Δημοσκόπηση: Τι λένε οι Έλληνες για την κόντρα εκκλησίας-κράτους;

Τα αποτελέσματα μιας μεγάλης δημοσκόπησης δημοσιεύθηκαν και αποκαλύπτουν όσα πιστεύουν οι Έλληνες για τα σημαντικότερα θέματα της εποχής.
Δημοσκόπηση: Τι λένε οι Έλληνες για την κόντρα εκκλησίας-κράτους;
Ζούμε σε μια εποχή που η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει πολλά και σημαντικά θέματα, που ζητούν σοβαρές κι επείγουσες λύσεις. Από τη μία υπάρχει η πανδημία της Covid-19 και το σχέδιο εμβολιασμού που ακολουθείται, με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την άλλη τα φλέγοντα ελληνοτουρκικά, ενώ κι ο περίφημος διαχωρισμός Κράτους κι Εκκλησίας ήρθε πάλι στο προσκήνιο, μετά τα γνωστά γεγονότα των Θεοφανίων, σε όλη τη χώρα.

Μια μεγάλη δημοσκόπηση διεξήγαγε λοιπόν η MARC για τον Alpha, τα στοιχεία της οποίας δημοσιεύθηκαν σήμερα και δίνουν μια πρώτη εικόνα για την άποψη των Ελλήνων σχετικά με τα προαναφερθέντα θέματα. Τα ποσοστά δείχνουν λοιπόν μια μεγάλη απογοήτευση για το ελληνικό κοινό, σχετικά με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνοτουρκικά. Το 49,5% εκτιμά πως η ΕΕ δεν θα προστατέψει τα ελληνικά συμφέροντα στη διένεξη με την Τουρκία. Το 35,9% θεωρεί πως η ΕΕ θα προστατέψει εν μέρει και όχι ικανοποιητικά τα συμφέροντα της χώρας μας, ενώ το 12,6% πιστεύει πως η ΕΕ θα βάλει «πλάτη». Το 47% απαντά πως πρέπει η χώρα μας να πάει σε συνομιλίες με την Τουρκία, με θέμα μόνο τα θαλάσσια σύνορα. Το 18,7% ζητεί συνομιλίες με ανοιχτή ατζέντα, ενώ το 29,7% δεν θέλει κανενός είδους διαπραγμάτευση.  

Καταλαβαίνουμε λοιπόν από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, πως κάθε άλλο παρά ικανοποιημένη είναι η ελληνική κοινή γνώμη από της ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνοτουρκικά. Αντίθετα, οι Έλληνες εκφράζουν σχετική ικανοποίηση ως προς τις προσπάθειες που έχει κάνει η Ε.Ε. στο κομμάτι της διαχείρισης των εμβολίων. Οι πολίτες σε ποσοστό 47,2% απαντούν πως η ΕΕ διαχειρίστηκε μάλλον σωστά αλλά με καθυστερήσεις τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, ενώ το 17,8% απαντά πως η διαχείριση ήταν σωστή. Αντίθετα το 27,9% λέει πως ήταν λανθασμένες οι ενέργειες της ΕΕ.

Όσον αφορά τώρα το χρονικό διάστημα που θα έρθει στην Ελλάδα το σύνολο των εμβολίων, μικρό ποσοστό που αγγίζει 27,4% εμφανίζεται αισιόδοξο πως θα τα παραλάβουμε εγκαίρως. Αντίθετα, το 43,8% αναμένει την έλευση των εμβολίων με κάποια καθυστέρηση και το 22,6% με σοβαρή καθυστέρηση. Αντίστοιχα ενώ σε ποσοστό 51,7% οι Έλληνες εμφανίζονται αισιόδοξοι για τη νέα χρονιά, υπάρχει κι ένα 44,7% των υπολοίπων που δηλώνει απαισιόδοξο.

Στο κομμάτι της δημοσκόπησης που αφορούσε τη στάση της Εκκλησίας κι όσα είδαμε να συμβαίνουν στα Θεοφάνια στους ναούς της χώρας, η μεγάλη πλειοψηφία υποστήριξε ότι έχει δίκιο η κυβέρνηση σε ποσοστό 64,5% πως έχει δίκιο η κυβέρνηση, ενώ μόνο το 24,8% έδωσε δίκιο στην εκκλησία.

Τι λένε για τη στάση της Eκκλησίας

Σχετικά με την αντιπαράθεση εκκλησίας και πολιτείας για τη γιορτή των Θεοφανίων, οι πολίτες σε ποσοστό 64,5% πιστεύουν πως έχει δίκιο η κυβέρνηση, ενώ το 24,8% εκτιμά ότι έχει δίκιο η εκκλησία.

Τέλος, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 38,6% έναντι 20% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά 18,6 ποσοστιαίων μονάδων. Το ΚΙΝΑΛ ακολουθεί με 6,5%, το ΚΚΕ με 5% η Ελληνική Λύση με 3,8%, το ΜέΡΑ25 με 2% και στο 12,2% οι αναποφάσιστοι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v