Ασφαλή τα εμβόλια για εγκύους, λέει ο Μόσιαλος

Ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για τις έγκυες ή τα βρέφη και τα νεογέννητα.
Ασφαλή τα εμβόλια για εγκύους, λέει ο Μόσιαλος

Όπως προκύπτει από την ανάλυση στοιχείων στις ΗΠΑ, όπου έως και τις 19 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν περισσότεροι από 30 χιλιάδες εμβολιασμοί για Covid-19 σε εγκύους, ο εμβολιασμός δεν φάνηκε να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο.


Αυτό επεσήμανε σε ανάρτηση του στο Facebook, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου.

Συγκρίνοντας τα στοιχεία από τις εμβολιασμένες για Covid-19 εγκύους με τα στοιχεία των αρχείων μητρώου, δεν υπήρχαν διαφορές:

• Στην έκβαση της εγκυμοσύνης: Δεν αυξήθηκαν τα ποσοστά αποβολών (νωρίτερα από την 20η εβδομάδα κύησης) ή θνησιγένειας (μετά την 20η εβδομάδα της κύησης)

• Στις επιπλοκές: Δεν καταγράφηκαν διαφορές στην εμφάνιση διαβήτη κύησης, προεκλαμψίας ή υπέρτασης κύησης, εκλαμψίας ή ενδομήτριας καθυστέρησης της ανάπτυξης

Αντίστοιχα, όσον αφορά τα νεογέννητα των εμβολιασμένων για Covid-19 μητέρων, δεν καταγράφηκαν διαφορές σε πρόωρες γεννήσεις, συγγενείς ανωμαλίες, ανεπαρκή ανάπτυξη για την ηλικία κύησης ή νεογνικούς θανάτους.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την χρήση της εφαρμογής V-Safe για κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας οι εμβολιασμένοι μπορούν να αναφέρουν στα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) εάν νιώσουν πως βιώνουν ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό για Covid-19.

Μέσω του V-Safe οι εμβολιασμένοι μπορούν να αναφέρουν με ένα μήνυμα κειμένου το ζήτημα και κάποιος από το CDC μπορεί να τους καλέσει για περαιτέρω έλεγχο και πληροφορίες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v