Ο Τάκης Προεστάκης και το έργο του με τα αδέσποτα

Υπάρχουν οι άνθρωποι που αγαπούν τα ζώα, υπάρχει και ο Τάκης Προεστάκης που είναι κάτι περισσότερο από φιλόζωος.
Ο Τάκης Προεστάκης και το έργο του με τα αδέσποτα

Θα ήταν πρόκληση να έβλεπες το βίντεο του The Dodo για τον Τάκη Προεστάκη χωρίς να «μπει σκουπιδάκι» στο μάτι σου. Μία χωματερή, πολλά γλυκύτατα κουταβάκια μικρά όσο η ανθρώπινη παλάμη και ένας άνθρωπος που παλεύει μόνος του να τα περιθάλψει.



Ο Τάκης Προεστάκης δεν είναι ο φιλόζωος που έχεις συνηθίσει να συναντάς στα σόσιαλ. Έχει αφιερώσει τη ζωή του στην περίθαλψη των αδέσποτων και το έχει αποδείξει με τις πράξεις του.

Όλα ξεκίνησαν το 2012, λίγο αφού αφήσει τη δουλειά του στο δικό του κλαμπ έπειτα από είκοσι χρόνια σκληρής δουλειάς, μία μέρα που επισκέφθηκε τη χωματερή της Ιεράπετρας. Εκεί αντίκρισε σκυλιά σε άθλια κατάσταση και αποφάσισε να βοηθήσει ένα σκύλο με σπασμένο πόδι. Καθότι χωματερή, ακολούθησαν «διασώσεις» πολλών κουταβιών που κατέληγαν εκεί και ο Τάκης έφτασε να έχει υπό την προστασία του 50 – 100 σκυλιά τα οποία και τάιζε στην εν λόγω χωματερή.

Τα παράπονα δεν άργησαν όμως να εκδηλωθούν από την τοπική κοινότητα. Κάτοικοι της περιοχής απειλούσαν τον Τάκη ότι θα δώσουν φόλα στα σκυλιά του. Ο Τάκης αντέδρασε άμεσα, ζήτησε ένα μήνα προθεσμία και για καλή του τύχη πωλούνταν ένα χωράφι σε απόσταση 300 μέτρων από τη χωματερή.

Τότε ήταν που άρχισαν τα δύσκολα. Αφού υπήρχε χώρος, για τον Τάκη δεν τιθόταν ζήτημα για το αν θα μαζέψει ένα ακόμα αδέσποτο∙ όλα τα σκυλάκια ήταν καλοδεχούμενα στο καταφύγιο του, ακόμη κι αν ο ίδιος δεν είχε να φάει. Σύντομα, τα 70 σκυλάκια έγιναν 150 και τα 180.000 ευρώ που είχε στην άκρη, έγιναν 0. Πούλησε το αυτοκίνητό του και κυκλοφορούσε με ένα μηχανάκι∙ άρχισε να παίζει τζόγο μήπως και ρεφάρει. Εδώ να σημειωθεί ότι ο Τάκης περνούσε και περνάει 20 ώρες την ημέρα στο καταφύγιο και δεν έχει χρόνο για τίποτε άλλο.



Έχασε ότι είχε και δεν είχε. Οι γονείς του ανησυχούσαν και τον έστελναν στον ψυχολόγο να δουν αν έχει χάσει τα λογικά του. Τότε άρχισε να ζητιανεύει από φίλους και γνωστούς για να ανταπεξέλθει στα έξοδα που έχει ένα καταφύγιο. ‘Εφτασε να χρωστάει 50 χιλιάδες ευρώ. Στο χωριό έλεγαν «Ο Τάκης ήταν το καλύτερο παιδί και το έφαγαν τα σκυλιά».

Το μέλλον και του Τάκη και των αδέσποτων που φυλούσε κάτω από τις προστατευτικές του φτερούγες ήταν αβέβαιο εξαιτίας των οικονομικών συνθηκών. Άφησε ένα κλαμπ που κερδοφορούσε και ο χρόνος του πια ήταν πολύ περιορισμένος για να καταφέρει να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο πέρα από τα σκυλιά του.

Τότε σαν μάνα εξ ουρανού, μία δημοσιογράφος της Daily Mail που τον γνώρισε μέσω Facebook αποφάσισε να γράψει για τους άθλους του. Σε 10 μέρες ο Τάκης ξεχρέωσε και ένας εκ των δωρητών του αγόρασε ένα αυτοκίνητο για να κάνει πιο εύκολο το έργο του. Μετά από τρία χρόνια το The Dodo ανέβασε το πιο συγκινητικό βίντεο μάλλον που έχεις δει με σκυλάκια. Το έργο του Τάκη αναγνωρίστηκε διεθνώς και πλέον 350 αδέσποτα έχουν βρει μία στέγη και πολλή αγάπη στο καταφύγιο του Τάκη.


Αυτή τη στιγμή ο Τάκης χτίζει και έναν ξενώνα στον οποίο θα μπορεί να φιλοξενεί τους ενδιαφερομένους για υιοθεσία. Δεν μπορείς να υιοθετήσεις ένα σκυλάκι του Τάκη έτσι απλά. Θα πρέπει να επισκεφθείς το καταφύγιο του, να σε γνωρίσει, να δει πώς αλληλοεπιδράς με τα σκυλάκια και τότε να επιλέξεις ή να σε επιλέξει εκείνο. Μέχρι στιγμής, στο καταφύγιο του, όπως φαίνεται κι από τα βίντεό του, επισκέπτονται φιλόζωοι από διάφορα μέρη της γης, εκτός από την Ελλάδα.

 

Χρήσιμα links:

Το Facebook του Takis Shelter

Για όποιον επιθυμεί να κάνει κάποια δωρεά εδώ ή εδώ 

Τραπεζικός λογαριασμός:

Name :   stegi prostasias adespoton zoon

IBAN   :    GR43 0140 6620 6620 0233 0001 066

Bank name   :  ALPHA BANK

BIC   :   CRBAGRAA

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v