η μελέτη, δείχνει ότι οι κάτω των 65 ετών έχουν ανοσιακή προστασία περίπου 80% για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη. Όμως, το ποσοστό προστασίας πέφτει στο 47% για τους άνω των 65 ετών, οι οποίοι συνεπώς έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν ξανά από τον κορωνοϊό μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Μέχρι στιγμής κάτω από το 1% όσων έχουν μολυνθεί με τον ιό, εκτιμάται ότι τον κολλάνε ξανά μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ποσοστό που πάντως μπορεί σταδιακά να αυξηθεί, κυρίως εξαιτίας των νέων πιο μεταδοτικών παραλλαγών του.

«Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι η επαναλοίμωξη με Covid-19 είναι σπάνια στους νεότερους υγιείς ανθρώπους, όμως οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν ξανά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Στιν Έθελμπεργκ του Ινστιτούτου Statens Serum. Πρόσθεσε παράλληλα πως, «Σίγουρα δεν μπορείς να βασίζεσαι σε μια περασμένη λοίμωξη για να σε προστατεύσει από το να αρρωστήσεις ξανά, ιδίως αν είσαι ηλικιωμένος».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v