Γώγος: «Έρχεται και νέα παράταση των μέτρων»

Ο Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε πως τα νέα περιοριστικά μέτρα που ορίστηκαν χθες θα διατηρηθούν και μετά την Καθαρά Δευτέρα.
Γώγος: «Έρχεται και νέα παράταση των μέτρων»
Ο αριθμός ρεκόρ για το 2021 των 2702 κρουσμάτων που ανακοινώθηκε χθες οδήγησε την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, τα οποία ανακοινώθηκαν στη χθεσινή τοποθέτηση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.

Πριν καν συμπληρωθούν 24 ώρες από την ανακοίνωση των νέων μέτρων και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα υπάρξει παράταση των μέτρων και μετά την Καθαρά Δευτέρα. Συγκεκριμένα ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος εμφανίστηκε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» κι αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας και στην αντιμετώπισή της.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, «τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση ως ύστατη προσπάθεια καταπολέμησης των άσκοπων μετακινήσεων των πολιτών έχουν στόχο να ξεπεραστεί το πρόβλημα της κινητικότητας και να ελαττωθεί η μεταφορά του πληθυσμού από την μία περιοχή στην άλλη».

Παράλληλα φάνηκε σχεδόν βέβαιος για την χρονική παράταση τους, καθώς η πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ, είναι αν μη τι άλλο τεράστια. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «είναι δύσκολο να έχει λήξει η κατάσταση μέχρι την Καθαρά Δευτέρα».

Από την άλλη ο πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής ιατρικής Θάνος Δημόπουλος σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο ΣΚΑΙ προσπάθησε να εξηγήσει τους λόγους διασποράς του κορωνοϊού στην Αττική όπως αντίστοιχα και στον τρόπο αντιμετώπισής της.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Είμαστε στο πιο δύσκολο σημείο. Όταν έχουμε τόσο μεγάλη διασπορά σε μια περιοχή 5 εκατ. κατοίκων, τι να απομονώσεις».

«Προφανώς κυριαρχούν οι μεταλλάξεις, και άλλες ενδεχομένως που δεν γνωρίζουμε ήδη έχουν αναφερθεί στην Καλιφόρνια και στην περιοχή της Νέας Υόρκης, και στην προσπάθεια του ιού να επιβιώσει χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Ο κορωνοϊός γίνεται σαφώς πιο μεταδοτικός, γι' αυτό επικρατεί μια μετάλλαξη έναντι κάποιας άλλης, ευτυχώς δεν φαίνεται πιο θανατηφόρος. Αλλά όταν αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, αυξάνει κι ο αριθμός των θυμάτων» συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ο κ. Δημόπουλος «Υπάρχουν τρεις σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι εξηγούν τη σημερινή κατάσταση: Πρώτον η κόπωση όλων μας και επομένως η μη εφαρμογή ή η ελλιπής εφαρμογή των μέτρων. Δεύτερον ο καιρός. Φεβρουάριος – αρχές Μαρτίου η χειρότερη περίοδος για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, το έχουμε δει και στη γρίπη. Τρίτον, οι μεταλλάξεις» Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι τρεις παράγοντες συνεργούν και οδηγούν στη σημερινή κατάσταση και το χειρότερο «χρειάζεται να αναπτύσσουμε καθημερινά νέες κλίνες COVID».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v