ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Τσιόδρας: Μη φοράτε γάντια και μάσκες, δεν σας προστατεύουν

Τα γάντια μπορεί να είναι ακόμα και επικίνδυνα, ενώ οι μάσκες δεν συστήνονται για τον γενικό πληθυσμό, διευκρίνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Τσιόδρας: Μη φοράτε γάντια και μάσκες, δεν σας προστατεύουν

Οριστική απάντηση στο αιώνιο (δεν ήταν, αλλά μας φάνηκε) debate "φοράμε ή δε φοράμε μάσκα και γάντια έξω" έδωσε στην ενημέρωση της Πέμπτης 9 Απριλίου ο Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας ειδικά για τα γάντια πώς όχι μόνο δεν μας προστατεύουν, αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνα.

Σχετικά με τις μάσκες, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε πως η χρήση τους ίσως επαναξιολογηθεί ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται στη χώρα μας κυρίως για την πιθανή μέταδοση του ιού από ασυμπτωματικούς ή ασθενείς με ήπια συμπτώματα –πάντως προς το παρόν, η χρήση μάσκας δεν συστήνεται.

Προσέθεσε, επίσης, ότι ειδικά οι μάσκες με βαλβίδα (οι υψηλής αναπνευστικής προστασίας) πρέπει να αποφεύγονται από τον γενικό πληθυσμό, καθώς «μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνες γιατί μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο. Είναι χρήσιμες για τους γιατρούς που εργάζονται στις ΜΕΘ και τους αναισθησιολόγους», ανέφερε.

Όσον αφορά τα γάντια και τη χρήση τους από τον γενικό πληθυσμό, τόνισε ότι «υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η χρήση τους προστατεύει από τη μόλυνση με τον ιό. Ενώ οι προθέσεις είναι καλές από τη χρήση γαντιών, η χρήση γαντιών μίας χρήσης αδιακρίτως, είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη βλάβη παρά καλό».

Ο Σ. Τσιόδρας εξήγησε ότι πολλοί φοράμε γάντια πιστεύοντας ότι μας προστατεύουν με κάποιον τρόπο. «Τα γάντια όμως μίας χρήσης δεν είναι σχεδιασμένα για εκτεταμένη χρήση. Επίσης, η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια μπορεί να οδηγήσει σε ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Ο ιός μπορεί να επιμολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που μολύνει τα χέρια», επισήμανε και κατέληξε ότι με τα γάντια μπορούμε να μεταφέρουμε τον ιό σε άλλες επιφάνειες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Η αμφιβολία δεν είναι μια ευχάριστη κατάσταση, αλλά η βεβαιότητα είναι μία παράλογη κατάσταση."

Βολταίρος

  • 1791 - Γεννιέται ο Μάικλ Φαραντέι, Άγγλος επιστήμονας με σημαντική συμβολή στην εξέλιξη του ηλεκτρομαγνητισμού και της ηλεκτροχημείας.
    1869 - Ο Χρυσός του Ρήνου, πρώτο μέρος της τετραλογίας του Δαχτυλιδιού των Νιμπελούνγκεν του Ρίχαρντ Βάγκνερ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά, στο Μόναχο.
    1908 - Αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία της Βουλγαρίας.
    1943 – Το ελληνικό αντιτορπιλικό Αδρίας Ι προσκρούει σε νάρκη. Από την έκρηξη αποκόπηκε η πλώρη του. Παρά τις ζημιές το πλοίο κατόρθωσε κα έφθασε στις τούρκικες ακτές με 21 νεκρούς και 30 τραυματίες.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2