Οι διαφημιστικές καμπάνιες που άφησαν εποχή

Σκοπός μιας διαφήμισης είναι να σου (μοσχο)πουλήσει το προϊόν της, όμως σε κάποιες περιπτώσεις οι διαφημίσεις κατάφεραν πολλά παραπάνω από αυτό. Κατάφεραν να διαμορφώσουν συνειδήσεις και να αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε.
Δείτε παρακάτω μερικά ιστορικά παραδείγματα από αυτόν και τον προηγούμενο αιώνα.
1907: Χυμός από τα χεράκια σου
Ο χυμός πορτοκαλιού καθιερώθηκε ως υποκατάστατο του καφέ χάρη στην πρωτοποριακή διαφημιστική καμπάνια της Sunkist. Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, οι καλλιεργητές πορτοκαλιών στην Καλιφόρνια αντιμετώπισαν ένα μεγάλο πρόβλημα: παρήγαγαν περισσότερα πορτοκάλια από ό, τι πουλούσαν. Χάρη στην καμπάνια της εταιρείας το 1907, το κοινό ανακάλυψε τον στίφτη και πείστηκε πως ένα ποτήρι χυμού πορτοκάλι, ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να κάνει για να ξεκινήσει υγιεινά τη μέρα του.
1916: Ο Θείος Σαμ
Ο ψηλός άνδρας με το με το ημίψηλο καπέλο και το μούσι που λέει τη φράση «I want you» έπεισε χιλιάδες νεαρούς αμερικανούς να καταταγούν στον στρατό για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εικόνα του γεροδεμένου άντρα με το ημίψηλο καπέλο εκτυπώθηκε σε αφίσα και βρισκόταν κυριολεκτικά παντού στην Αμερική κατά τη διάρκεια του Πολέμου. Μάλιστα, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου αναφέρει ότι εκτυπώθηκαν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια αντίτυπα, μεταξύ 1917 και 1918. Η τεράστια επιτυχία του σκίτσου έκανε τον Ρούσβελτ να το επαναφέρει και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
1931: Άγιε μου Βασίλη, φέρε μια Coca Cola
Η πεποίθηση ότι η Coca-Cola εφηύρε τη σύγχρονη εικόνα του Άγιου Βασίλη, μέσω του μάρκετινγκ, είναι λάθος. Ο Άγιος Βασίλης ανέκαθεν έμοιαζε κάπως με τον χονδρό μουσάτο κυριούλη με τα κόκκινα μαγουλάκια, ενώ η πρώτη απεικόνισή του, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα αποδίδεται στον Thomas Nast, γελοιογράφο του Εμφυλίου Πολέμου. Αυτό που κατάφερε όμως η διαφήμιση της Coca-Cola, είναι να συνδυάσει άψογα όλα τα στοιχεία που τον καθιέρωσαν στο μυαλό μας μέχρι σήμερα.
1942: "We Can Do It!"
Μερικές φορές μια διαφημιστική καμπάνια παίρνει τον δρόμο της, ο οποίος απέχει αρκετά από τον αρχικό στόχο. Κάτι τέτοιο συνέβη με το "We Can Do It" της Westinghouse Electric. με τη γνωστή εικόνα μιας ισχυρής, μυώδους γυναίκας η οποία διεκδικεί τη θέση της στην αγορά εργασίας. Η αφίσα χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τις γυναίκες που εργάζονταν στα εργοστάσια Westinghouse, τα οποία έφτιαχναν κράνη κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως απέκτησε τεράστια φήμη στα 70s και στα 80s όταν άρχισε να χρησιμοποιείται από φεμινίστριες ως σύμβολο της γυναικείας δύναμης. Έκτοτε έχει χρησιμοποιηθεί από τους πάντες, για να δείξει πως οι γυναίκες είναι ισχυρές και ανεξάρτητες, ικανές να σηκώσουν τα μανίκια και να φέρουν εις πέρας τα πάντα.
1947: Η «γέννηση» του μονόπετρου
Για όλες εκείνες τις προτάσεις γάμου με μονόπετρα… ευθύνεται η εταιρεία De Beers. Μέχρι το 1938, η εν λόγω εταιρεία εξόρυξης και παραγωγής διαμαντιών, ζοριζόταν να πουλήσει τους πολύτιμους λίθους της. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν για δύο δεκαετίες, αλλά μόλις χτύπησε η Μεγάλη Ύφεση, λίγοι ήθελαν κάτι που συσχετιζόταν μόνο με τους πλούσιους. Έτσι η εταιρεία προσέλαβε το διαφημιστικό πρακτορείο N.W. Ayer για να βρει έναν τρόπο να προωθήσει εκ νέου τα διαμάντια για τον μέσο Αμερικανό. Η καμπάνια “A Diamond is forever” έκανε αμέσως κλικ στον κόσμο, ο οποίος σύντομα άρχισε να συνδέει τον πολύτιμο λίθο περισσότερο με την υπόσχεση της αιώνιας αγάπης, παρά με την πολυτέλεια των λίγων. Το σλόγκαν έχει εμφανιστεί σε κάθε διαφήμιση της De Beers από το 1948, ενώ η εταιρεία Ad Age το ονόμασε «το καλύτερο του 20ού αιώνα».
