SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Πώς να γράψω συλλυπητήρια;

Όταν κάποιος πεθαίνει, τα λόγια χάνουν λιγάκι το νόημά τους. Εσύ όμως νιώθεις την ανάγκη να πεις κάτι επειδή θα σκάσεις. Και τι να πεις;

Πώς να γράψω συλλυπητήρια;

Ο θάνατος είναι πολύ περίεργο πράγμα. Κάνει τα λόγια να χάνουν το νόημά τους, πολλές φορές. Εναλλακτικά, κανείς δεν ενδιαφέρεται για τα νοήματα επειδή εκείνη τη στιγμή αυτό που μετράει είναι οι πράξεις.

Θέλουμε να πούμε, στην κηδεία αυτό που θα κάνει την διαφορά είναι να πάρεις αυτόν που έμεινε πίσω μια καλή αγκαλιά, τα λόγια σου δεν θα πιάσουν και πολύ τόπο. Εκτός κι αν πεις κάτι πολύ χαζό, που επίσης δεν είναι αφύσικο. Κάποιοι άνθρωποι τα χάνουν εκείνη τη στιγμή.

Ακόμα χειρότερη γίνεται η φάση αν δεν μπορείς να είσαι εκεί και πρέπει απλά να στείλεις τα συλλυπητήριά σου μέσω μηνύματος. Και επειδή, αλήθεια, δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να γίνει αυτό μέσω μηνύματος - η δύναμη της αγκαλιάς, που λέγαμε πιο πάνω - έχουμε μερικές ιδέες.

1. Πες "συλλυπητήρια" και μόνο αυτό
Οτιδήποτε πέρα από αυτό είναι περιττό. Αν το έλεγες φωναχτά, το άλλο άτομο θα εκνευριζόταν. Αν το γράψεις και το στείλεις συνειδητά και αναγκάσεις το άλλο άτομο μες στο πένθος του να διαβάζει "Είμαι σίγουρος πως ησύχασε τώρα, πήγε σε έναν καλύτερο τόπο"... Τότε υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να στείλεις αυτό το άτομο κατευθείαν στο στάδιο του πένθους με την οργή.

2. Πρόσφερε βοήθεια
Ο θάνατος, εκτός από περίεργος, είναι και κουραστικός. Και ακριβός. Αλλά κατά βάση πολύ, πολύ κουραστικός. Ρώτα αν υπάρχει οποιοσδήποτε τρόπος που να μπορείς να βοηθήσεις.

3. Αν έχεις σκύλο, αξιοποίησέ τον
Δεν θα το κάνουμε πολύ προσωπικό, αλλά θα πούμε απλά πως σε περίοδο πένθους, το "Θες να έρθεις να παίξεις με τον σκύλο μου;" ήταν από τα πιο θεραπευτικά πράγματα που ακούσαμε.

4. Μην πρήζεις, προφανώς
Αν δεν λάβεις απάντηση, θα λάβεις κάποια στιγμή. Ίσως δεν το 'χει να ανοίξει να δει μηνύματα. Και μόνο που έδειξες ενδιαφέρον, θα εκτιμηθεί.

5. Θυμήσου τις καλές στιγμές
Αν ήξερες προσωπικά τον νεκρό, ίσως θα μπορούσες να αναφερθείς σε κάποια καλή ανάμνηση. Τα όμορφα λόγια για κάποιον που γνώριζες όσο ζούσε είναι πάντα καλύτερα από ένα άβολο μήνυμα που δεν ξέρεις τι να πεις. Πες την αλήθεια, που είναι πάντα πιο ωραία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2