Φρένο στα μηνύματα ενηλίκων σε ανήλικους βάζει το Instagram

Το Instagram ανακοίνωσε μια σειρά νέων μέτρων προκειμένου να προστατέψει τους ανήλικους χρήστες του από μηνύματα ενηλίκων.
Φρένο στα μηνύματα ενηλίκων σε ανήλικους βάζει το Instagram
Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις παρενόχλησης ανηλίκων από ενήλικες μέσω των social media, με πλατφόρμες όπως το Instagram και το Facebook συχνά να βρίσκονται υπόλογες λόγω του τρόπου λειτουργίας τους. Για αυτό τον λόγο, το Instagram ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων προκειμένου να προστατευθούν οι ανήλικοι χρήστες του, από ανεπιθύμητα μηνύματα και περιστατικά παρενόχλησης προς το πρόσωπό τους.

Μέχρι σήμερα η νόμιμη κατώτερη ηλικία προκειμένου να εγγραφεί κάποιος στο Instagram είναι τα 13 έτη, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν τηρείται όπως είναι προφανές, κατά δήλωση και της ίδιας της εταιρείας. «Αν και πολλοί άνθρωποι είναι ειλικρινείς σχετικά με την ηλικία τους, εμείς γνωρίζουμε πως οι νέοι μπορεί να πουν ψέματα στο θέμα της ημερομηνίας γέννησής τους. Θέλουμε να κάνουμε περισσότερα για να το εμποδίσουμε αυτό».

Παρόλα αυτά η ανακοίνωση του Instagram δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Αρκέστηκε στο να αναφέρει μονάχα ότι θα αναπτύξει ένα εργαλείο το οποίο θα μπορεί να μαντεύει και να εντοπίζει την πραγματική ηλικία των χρηστών, βασιζόμενο στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση. Αντίστοιχα ανακοινώθηκε ότι θα απαγορεύεται στους ενήλικες η δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων σε ανήλικες, τις οποίες δεν ακολουθούν με στόχο την αποφυγή αυτόκλητων επαφών.

Επίσης, η πλατφόρμα τόνισε ότι υπενθυμίζει στους νεαρούς χρήστες της την επιλογή να κάνουν ιδιωτικό τον λογαριασμό τους. «Αν ένας έφηβος δεν επιλέξει να είναι ιδιωτικός ο λογαριασμός όταν εγγράφεται, στέλνουμε μία ειδοποίηση αργότερα, υπογραμμίζοντας τα οφέλη ενός ιδιωτικού λογαριασμού και υπενθυμίζοντας να ελέγξουν τις ρυθμίσεις τους»

Παράλληλα ο τρόπος λειτουργίας της εφαρμογής για τους ανήλικους αναμένεται να αλλάξει μιας και θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν ειδοποιήσεις σχετικά με ενήλικες, που επιδεικνύουν «ενδεχομένως ύποπτη συμπεριφορά», ώστε να περιοριστούν οι συγκεκριμένες επαφές και να προστατευτούν οι ανήλικοι χρήστες.

«Για παράδειγμα, εάν ένας ενήλικας στείλει μεγάλο αριθμό αιτημάτων μηνυμάτων ή συνδέσεων σε άτομα κάτω των 18 ετών, εμείς θα χρησιμοποιούμε αυτό το εργαλείο για να προειδοποιήσουμε τους παραλήπτες και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να τερματίζουν τη συνομιλία ή να μπλοκάρουν, να αναφέρουν ή να περιορίσουν τον ενήλικα», αναφέρει συγκεκριμένα το Instagram.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση η πλατφόρμα αναφέρει  ότι η συγκεκριμένη λειτουργία θα είναι διαθέσιμη σε «ορισμένες χώρες» από τον Μάρτιο κι ελπίζει σύντομα να αναπτυχθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο δεν διευκρινίζεται πουθενά ποιες θα είναι αυτές οι χώρες και πότε θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v