1954: Ο Marlboro Man
Στα 50s, τα νέα στοιχεία σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος πίεσαν τη βιομηχανία καπνού να φτιάξει τσιγάρα με φίλτρο, τα οποία θεωρούνταν πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις. Η Philip Morris & Co. χρειαζόταν έναν τρόπο να πουλήσει αυτές τις εναλλακτικές στους άντρες. Έτσι, το 1954, η εταιρεία αποκάλυψε τον Marlboro Man, τη δημιουργία διαφημιστικού γραφείου Leo Burnett Worldwide. Πλέον, οι ανασφαλείς άντρες θα μπορούσαν να αισθάνονται «σκληροί» καπνίζοντας ένα Marlboro, ακόμα και αν είχε φίλτρο, μια που το ίδιο έκανε και ο μάτσο, γοητευτικός καουμπόι. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν από 5 δισεκατομμύρια δολάρια το 1955 σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια το 1957.
Ωστόσο, η επιτυχία αυτή συνάντησε πλήθος αντιδράσεων. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '90, οι διαφημίσεις της εταιρείας ήταν τόσο αποτελεσματικές και διαδεδομένες, όπως έδειξε μια μελέτη, στην οποία σχεδόν το 90% των μαθητών αναγνώριζαν τον καουμπόι. Ο Marlboro Man αποσύρθηκε τελικά το 1998 μετά από συμφωνία των μεγάλων καπνοβιομηχανιών ότι δεν θα χρησιμοποιούσαν ανθρώπους και κινούμενα σχέδια για να πουλήσουν τα προϊόντα τους.
1980: Η απόλυτη βότκα
Το 1980, η σουηδική μάρκα βότκας Absolut πούλησε 10.000 κιβώτια στις ΗΠΑ. Μέχρι το 2000, ωστόσο, ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί σε 4,5 εκατομμύρια, χάρη στη διαφημιστική της καμπάνια, η οποία παρουσίαζε το μπουκάλι σε μια σειρά από σουρεαλιστικές εικόνες. Είτε το μπουκάλι είχε φωτοστέφανο, είτε ήταν φτιαγμένο από πέτρα, ή ήταν απλώς ένα περίγραμμα δέντρων σε μια αλπική πίστα σκι, οι καταναλωτές ξετρελαίνονταν με τις διαφημίσεις σε περιοδικά και πινακίδες.
Μάλιστα ήταν τόσο πολλές οι διαφημίσεις που δημιουργήθηκε μέχρι και σελίδα, το Absolut Ad, στην οποία καταχωρήθηκαν όλες. Μέχρι σήμερα, το κόνσεπτ της Absolut είναι η πιο μακροχρόνια διαφημιστική καμπάνια όλων των εποχών.
1988: "Just do it."
Η πρώτη διαφήμιση της Nike έδειχνε τον 80χρονο τζόγκερ Walt Stack να περνά τη γέφυρα Golden Gate κατά τη διάρκεια της καθημερινής του διαδρομής. Το μήνυμα ήταν τόσο απλό και αποτελεσματικό, που έγινε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μότο για όλους εκείνους τους αθλητές και μη που ήθελαν να κάνουν το κάτι παραπάνω. Το 30ετίας και βάλε πλέον σλόγκαν, συνεχίζει μέχρι σήμερα να πείθει τον κόσμο, ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει αθλητής, αρκεί να το θέλει. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να πάρουν ένα ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο.
1992: Το κάζουαλ τζιν
Η Levi Strauss & Co. ήταν η εταιρεία που όρισε το "business casual" για τους Αμερικανούς – και όχι μόνο. Τα casual ρούχα ήταν αρκετά δημοφιλή στην αμερικάνικη βιομηχανία ήδη από τη δεκαετία του 1950, όμως άρχισαν να εισχωρούν και σε άλλες βιομηχανίες τη δεκαετία του 1980 εν μέσω αναφορών ότι ένας χαλαρός ενδυματολογικός κώδικας, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ("Casual Fridays") θα μπορούσε να κάνει τους υπαλλήλους πιο ευτυχισμένους και πιο χαλαρούς. Όμως, αρκετές εταιρείες άρχισαν να μετανιώνουν για την απόφασή τους, όταν οι εργαζόμενοι έρχονταν στη δουλειά ντυμένοι με χαλαρά πουκάμισα, σκισμένα τζιν και σαγιονάρες.
Τότε η Levi Strauss & Co. βρήκε την επιχειρηματική ευκαιρία. Το 1992, ξεκίνησε μια τεράστια διαφημιστική καμπάνια που στάλθηκε σε διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού σε όλη τη χώρα με μότο "Ένας οδηγός για Casual Businesswear". Ήταν ένα φυλλάδιο που απεικόνιζε μια καθαρή και επαγγελματική εμφάνιση χάρη στα τζιν της Levi και τα πουκάμισα της μάρκας Docker.
2012: Red Bull Stratos
Τον Οκτώβριο του 2012, ο Felix Baumgartner πήδηξε στη Γη από το διάστημα για την καμπάνια της Red Bull. Σε κλάσματα δευτερολέπτων, ο Baumgartner έγινε το πρώτο άτομο που έσπασε το ηχητικό φράγμα χωρίς καμία βοήθεια - και η Red Bull κυριάρχησε στο Ίντερνετ, έχοντας οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους να παρακολουθούν ζωντανά και να γεμίζουν με αναρτήσεις τα social media. Η κασκάντα αυτή σηματοδότησε μια νέα εποχή στην ιστορία της διαφήμισης. Πλέον, η διαφήμιση δεν διέκοπτε κάτι για να προβληθεί αλλά ήταν αυτό το κάτι.
Με πληροφορίες από Business Insider