Το Twitter θα μπλοκάρει λογαριασμούς για παραπληροφόρηση για τα εμβόλια

Πέντε προειδοποιητικά μηνύματα θα στέλνει στους χρήστες του το Twitter πριν μπλοκάρει τους λογαριασμούς τους για παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια.
Το Twitter θα μπλοκάρει λογαριασμούς για παραπληροφόρηση για τα εμβόλια
Δύσκολα βάζει πλέον το Twitter σε όσους διακινούν fake news σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Όσοι παραπληροφορούν συστηματικά, θα έχουν 5 διαθέσιμες ευκαιρίες πριν ο λογαριασμός τους στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης κλειδωθεί μόνιμα.

Το παραπάνω περιοριστικό μέτρο θα βασίζεται σε ένα είδος point system και θα σχετίζεται με το πόσες φορές ο χρήστης παραβαίνει τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί. Μετά τις 5 ωστόσο παραβιάσεις, θα αποχαιρετά τον λογαριασμό του.

Η επιτυχία της νέας πολιτικής  θα εξαρτηθεί από το πόσο αυστηρά το Twitter θα εφαρμόσει την εξαγγελία του, λένε πηγές του BBC. Το Facebook και το Instagram έχουν ήδη αναγγείλει, πριν περίπου ένα μήνα, τη δική τους δέσμευση αντίστοιχα να κλείνουν λογαριασμούς χρηστών που κατ' επανάληψη παραπληροφορούν.

Συγκεκριμένα αυτό που αποφασίστηκε είναι το εξής ως προς τη διαχείριση των ύποπτων «αναρτήσεων». Το Twitter θα αρχίσει να βάζει επισημάνσεις στα tweets που θεωρεί ότι περιέχουν παραπληροφόρηση για τα εμβόλια κατά της Covid-19, όχι όμως τόσο σοβαρή, ώστε να προχωρά σε «λουκέτο» στο λογαριασμό. Η διαγραφή αναρτήσεων θα γίνεται, όταν αυτές επικαλούνται κάποια υποθετική «σκόπιμη συνωμοσία» από υποτιθέμενες κακόβουλες δυνάμεις ή ισχυρισμούς ότι τα εμβόλια συνιστούν «μια σκόπιμη προσπάθεια να προκαλέσουν βλάβη».

Σε άλλες περιπτώσεις  όμως που θεωρούνται λιγότερο σοβαρή παραπληροφόρηση, όπως π.χ. σχετικά με την ασφάλεια τους, θα τίθεται προειδοποιητική σήμανση στην ανάρτηση. Αναρτήσεις που θέτουν σε αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αλλά δεν παραποιούν επιστημονικά δεδομένα, ούτε θα διαγράφονται, ούτε θα χαρακτηρίζονται με σήμανση.

Αντίστοιχα το Twitter θα εφαρμόζει ένα μάλλον πολύπλοκο σύστημα βαθμολόγησης. Tweets που δέχονται σήμανση και κρίνονται επιβλαβή, θα συνιστούν μία παράβαση, ενώ εκείνα που διαγράφονται, θα θεωρούνται διπλή παράβαση. Με βάση τη συγκεκριμένη βαθμολογία, ένας χρήστης θα αντιμετωπίζει ένα «κλείδωμα» του λογαριασμού του με διαβαθμισμένη διάρκεια, ανάλογη των «ατοπημάτων» του: με δύο ή τρεις παραβιάσεις ο λογαριασμός θα μπλοκάρεται για 12 ώρες, με τέσσερις για μια εβδομάδα, ενώ με πέντε σε μόνιμη βάση.

Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι το Twitter έχει αφαιρέσει περισσότερα από 8.400 tweets που έχουν παραβεί την προηγούμενη πολιτική του για την Covid-19. Την ίδια ώρα που αυξάνονται οι επικριτές του, οι οποίοι και δηλώνουν ότι έχει κάνει ελάχιστα πράγματα έως τώρα και ευελπιστούν ότι εφεξής θα γίνει πράγματι πιο αυστηρό.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v