Τι είναι αυτό το boomer;

Μετά το YOLO, μία νέα έκφραση έκανε την εμφάνισή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κι αυτή είναι το «ok, boomer». Εδώ θα βρεις τις απαντήσεις που ψάχνεις.
Τι είναι αυτό το boomer;

Αν δεν καταλαβαίνεις τι λένε οι φίλοι σου στα social, αν πιστεύεις σε αρκετά στερεότυπα, αν ανεβάζεις λουλούδια στο προφίλ σου ή αν η αγαπημένη σου φράση είναι «εγώ στην ηλικία σου» και αν πιστεύεις ότι η νεολαία έχει πάρει τον κατήφορο ή αν λες με απόλυτη αυτοπεποίθηση αστεία για ξανθιές ή με σεξουαλικά υπονοούμενα και αν γελάς στο chat με «χο χο χο» τότε ίσως κάποια στιγμή σε κάποια δημοσίευσή σου να σου έχουν απαντήσει «ok, boomer».



Περί το 2010 μεσήλικες απανταχού της γης αποφάσισαν να συνδεθούν στο Facebook. Τότε, το χάσμα γενεών άρχισε να γίνεται πιο αισθητό από ποτέ. Το Facebook κατακλύστηκε με λόγια και εικόνες (και gif να προσθέσουμε εμείς) της Μαρίας Βογιατζάκη Ντούζα, φωτογραφίες με λύκους υπό το φως της πανσελήνου με λεζάντες όπως «Δε θέλει πολλά η ψυχή να ανθίσει, ένα χαμόγελο, μια ματιά ένα σ΄αγαπώ», σέλφι στο ηλιοβασίλεμα και άρθρα με τίτλους «Σημάδια ότι είσαι άγγελος επί γης». Δυστυχώς, αν δεν καταλαβαίνεις γιατί να είναι κακό να τα ανεβάζεις όλα αυτά, τότε πιθανότατα είσαι boomer.

Για αρχή, θα σε ταξιδέψουμε στο μακρινό 2019, τότε που η έκφραση ok boomer κέρδισε την προσοχή του κοινού από ένα βίντεο στο TikTok. Στο βίντεο εμφανιζόταν ένας μεσήλικας, ο οποίος ένιωσε την ανάγκη να γνωστοποιήσει τις σκέψεις του για τη νεολαία, λέγοντας ότι οι millennials (οι γεννημένοι μετά το 1980) και οι Gen Z (οι γεννημένοι μετά το 1995) πάσχουν από το σύνδρομο του Πίτερ Παν και ότι ζουν την ψευδαίσθηση πως η ουτοπία που έχουν φανταστεί, κάπως θα βγάζει νόημα στην ενήλικη ζωή τους. Επειδή όμως το ίντερνετ είναι αναμφίβολα προτεκτοράτο των μικρότερων ηλικιών, το απαξιωτικό «ok, boomer» έκανε την εμφάνισή του ως απάντηση στο επίμαχο βίντεο.

Ας δούμε όμως την έκφραση πιο αναλυτικά. Έχουμε το «Ok», το οποίο όλοι ξέρουμε τι σημαίνει, έχουμε ένα κόμμα, του οποίου η παύση δείχνει ότι θα επακολουθήσει κάποιου είδους προσφώνηση· και έχουμε και το boomer. Φτάσαμε λοιπόν στην άγνωστη λέξη που θα προσδιορίσει όλο το νόημα της φράσης αυτής. To boomer αναφέρεται στη γενιά του 1946-1963. Ακολουθεί η Generation X, η γενιά του 1964-1979, των Millenials, η γενιά του 1980-1995 και η Generation Z, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν από το 1996 μέχρι το 2010. Οπότε όταν κάποιος σε αποκαλεί boomer, πρακτικά σε αποκαλεί οπισθοδρομικό. Ή σε ελεύθερη boomer μετάφραση σου λέει «Εντάξει, μπάρμπα».

Οι boomer, λοιπόν, για τους νεολαίους είναι η γενιά των γονιών τους, οι «μεγάλοι» δηλαδή που κάνουν σεξιστικά και απαρχαιωμένα αστεία, που έχουν κολλήσει σε αυτά που έμαθαν και θεωρούν αστεία τα memes με τα minions. Κι αν πιστεύεις ότι είσαι όσο νιώθεις και ότι είσαι κοντά στη νεολαία, τότε μην ανακουφίζεσαι, αν σκέφτεσαι χρησιμοποιώντας αυτό το λεξιλόγιο, τότε είσαι boomer.



Για να καταφέρουμε να το κάνουμε ακόμα πιο κατανοητό, boomer είναι ό,τι θεωρούνταν για τα δεδομένα του boomer η λεγόμενη «γερουσία». Η μεγαλύτερη γενιά δηλαδή που υποτιμούσε τις ιδέες των νεότερων και δεν καταλάβαινε το «μοντέρνο». Ωστόσο, το ok, boomer αποκτά άλλες διαστάσεις. Δεν αναφέρεται απλώς στο χάσμα που υπάρχει μεταξύ των τριών αυτών γενιών. Κάποιες φορές δεν έχει καν ηλικιακό πρόσημο.

Για παράδειγμα, το «δεν είναι μουσική αυτά που ακούει η νέα γενιά» είναι κάτι το οποίο μπορεί να πει κάποιος οποιασδήποτε ηλικίας -ναι, οκέι είναι πιο πιθανό να το ακούσεις από έναν boomer. Για να καταλήξουμε όμως σε έναν πιο γενικευμένο ορισμό και για να μπορέσεις και εσύ να καταλάβεις τι σημαίνει ok, boomer θα σου πούμε αυτό: το ok, boomer είναι η απάντηση σε οτιδήποτε προσπαθεί να σε πείσει με επιχείρημα την ηλικία ή το συναίσθημα. Ή σε οτιδήποτε λαϊκίζει. Ή σε οτιδήποτε είναι ή έχει καταντήσει γραφικό. Και ας μη γελιόμαστε, σε λίγο καιρό το ok, boomer θα γίνει κι αυτό γραφικό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v