Η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών καταγγέλλει τον Λιβαθινό

Η Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών προχώρησε σε καταγγελία εναντίον του Στάθη Λιβαθινού κατηγορώντας τον για μισαναπηρισμό και λεκτική βία.
Η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών καταγγέλλει τον Λιβαθινό
Οι καταγγελίες για κακοποιητική συμπεριφορά στον χώρο του θεάτρου, δεν έχουν τέλος από ότι φαίνεται. Η Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών μέσα από μια μακροσκελή ανάρτηση στη σελίδα τους στο Facebook κατηγορούν τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Στάθη Λιβαθινό για μισαναπηρισμό, αλλά και ψυχολογική και λεκτική βία. Συγκεκριμένα έγραψαν: «Οι φοιτητές του Εθνικού στην ανακοίνωση που έβγαλαν πριν από λίγο καιρό συμπεριέλαβαν, προς τιμήν τους, και τον μισαναπηρισμό. Γιατί είναι αλήθεια. Εμείς οι ανάπηροι και ανάπηρες καλλιτέχνες αποφασίζουμε να μιλήσουμε ανοιχτά και να μοιραστούμε τη λεκτική και ψυχολογική βία την οποία υποστήκαμε από τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού, Στάθη Λιβαθινό».

Μάλιστα η Κίνηση αναφέρει ως ενδεικτικό περιστατικό της συμπεριφοράς του κ. Λιβαθινού, τη συνάντησή τους τον Δεκέμβριο του 2017, όταν κι ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου εκείνη την περίοδο δήλωσε ότι «οι απαιτήσεις του θεάτρου είναι μεγάλες και ένας ανάπηρος δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει» προσθέτοντας πως «το θέατρο δεν είναι δημοκρατικό, είναι φασιστικό και επιλέγει τους πιο ικανούς». Ο λόγος της συνάντησης των δύο πλευρών ήταν ο αποκλεισμός ενός κωφού υποψηφίου από τις εισαγωγικές εξετάσεις του Εθνικού «με τη δικαιολογία ότι η κατάργηση του 370/1983 δεν ισχύει για τις εξετάσεις του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ όπου και παραμένει ο θεσμικός αποκλεισμός λόγω «αρτιμέλειας».

Η Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών στάθηκε ιδιαίτερα στην καταγγελία της σε όσα συζητήθηκαν όταν συναντήθηκαν οι δύο πλευρές: «Του αναφέραμε ότι σε πολλές σχολές του εξωτερικού υπάρχουν καλές πρακτικές εκπαίδευσης των ανάπηρων ηθοποιών [...] Άρχισε με επιθετικό και αυταρχικό ύφος να μας ρωτάει: τι καλές πρακτικές υπάρχουν, πώς θα μπουν στο μάθημα οι ανάπηροι, πώς θα παρακολουθήσουν το μάθημα οι κωφοί ή πώς όλοι αυτοί θα συμμετέχουν στο μάθημα του χορού; «Εμείς στο Εθνικό ψάχνουμε πρωταθλητές», μας είπε «δεν εφαρμόζουμε δικαιώματα, αλλά αναζητούμε ικανότητες».

Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι ο Στάθης Λιβαθινός τους απάντησε πως «σκοπός του εθνικού είναι να βγάζει επαγγελματίες από τη σχολή του σε μια δύσκολη αγορά εργασίας κι ότι ο ανάπηρος ηθοποιός δεν θα μπορεί να γίνει επαγγελματίας κι ούτε να βρει δουλειά ως καλλιτέχνης, άλλο να είσαι ερασιτέχνης κι άλλο επαγγελματίας». Μας είπε ότι «δε γίνεται… αν βάλω έναν ανάπηρο πάνω στη σκηνή και δίπλα του έναν ηθοποιό, τον καλύτερα ηθοποιό να βάλεις, όλοι θα κοιτάνε τον ανάπηρο. Πώς είναι όταν βάζεις ένα ζώο στη σκηνή»… σαστίσαμε (...) Απαξίωσε την εκπαίδευσή μας, τις γνώσεις μας και υποτίμησε την ικανότητα κάθε ανάπηρου καλλιτέχνη να σταθεί ως αυτό ακριβώς που είναι, καλλιτέχνης.»

Ολόκληρη την καταγγελτική ανάρτηση μπορεί να διαβάσει κάποιος εδώ



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v