Υπάρχει Savoir Vivre στα social media;

Όπως σε και σε κάθε μορφή κοινωνικοποίησης, έτσι και στα social media υπάρχουν κάποιοι άγραφοι κανόνες καλής συμπεριφοράς. Προσπάθησε να τους ακολουθείς.
Υπάρχει Savoir Vivre στα social media;
Το τι αναμένεται να κάνει κανείς στα  social media δεν είναι προφανώς κάτι το υποχρεωτικό , όμως καλό είναι να έχεις κάποιες κατευθυντήριες γραμμές ώστε να κρατάς το προφίλ σου όσο το δυνατόν πιο κόσμιο – και να αποφύγεις τυχόν αναφορές από δυσαρεστημένο κόσμο.

Πέρα από αυτό, πρέπει με κάποιο τρόπο να διαφυλάξουμε την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου, ακόμα και στο Internet.

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις λοιπόν για να φέρεσαι κόσμια στους άλλους; 

Μην ποστάρεις όταν είσαι πολύ κουρασμένος/ μεθυσμένος/ νευριασμένος. Θυμήσου ότι απευθύνεσαι σε ανθρώπους που μπορεί να μην γνωρίζεις, κυρίως αν το ποστ σου είναι δημόσιο.

"Μην γράφεις τίποτα στο διαδίκτυο που δεν θα ήθελες να βρίσκεται σε μια πινακίδα με το πρόσωπό σου". - Έριν Μπέρι

Μη βρίζεις και μην είσαι συνέχεια αρνητικός. Μην μπλέκεις σε διαδικτυακούς καυγάδες, εν ολίγοις μην είσαι συνέχεια αυτό που λέμε keyboard warrior. Μπορείς φυσικά να εκφράσεις τη γνώμη σου, αλλά κάν’το με τρόπο που να μην γυρίσει μπούμερανγκ και χάσεις το δίκιο σου.

Μην κλέβεις περιεχόμενο. Αν κάποιο ποστ/φωτογραφία σου άρεσε, μπορείς να τη μοιραστείς προφανώς, αλλά πάντα να αναφέρεις τη πηγή. Μην οικειοποιείσαι τη δουλειά κάποιου χωρίς να τον αναφέρεις. Πέρα από το να είναι αγενές, μπορεί να σου προκαλέσει και νομικά μπλεξίματα.

Να σέβεσαι τους άλλους χρήστες, ακόμα και αν αυτοί δεν το κάνουν. Ένα «παρακαλώ» και ένα «ευχαριστώ» μπορούν να αφοπλίσουν ακόμα και τον μεγαλύτερο μ****α. Μη γίνεσαι εριστικός και απόφυγε τις ειρωνείες.

ΜΗ ΦΩΝΑΖΕΙΣ. Ναι, αυτό σημαίνει να μη γράφεις με κεφαλαία. Τα κεφαλαία στο διαδίκτυο δηλώνουν  ΦΩΝΕΣ.

Μην υποτιμάς τον συνομιλητή σου. Μπορεί να τον ξέρεις, μπορεί και όχι. Μπορεί να είναι όντως ηλίθιος, σε κάθε περίπτωση άστον να γίνει μόνος του ρεζίλι και ξεκίνα την κουβέντα μαζί του θεωρώντας ότι δεν είναι.

Μην σπαμάρεις. Μερικά ποστ την ημέρα, ένα τραγούδι ή μια φωτογραφία είναι αποδεκτά. Αν όμως σε καθημερινή βάση ανεβάζεις ένα κάρο άρθρα, τραγούδια και φωτογραφίες τότε το πιθανότερο είναι ότι οι φίλοι σου θα σε κάνουν hide με συνοπτικές διαδικασίες.

Σκέψου πριν μοιραστείς. Μπορεί να βρίσκεσαι σε ευαίσθητη κατάσταση, όμως σκέψου αν αυτό που θα ανεβάσεις ενδιαφέρει τους φίλους σου. Και αν τους ενδιαφέρει, μήπως το να ανεβάζεις συνέχεια προσωπικές εμπειρίες καταλήγει κουραστικό; Μοιράσου τις, αλλά με σύνεση.

Μην στέλνεις προσωπικά μηνύματα σε αγνώστους. Μπορεί να σου αρέσει κάποιος/α, αλλά αυτός ή αυτή δεν σε ξέρει καν. Το ξέρουμε πως είναι εύκολο για σένα να στείλεις ένα «γεια τι κάνεις;», αλλά κάποιοι δεν είναι τόσο άνετοι με την επικοινωνία. Το ίδιο ισχύει και με ένα αίτημα φιλίας. Μην το παρακάνεις.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v