Τι να πεις στους αρνητές της μάσκας

Τους αρνητές της μάσκας δεν μπορείς να τους πείσεις με επιστημονικά επιχειρήματα. Προσπάθησε τουλάχιστον να τους πείσεις με λογικά.
Τι να πεις στους αρνητές της μάσκας

της Κατερίνας Σπανού

Το θέμα με τις μάσκες έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις τον τελευταίο μήνα. Ο πρώτος (σοβαρός) θόρυβος έγινε όταν η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενήργησε αυτεπάγγελτη έρευνα για αναρτήσεις που εμφανίστηκαν στο Facebook και προέτρεπαν τους γονείς να στείλουν τα παιδιά χωρίς μάσκα στο σχολείο, και συνεχίστηκε με την κυρία που εμφανίστηκε σε ιεροτελεστία διωγμού τον μασκών να χοροπηδάει πάνω σε ένα λοφάκι από μάσκες.

Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι τα επιστημονικά επιχειρήματα δεν αρκούν για να πείσεις έναν αρνητή μάσκας ότι η μάσκα δεν περιέχει τσιπάκι και ότι το διοξείδιο του άνθρακα δε συγκεντρώνεται εντός της μάσκας, επομένως δε βλάπτει τα παιδιά μας. Μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις λογικά επιχειρήματα. 

Τι μπορείς να του πεις λοιπόν; 

Λογικό επιχείρημα #1: Οι χειρουργοί φοράνε μάσκα καθημερινά και για πολλές ώρες

Οι αρνητές μάσκας διατείνονται ότι τόσο τα παιδιά όσο και οι ίδιοι δεν μπορούν να φορούν για τόσες ώρες μάσκα, γιατί δεν οξυγονώνεται καλά ο εγκέφαλος και αναγκάζονται να αναπνέουν διοξείδιο του άνθρακα. Κάνει όμως η μάσκα διακρίσεις; Γιατί να βλάπτει τον απλό καθημερινό άνθρωπο και όχι τον χειρουργό;

Λογικό επιχείρημα #2: Η Νότια Κορέα τα πάει περίφημα

Η Νότια Κορέα, μία χώρα των 51.7 εκατομμυρίων κατοίκων, θεωρείται μία από τις χώρες που χειρίστηκαν τέλεια την πανδημία, καθώς δεν επέβαλλε καθολικό lockdown, αλλά επέβαλε την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: στα 2.164.578 τεστ που έχουν διενεργηθεί από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, μόλις τα 22.391 βγήκαν θετικά. 

Εν αντιθέσει με την Νότια Κορέα, η 47.3 εκατομμυρίων χώρα Ισπανία, έχει κάνει 5,367,311 τεστ και έχει ξεπεράσει τα 566 χιλιάδες κρούσματα και, μάντεψε, αντιμετωπίζει πρόβλημα με τους αρνητές των μασκών. Τον Αύγουστο το κίνημα κατά των μασκών οργάνωσε διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άτομα. 

Λογικό επιχείρημα #3: Γιατί οι γιατροί να πουν ψέματα;

Έστω ότι ο ΠΟΥ έχει συμφέρον και θέλει να μας χειραγωγήσει με το πρόσχημα της πανδημίας. Ένας γιατρός επαναστάτης δεν έχει βρεθεί να μας πει «Η μάσκα δεν σας προστατεύει, αντιθέτως κάνει κακό στους πνεύμονες σας»; Ούτε ένας;

Λογικό επιχείρημα #4: Ο ιός είναι καινούριος και είναι λογικό οι οδηγίες να αλλάζουν

Θα βρεθούν κι εκείνοι που θα σου πουν «ναι αλλά στην αρχή μας είπαν ότι η μάσκα δε μας προστατεύει και μετά το πήραν πίσω και μετά μας είπαν ότι καλό είναι να φοράτε και μετά την έκαναν υποχρεωτική», κι εσύ θα τους παραπέμψεις στο λογικό επιχείρημα #2.

Λογικό επιχείρημα #5: Οι μάσκες μας έχουν σώσει και στο παρελθόν

Πληροφοριακά, μόνο το φθινόπωρο του 1910, όταν η πνευμονική πανώλη ξέσπασε στη βόρεια Κίνα καταξιωμένοι γιατροί πίστευαν ότι η νόσος μεταδίδεται μέσω των ψύλλων. Η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να καλέσει τον Lien-the Wu, γιατρό απόφοιτο του Κέμπριτζ, να χειριστεί την κατάσταση.

Ο Wu πίστευε ακράδαντα (και πολύ καλά έκανε) ότι η νόσος μεταδίδεται μέσω του αέρα. Για να περιορίσει τη μετάδοση, έφτιαξε μία μάσκα από βαμβάκι και γάζες η οποία εφάρμοζε καλά σε όλο το πρόσωπο. Στην αρχή την επέβαλλε σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και έπειτα στους πολίτες.

Εντούτοις, επειδή κάθε ιστορία πρέπει να έχει και την τραγική της ειρωνεία, ο Dr Mesny, γάλλος γιατρός ο οποίος είχε την πρόθεση να αντικαταστήσει τον Wu, χλεύασε τον Wu για τη θεωρία του και λίγες μέρες αφού επισκέφθηκε χωρίς μάσκα εξειδικευμένο νοσοκομείο για την πανώλη, πέθανε. Ναι, από πανώλη.  

Λογικό επιχείρημα #6: Τα ίδια έλεγαν και για τον HIV

Παρομοίως, κυκλοφορούσε η άποψη ότι ο HIV είναι κάποιου είδους συνωμοσία και τελικά αυτό φάνηκε να έχει αντίκτυπο στη χρήση προφυλακτικού. Δεν χρειάζεται να πεις τίποτα περισσότερο. 

Λογικό επιχείρημα #6: Όχι, δε στερεί την ευτυχία και το χαμόγελο από τα παιδιά

Ορισμένες φορές οι γονείς αγνοούν τα παιδιά τους και τα αντιμετωπίζουν ρομαντικά, έτσι όπως έχουν συνηθίσει ίσως από ταινίες που αναπαριστούν τα κοριτσάκια με τις κορδελίτσες τους να τρέχουν ανέμελα στα λιβάδια και τα αγοράκια με τις τραγιάσκες τους να κλωτσούν ένα ξεφτισμένο τόπι. Η αλήθεια ωστόσο, απέχει παρασάγγας από αυτήν τη φαντασίωση. Αρκετά παιδάκια ίσως και να θέλουν τις μάσκες. Οκέι, όχι αυτές τις γαλάζιες τις ξενέρωτες, αλλά μία με τον Batman δεν τα χαλάει καθόλου. 

Τέλος, για όποιον γονιό ανησυχεί τόσο για το χαμόγελο του παιδιού του, μπορεί να αναζητήσει μάσκες με διάφανα παραθυράκια ή να δώσει τον οβολό του εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v