Πώς θα περιορίσεις τον χρόνο στα social media

Οι φίλοι σου σε κράζουν, τα μάτια σου πονάνε και βλέπεις ότι μέρα με τη μέρα ασχολείσαι ολοένα και περισσότερο με τα social; Δες πώς μπορείς να τα περιορίσεις.

Πώς θα περιορίσεις τον χρόνο στα social media
Είναι παντού, είναι εθιστικά, είναι ωραία τα άτιμα. Όμως τις περισσότερες φορές είναι απλά κλεμμένος χρόνος από κάτι σαφώς καλύτερο και χρησιμότερο που θα μπορούσες να κάνεις για τον εαυτό σου.

Αν θεωρείς πως η κατάσταση σου με τα social έχει φτάσει στο απροχώρητο, δες τι μπορείς να κάνεις για να περιορίσεις το χρόνο που αφιερώνεις σε αυτά.

Δες πόσο χρόνο αφιερώνεις στα social

Η εφαρμογή του Facebook σου δίνει τη δυνατότητα να ειδοποιείσαι κάθε φορά που ξεπερνάς ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο χρήσης, ενώ το Rescue Time καταγράφει τις ώρες που σπαταλάς στα social media αλλά και σε άλλες σελίδες που θα επιλέξεις και μπλοκάρει websites που πιθανόν να σε αποσυντονίσουν. Αν γενικά θες να έχεις έλεγχο του πόση ώρα περνάς στο κινητό, υπάρχουν και άλλες, πιο γενικές εφαρμογές. Κάνε μια αναζήτηση με τον όρο «phone usage tracker apps» και θα τις βρεις.

Βάλε επεκτάσεις στον browser για να μπλοκάρεις τα social

Επεκτάσεις και εφαρμογές όπως το News Feed Eradicator «σβήνουν» το feed σου και το αντικαθιστούν με motivational φράσεις, Επίσης, το Strict Workflow σε αποτρέπει από το να επισκεφθείς sites τα οποία έχεις ορίσει εσύ ως «μη χρήσιμα».

Όσο δεν τις βλέπεις τόσο δεν τις χρησιμοποιείς

Αντί να έχει τις εφαρμογές του Facebook και του Instagram φάτσα φόρα στην κεντρική οθόνη του κινητού σου, δοκίμασε να τις… καταχωνιάσεις σε κάποιον φάκελο ή να τις σβήσεις για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αν θες πάση θυσία να τσεκάρεις μια στο τόσο τι γίνεται, θέσε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας που θα το κάνεις από τον υπολογιστή σου.

Φάε χωρίς το κινητό

Σε κάθε γεύμα στο σπίτι βάλε το κινητό σε κάποιο άλλο σημείο, ενώ όταν τρως έξω δοκίμασε να το κλείσεις και να το βάλεις μέσα στη τσάντα σου και όχι την τσέπη σου, έτσι ώστε να μην μπαίνεις σε πειρασμό να βλέπεις κάθε λίγο και λιγάκι τις ειδοποιήσεις.

Και κοιμήσου χωρίς το κινητό

Αντί να σκρολάρεις με μανία πριν κοιμηθείς καταστρέφοντας τον κιρκαδικό σου ρυθμό, βάλε το κινητό σου να φορτίζει… τιμωρία έξω από το δωμάτιο που κοιμάσαι.

Σε κάθε περίπτωση ξεκίνα λίγο λίγο. Σίγουρα δεν είναι ρεαλιστικός στόχος από εκεί που πέρναγες δύο ώρες στα social να τις κόψεις σε 10 λεπτά από τη μία μέρα στην άλλη. Μείωσε τον χρόνο λεπτό με λεπτό, μέρα με τη μέρα και τσέκαρε στο τέλος της εβδομάδας την πρόοδό σου.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v