Πώς να ψάξεις για δουλειά στα social media

Τα social media δεν είναι μόνο για να εκφράζεσαι. Μπορούν να είναι ένα εργαλείο για να βρεις δουλειά.
Πώς να ψάξεις για δουλειά στα social media
Πώς γίνεται να αξιοποιήσεις το ίντερνετ καλύτερα για να βρεις δουλειά; Αυτό είναι ένα θέμα που απασχόλησε αρκετά τις τελευταίες μέρες, μετά από μία δήλωση κάποιου πολιτικού στην οποία δεν θα σταθούμε – δεν έβγαζε κανένα νόημα. Εκεί που θα σταθούμε, όμως, νεαρέ χρήστη του ίντερνετ, είναι στο πώς μπορείς να αξιοποιήσεις τα social media σου για να βρεις πιο εύκολα δουλειά.

Καθάρισε τα προφίλ σου
Οι φωτογραφίες που είχες βγάλει στο τρίτο έτος με εφτά άδεια μπουκάλια μπύρας τριγύρω δεν είναι κουλ, και σίγουρα δεν θα είναι κουλ αν ένα μελλοντικό αφεντικό αποφασίσει να ψαχουλέψει το προφίλ σου. Επίσης, ποστ που θυμίζουν ναύτη με σύνδρομο Τουρέτ επίσης δεν είναι καλή φάση για ένα άτομο που ψάχνει δουλειά.

Μην το παρακάνεις
Το «είμαι δραστήριος στα social media» δεν σημαίνει «έχω προφίλ παντού και κάνω ό,τι μπορώ». Αντιθέτως. Διάλεξε δύο-τρεις πλατφόρμες που σου ταιριάζουν καλύτερα, και επένδυσε εκεί τον χρόνο σου.

Χρησιμοποίησε το αληθινό σου όνομα
Όχι Maria Louloudaki, ούτε Kostas Agrinio. Καλώς ή κακώς, εκτός κι αν αποφασίσεις να βγεις εντελώς off the grid από τα social media (άρα και η εύρεση εργασίας μέσω αυτών αποκλείεται), πρέπει να το αποδεχτείς πως το όνομά σου θα είναι ένα από τα προσωπικά δεδομένα που θα ταΐσεις τον Μεγάλο Αλγόριθμο.

Ποιο είναι το brand σου;
Που είναι ο επαγγελματικός τρόπος να σε ρωτήσουμε «Ποια είναι η φάση σου;» Βρες την φάση σου, και ξεκίνα να την προβάλεις σε μελλοντικούς εργοδότες.

Κάνε προφίλ στο LinkedIn
Είναι πρακτικά σαν συνδυασμός βιογραφικού και κοινωνικού δικτύου. Και σε ενημερώνει τακτικά για θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να σε αφορούν, ενώ κάνει το networking πολύ λιγότερο άβολο απ’ ό,τι είναι πρόσωπο με πρόσωπο.

Μην στέλνεις μηνύματα σε εργοδότες μέσω social media
Κανείς δεν το εκτιμά ιδιαίτερα. Τα email είναι αυτό που πρέπει να στέλνεις, ενώ στα social ενημερώνεσαι για θέσεις. Επιπλέον, τίποτα απ’ ό,τι στείλεις στο Facebook μιας εταιρίας δεν θα φτάσει στα χέρια που θες να φτάσει· θα το δει ο κακομοίρης 23χρονος που τρέχει τον λογαριασμό και μάλλον θα γελάσει λιγάκι μαζί σου.

Προσοχή στο Twitter
Δύο είναι οι μεγάλες συμβουλές αν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις το Twitter σου για να βρεις δουλειά: Να σβήσεις κάθε τι προσβλητικό και κουτσομπολίστικο (επειδή κανένα αφεντικό δεν θέλει να δει ότι έκανες liveblogging το Big Brother στις 3 το πρωί) και να φροντίσεις το τελευταίο σου tweet να μην είναι από το 2017.

Ψάξε τα κατάλληλα hashtags
#WeAreHiring, για παράδειγμα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v