Μια ελληνική ταινία στο δρόμο για τα Όσκαρ!

Τα Μήλα του Χρήστου Νίκου διεκδικούν την υποψηφιότητα για το φετινό Όσκαρ ξένης ταινίας, κι έχουν και την υποστήριξη της Κέιτ Μπλάνσετ.
Μια ελληνική ταινία στο δρόμο για τα Όσκαρ!
Μια επιδημία προκαλεί ξαφνική αμνησία στους ανθρώπους, και ο ήρωάς μας –τον οποίο υποδύεται ο Άρης Σερβετάλης– προσπαθεί μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα να ξαναφτιάξει τη ζωή του από την αρχή… χωρίς να θυμάται τίποτα.

Αυτή είναι η υπόθεση της πολυσυζητημένης ταινίας του Χρήστου Νίκου, η οποία διεκδικεί την υποψηφιότητα για το Όσκαρ ξένης ταινίας, έχοντας μάλιστα για σύμμαχο την Κέιτ Μπλάνσετ, η οποία συμμετέχει από τη θέση του executive producer στην προώθηση της ταινίας. Στις 7 Δεκεμβρίου, μάλιστα, η ίδια σύστησε τον έλληνα σκηνοθέτη και την ταινία του στο κοινό και στα μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, μέσα από live του διαδικτυακού περιοδικού TheWrap στο YouTube

Η ταινία θα προβληθεί online την Κυριακή 17 Ιανουαρίου και για 24 ώρες από το Los Angeles Greek Film Festival, σε συνεργασία με το UCLA Stavros Niarchos Foundation Center for the Study of Hellenic Culture, εδώ προκειμένου να τη δουν οι ψηφοφόροι της Αμερικανικής Ακαδημίας. Δυστυχώς, η ταινία θα είναι διαθέσιμη για online προβολή μόνο στις ΗΠΑ (δεν το άκουσες από εμάς, αλλά μάλλον η λύση σου λέγεται VPN).



Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου, από τις πρώτες ημέρες του 2021 τα Μήλα βρίσκονται διαρκώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του κινηματογραφικού Τύπου –και όχι μόνο– σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη.

Οι Los Angeles Times στην ηλεκτρονική τους έκδοση, στις 12 Ιανουαρίου, έγραφαν πως «η πρόταση της Ελλάδας μάς φέρνει μπροστά σε μια πραγματικότητα που δεν είναι διαφορετική από τη δική μας, όταν ένας άγνωστος ιός ρίχνει ξαφνικά τους ανθρώπους σε αμνησία».

Το The Hollywood Reporter συγκαταλέγει τα Μήλα στις τρεις καλύτερες ξενόγλωσσες ταινίες του 2020. Να θυμίσουμε εδώ πως σύμφωνα με τον νέο κανονισμό της Αμερικανικής Ακαδημίας, οι ξενόγλωσσες ταινίες μπορούν να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους σε όλες τις κατηγορίες των Όσκαρ, όπως έκαναν πέρυσι θριαμβευτικά τα Παράσιτα του Μπονγκ Τζουν Χο.

«Τα Μήλα είναι μια λεπτή σάτιρα για την τεχνολογία, για τα apple στις τσέπες μας που μάς κλέβουν την μνήμη και την προσωπική μας ταυτότητα. Ο ήρωας της ταινίας, όμως, ξυπνάει με αμνησία σε έναν αναλογικό κόσμο χωρίς ίντερνετ και κινητά για να καταγράψει σε μια παλιά Polaroid τις καινούργιες εμπειρίες του, που θα τον βοηθήσουν να συνθέσει μια νέα μνήμη» γράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης του Hollywood Reporter.

Το Screen Daily, στις 8 Ιανουαρίου, είχε τα Μήλα στην 6η θέση της λίστας με τις καλύτερες ταινίες του 2020. Στην ίδια έκδοση σύστησε στους αναγνώστες του τον Χρήστο Νίκου, σε κοινή συνέντευξη με άλλους δύο πρωτοεμφανιζόμενους Ευρωπαίους δημιουργούς, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη φέτος διαθέτει ισχυρές προτάσεις για την κατηγορία του Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v