Τα ορφανά αρκουδάκια του Αρκτούρου επιστρέφουν σπίτι τους!

Ο Μπράντλεϊ και ο Κούπερ, τα δύο ορφανά αρκουδάκια που μεγάλωσαν στον Αρκτούρο, επέστρεψαν στο δάσος για να ζήσουν ελεύθερα.
Τα ορφανά αρκουδάκια του Αρκτούρου επιστρέφουν σπίτι τους!
Ο Μπράντλεϊ και ο Κούπερ, τα δύο ορφανά αρκουδάκια που φρόντιζε ο Αρκτούρος, ζουν από σήμερα και πάλι στο σπίτι τους, στο δάσος, ως ελεύθερες αρκούδες, μετά την επιτυχημένη –όσο και συγκινητική– επιχείρηση επανένταξής τους στο φυσικό τους περιβάλλον.

Τα δύο ορφανά αρκουδάκια είχαν βρεθεί κοντά σε στάνη στην Οινόη Κοζάνης τον Απρίλιο του 2019 από ιδιώτη που αφού τα βρήκε τα κράτησε για μία περίπου εβδομάδα πριν ειδοποιήσει τον Αρκτούρο.



Επί ένα χρόνο, τα δύο αρκουδάκια παρέμειναν υπό στενή παρακολούθηση και φροντίδα από τους ειδικούς του Αρκτούρου. Σε όλο αυτό το διάστημα οι φροντιστές τους τούς μάθαιναν τα μυστικά της επιβίωσης στη φύση, ό,τι δηλαδή θα τους δίδασκε η μητέρα τους και σταδιακά ανέπτυξαν συμπεριφορά άγριων αρκούδων.



Το Σάββατο 2 Μαΐου έφτασε η ώρα για την επανένταξή τους στη φύση. Αφού ναρκώθηκαν προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις από τον κτηνίατρο του Περιβαλλοντικού Κέντρου του Αρκτούρου, Νίκου Πατσινακίδη, λήψη δείγματος DNA και τοποθέτηση μικροτσίπ, τους τοποθετήθηκε ειδικό κολάρο-πομπός με το οποίο η οργάνωση μπορεί να παρακολουθεί τις κινήσεις τους και να επέμβει σε περίπτωση που χρειαστεί. Στην επιχείρηση ήταν παρόντες και εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας.



Ο Μπράντλεϊ με τον Κούπερ μπήκαν σε κλουβιά μεταφοράς από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του Αρκτούρου που στη συνέχεια τους απελευθέρωσε σε δασική περιοχή μακριά από ανθρώπινες εγκαταστάσεις και οικισμούς.

Τα πρώτα στίγματα

Τα κολάρα που τους τοποθετήθηκαν μεταδίδουν το στίγμα τους κι έτσι η Επιστημονική Ομάδα του Αρκτούρου μπορεί να παρακολουθεί τα δύο αρκουδάκια ολόκληρο το 24ωρο. Τα πρώτα δείγματα από τις κινήσεις τους είναι ενθαρρυντικά. Χωρίστηκαν αμέσως και το καθένα ακολούθησε την δική του πορεία.



Ο Μπράντλεϊ μάλιστα κάλυψε μία αρκετά μεγάλη απόσταση. Ο Κούπερ αντίθετα δεν απομακρύνθηκε πολύ, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα σε δασική περιοχή. Το απόγευμα της Κυριακής πέρασε έξω από τον οικισμό της Δροσοπηγής Φλώρινας ωστόσο γρήγορα απομακρύνθηκε και πάλι προς το δάσος. Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του Αρκτούρου παρακολουθεί πολύ στενά τις κινήσεις των δύο αρκούδων ιδιαίτερα τις πρώτες κρίσιμες ημέρες μετά την επανένταξη και είναι σε επιφυλακή για να επέμβει σε περίπτωση που κινηθούν πολύ κοντά ή εντός οικισμών.

Οι φωτογραφίες είναι του Δ. Τοσίδη για το ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v