Τι να (μην) κάνεις αν δεις αρκούδα

Τι θα πρέπει να κάνεις και τη να μην κάνεις αν βρεθείς τετ α τετ με μια αρκούδα, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Τι να (μην) κάνεις αν δεις αρκούδα
Σύμφωνα με την παράδοση, η συνάντηση με αρκούδα σημαίνει υγεία και καλοτυχία. Καλοδεχούμενα και τα δύο, όμως όπως κάθε άγριο ζώο έτσι και η συμπαθέστατη τριχωτή αυτή κάτοικος του ζωικού βασιλείου θέλει τον κατάλληλο «χειρισμό» από πλευράς σου.

Θυμήσου αρχικά ότι η αρκούδα έχει εξαιρετική όσφρηση, πολύ καλή ακοή, αλλά όχι και τόσο καλή όραση. Η μνήμη της είναι εξαιρετική, τα ίδιο και νοημοσύνη της, ενώ αν δεν ενοχληθεί, ακολουθεί συγκεκριμένη ρουτίνα στις καθημερινές της μετακινήσεις: χρησιμοποιεί την ίδια όχθη ρεματιάς και τον δασικό δρόμο για τις μετακινήσεις της, το ίδιο μονοπάτι για να πάει στη φωλιά της, τους ίδιους οπωρώνες για να βρει φρούτα.

Έστω λοιπόν ότι αντάμωσαν οι δρόμοι σας. Τι κάνεις; Σίγουρα δε θα κάτσεις να… μαλώσεις. Σε πρώτη φάση διατήρησε την ψυχραιμία σου και μη φρικάρεις αν τη δεις να σηκώνεται στα πίσω της πόδια: αυτή είναι συμπεριφορά ανίχνευσης ή και φόβου και όχι, δεν ετοιμάζεται να σε κατασπαράξει.

Προσπάθησε να οπισθοχωρήσεις με αργά βήματα, καμπουριάζοντας για να δείξεις με αυτόν τον τρόπο υποταγή, που έλεγε και ο Σάκης, αλλά και ότι αναγνωρίζεις την κυριαρχία της στον χώρο.

Έπειτα φύγε στην αντίθετη κατεύθυνση από το οπτικό της πεδίο γιατί η αρκούδα έχει μεν εξαιρετική όσφρηση και πολύ καλή ακοή, αλλά όπως είπαμε παραπάνω η όρασή της δεν είναι και τόσο καλή. Για την ακρίβεια «βλέπει» όπως ένας άνθρωπος με 7-8 βαθμούς μυωπίας.

Μην πάρεις στα χέρια σου απειλητικά αντικείμενα όπως πέτρες ή κλαδικά, μην τρέξεις και σε περίπτωση στενών χώρων προσπάθησε να δημιουργήσεις χώρο διαφυγής για αυτήν, χωρίς να της κόψεις τον δρόμο.

Εξυπακούεται πως δεν θα την πλησιάσεις για να βγάλεις φωτογραφίες με εκείνη ή τα παιδάκια της καθώς θα το λάβει ως απειλή, ενώ αν γνωρίζεις ότι βρίσκεσαι σε περιοχή που εμφανίζονται συχνά, φρόντισε να έχεις μαζί σου μια κόρνα ή κάτι που να βγάζει απότομα ήχο ώστε να φοβηθεί.

Το πιο πιθανό πάντως, είναι ότι μέχρι να σκεφτείς όλα τα παραπάνω η αρκούδα θα έχει φύγει.

Τέλος, έχε στο νου σου πως αν η αρκούδα επισκέπτεται τακτικά μια κατοικημένη περιοχή, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τυχόν… άβολες συναντήσεις:

* Κάνε συνεχώς θόρυβο αν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο ή μίλα συνέχεια

* Μάζευε τα σκουπίδια και ό,τι άλλο μπορεί να αποτελεί τροφική πηγή για την αρκούδα και επομένως να την ελκύει στην περιοχή.

* Καθάρισε υπολείμματα από περυσινή σοδειά που μπορεί να υπάρχουν σε γειτονικά χωράφια.

Τέλος, αν θες να μάθεις ή να ειδοποιήσεις κάποιον για τη συνάντηση, απευθύνσου στον Αρκτούρο, και ενημέρωσε τις τοπικές αρχές (Δήμο, Δασική Υπηρεσία, Αστυνομία).

Με πληροφορίες από εδώ και εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v