Πόσο συχνά να πλένω τα τζιν μου;

Οι γκουρού του πλυσίματος προειδοποιούν: τα τζιν σου και άλλα βαμβακερά ρούχα δεν έχουν ανάγκη από τόσο πλύσιμο όσο νομίζεις.
Πόσο συχνά να πλένω τα τζιν μου;
- Όνομα: Το τζιν σου.

- Ηλικία: Αυτά εδώ; Μερικών ετών.

- Φαίνονται μια χαρά, αλλά ίσως χρειάζονται ένα πλυσιματάκι, έτσι για την αίσθηση φρεσκάδας μωρέ. Να μοσχοβολάνε και λίγο.

- Χμ, όχι ακόμα, τα έχω πλύνει πριν περίπου ένα μήνα. Έχουν ακόμα…

- Τι εννοείς; Αφού τα φόρεσες χθες, και προχθές!

- Ναι, έτσι είναι, το τζιν πρέπει να πλένεται μόνο μία φορά το μήνα.

Η παραπάνω στιχομυθία έγινε μεταξύ δημοσιογράφου του Guardian και ενός γκουρού των τζιν. Και αν δεν έχεις ιδέα τι είναι αυτό, τότε να σε ενημερώσουμε πως υπάρχουν άτομα τα οποία είναι εξπέρ σε οτιδήποτε έχει να κάνει με πλύσιμο ρούχων – και έχουν και Instagram με συμβουλές για ό,τι θες να ξέρεις περί μπουγάδας. 

Τι προτείνει λοιπόν η ομάδα των Clothes Doctor όπως αποκαλείται;

Αρχικά, αναφέρουν ότι τα περισσότερα υφάσματα δεν είναι ανάγκη να πλένονται συχνά, ενώ κάποια είναι καλύτερα να φοριούνται όσο το δυνατόν λιγότερο πλυμένα.

Γιατί όμως να μην πλένουμε καθημερινά τα τζιν μας; Θα αναρωτηθείς. Έχει να κάνει με μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην καθαριότητα, αλλά και την μακροζωία των ρούχων, καθώς μέσω του πλυσίματος απελευθερώνονται χιλιάδες μικροΐνες, ενώ χρησιμοποιείται περιττή ενέργεια και νερό.

Άρα όσο λιγότερο συχνά πλένεις τα τζιν σου, τόσο το καλύτερο για το περιβάλλον. Επίσης, οι γκουρού του πλυσίματος συνιστούν πλύσιμο στους 30 βαθμούς Κελσίου για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Πόσο συχνά; Όπως και όλα τα βαμβακερά, κάθε τρεις με τέσσερις φορές που θα τα φορέσουμε. Όπως ακριβώς και με τα μεταξωτά, τα λινά και τα συνθετικά.

Φυσικά δεν ισχύει το ίδιο με τις κάλτσες και τα εσώρουχα έτσι; Καραντίνα δε λέμε, αλλά μην γινόμεθα και μπίχλες.

Και ξεφεύγοντας λίγο από τα στενά όρια των τζιν (ή από τα χαλαρά όρια- ανάλογα το νούμερο και την εφαρμογή), οι ειδικοί συνιστούν επίσης μια φορά τον μήνα πλύσιμο για το κασμίρ (και ούτε), σχεδόν ποτέ για το δέρμα και το σουέντ, και ελάχιστες φορές, ανάλογα με το πόσο βρώμικα είναι, για τα παπούτσια.

Σε περίπτωση που έχετε γούνες στο σπίτι, λέμε τώρα, προφανώς και θα τις πλύνετε στο χέρι.

Τέλος, όσον αφορά το πλύσιμο, έχε κατά νου ότι ο πολύς αφρός που δημιουργείται από το απορρυπαντικό «κρατά» τη βρωμιά από τα ρούχα και μπορεί να την… χώσει σε σημεία τα οποία δεν ξεπλένονται, προκαλώντας συσσώρευση βακτηρίων.

Τι μπορείς να κάνεις; Χρησιμοποίησε τη μισή δόση απορρυπαντικού από αυτή που βάζεις συνήθως και αύξησέ την σταδιακά αν δεις ότι τα ρούχα δεν καθαρίζονται όπως πρέπει. Εξαίρεση: αν το νερό στην περιοχή σου είναι σκληρό σαν τον Τσακ Νόρις, ίσως χρειαστεί περισσότερο απορρυπαντικό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v