Ο Μόσιαλος απαντά για την αναστολή των εμβολιασμών της AstraZeneca

Στο ζήτημα της αναστολής εμβολιασμών σε χώρες της Ευρώπης αναφέρθηκε με ψύχραιμη ανάρτησή του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics.
Ο Μόσιαλος απαντά για την αναστολή των εμβολιασμών της AstraZeneca
Ανησυχήσατε με τα περιστατικά θρομβώσεων στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα από το εμβόλιο της AstraZeneca; Λογικό. Όμως οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία και αναμονή των επίσημων αποφάσεων.

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος, συγκεριμένα, που έχει κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο, ξεδιαλύνει το θολό τοπίο με ανάρτησή του στο Facebook, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους και μιλώντας όπως πάντα με ψυχραιμία και στοιχεία.

Όπως τονίζει, σύμφωνα με τα στοιχεία, μόλις 30 περιπτώσεις μεταξύ 5 εκατομμυρίων εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca εμφάνισαν θρόμβους.

Αναφερόμενος στη σημερινή ενημέρωση του ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων), περιγράφει σε τι εστίασαν η διευθύντρια του οργανισμού αλλά και ο Επικεφαλής του Τμήματος Φαρμακοεπαγρύπνησης στην εισαγωγή και μέσω των απαντήσεών τους:

1. Η αναστολή των εμβολιασμών γίνεται για προληπτικούς λόγους

2. Η θέση της επιτροπής ασφάλειας του EMA είναι ότι τα οφέλη του εμβολίου συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων που -ίσως, δεν γνωρίζουμε ακόμη - συνδέονται με αυτό

3. Το εμβόλιο μπορεί να συνεχίσει να χορηγείται, ενώ διεξάγεται διερεύνηση περιπτώσεων θρομβοεμβολικών επεισοδίων.

4. Αναφέρθηκαν επίσης στην πιθανότητα να πρόκειται περί τυχαίων περιστατικών που απλά συσχετίζονται χρονικά με τους εμβολιασμούς, καθώς κάθε μήνα καταγράφονται χιλιάδες θρομβώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανεξάρτητες από τα εμβόλια

5. Οι επιπτώσεις των θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί είναι πολύ λιγότερες ("far lower") από τις αναμενόμενες (σε αντίστοιχο μη εμβολιασμένο πληθυσμό)

6. Θεωρούν πως είναι εξαιρετικά απίθανο να είναι θέμα παρτίδας, αλλά εξετάστηκε και αυτό μετά από αίτημα της Αυστρίας. Θα εξεταστεί επίσης συνολικά και η διαδικασία παραγωγής.

7. Όσον αφορά τα άλλα εμβόλια (Pfizer και Moderna), λαμβάνουν παρόμοιους αριθμούς αναφορών και θα εξετάσουν και αυτά τα περιστατικά, αλλά η ανακοίνωση της Πέμπτης θα αφορά μόνο τα περιστατικά που προέκυψαν μετά του εμβολιασμούς με τα εμβόλια της AZ.

«Η γνώμη μου είναι να περιμένουμε τις αποφάσεις αυτές και την αιτιολόγηση τους. Παράλληλα ο ΕΜΑ θα πρέπει να συνεχίσει και να ανακοινώσει και την αξιολόγηση των περιστατικών που έχουν καταγραφεί και από τους εμβολιασμούς με τα άλλα εμβόλια. Δεν το λέω αυτό γιατί πιστεύω πως υπάρχει πολιτική ενορχήστρωση εναντίον του εμβολίου της ΑΖ. Πάρα ταύτα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σήμερα υπήρξε αναφορά πως η απόφαση τουλάχιστον στην Ιταλία, και η απόφαση των Ιταλικών αρχών η οποία αμφισβητήθηκε από πολλούς σοβαρούς Ιταλούς επιστήμονες, είχε και πολιτικά χαρακτηριστικά», πρόσθεσε.

«Θεωρώ πως οι ανησυχίες των πολιτών που έχουν κάνει το εμβόλιο της AZ -μεταξύ των οποίων και εγώ - αλλά και αυτών που αναμένεται να το κάνουν, είναι εύλογες και όλα τα περιστατικά πρέπει να εξετάζονται», υπογράμμισε ενώ αναρωτήθηκε γιατί oι ρυθμιστικές αρχές δεν εξετάζουν ταυτόχρονα τα περιστατικά που συνέβησαν μετά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AZ, με αυτά που συνέβησαν μετά τους εμβολιασμούς με τo εμβόλιο της Pfizer.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v