Πώς να γράψω συλλυπητήρια;

Όταν κάποιος πεθαίνει, τα λόγια χάνουν λιγάκι το νόημά τους. Εσύ όμως νιώθεις την ανάγκη να πεις κάτι επειδή θα σκάσεις. Και τι να πεις;
Πώς να γράψω συλλυπητήρια;
Ο θάνατος είναι πολύ περίεργο πράγμα. Κάνει τα λόγια να χάνουν το νόημά τους, πολλές φορές. Εναλλακτικά, κανείς δεν ενδιαφέρεται για τα νοήματα επειδή εκείνη τη στιγμή αυτό που μετράει είναι οι πράξεις.

Θέλουμε να πούμε, στην κηδεία αυτό που θα κάνει την διαφορά είναι να πάρεις αυτόν που έμεινε πίσω μια καλή αγκαλιά, τα λόγια σου δεν θα πιάσουν και πολύ τόπο. Εκτός κι αν πεις κάτι πολύ χαζό, που επίσης δεν είναι αφύσικο. Κάποιοι άνθρωποι τα χάνουν εκείνη τη στιγμή.

Ακόμα χειρότερη γίνεται η φάση αν δεν μπορείς να είσαι εκεί και πρέπει απλά να στείλεις τα συλλυπητήριά σου μέσω μηνύματος. Και επειδή, αλήθεια, δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να γίνει αυτό μέσω μηνύματος - η δύναμη της αγκαλιάς, που λέγαμε πιο πάνω - έχουμε μερικές ιδέες.

1. Πες "συλλυπητήρια" και μόνο αυτό
Οτιδήποτε πέρα από αυτό είναι περιττό. Αν το έλεγες φωναχτά, το άλλο άτομο θα εκνευριζόταν. Αν το γράψεις και το στείλεις συνειδητά και αναγκάσεις το άλλο άτομο μες στο πένθος του να διαβάζει "Είμαι σίγουρος πως ησύχασε τώρα, πήγε σε έναν καλύτερο τόπο"... Τότε υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να στείλεις αυτό το άτομο κατευθείαν στο στάδιο του πένθους με την οργή.

2. Πρόσφερε βοήθεια
Ο θάνατος, εκτός από περίεργος, είναι και κουραστικός. Και ακριβός. Αλλά κατά βάση πολύ, πολύ κουραστικός. Ρώτα αν υπάρχει οποιοσδήποτε τρόπος που να μπορείς να βοηθήσεις.

3. Αν έχεις σκύλο, αξιοποίησέ τον
Δεν θα το κάνουμε πολύ προσωπικό, αλλά θα πούμε απλά πως σε περίοδο πένθους, το "Θες να έρθεις να παίξεις με τον σκύλο μου;" ήταν από τα πιο θεραπευτικά πράγματα που ακούσαμε.

4. Μην πρήζεις, προφανώς
Αν δεν λάβεις απάντηση, θα λάβεις κάποια στιγμή. Ίσως δεν το 'χει να ανοίξει να δει μηνύματα. Και μόνο που έδειξες ενδιαφέρον, θα εκτιμηθεί.

5. Θυμήσου τις καλές στιγμές
Αν ήξερες προσωπικά τον νεκρό, ίσως θα μπορούσες να αναφερθείς σε κάποια καλή ανάμνηση. Τα όμορφα λόγια για κάποιον που γνώριζες όσο ζούσε είναι πάντα καλύτερα από ένα άβολο μήνυμα που δεν ξέρεις τι να πεις. Πες την αλήθεια, που είναι πάντα πιο ωραία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v