Πώς γίνεται η άρση των μέτρων στις άλλες χώρες;

Προσπαθώντας να δώσουν το φιλί της ζωής στην οικονομία τους, οι χώρες της Ευρώπης «ανοίγουν» και οι πολίτες βγαίνουν έξω.
Πώς γίνεται η άρση των μέτρων στις άλλες χώρες;

Στις 4 Μαΐου η Ελλάδα ήρε το lockdown, ενώ μια εβδομάδα μετά στις 11 Μαΐου, μπήκαμε στο δεύτερο στάδιο… απελευθέρωσης με την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, την απελευθέρωση των μετακινήσεων εργαζομένων στα νησιά και την επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στα θρανία.

Τι συμβαίνει όμως στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου; Ρεπορτάζ του Guardian καταγράφει το σταδιακό άνοιγμα των υπόλοιπων χωρών, καθώς και τους φόβους για δεύτερο κύμα της πανδημίας, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις είναι βάσιμοι. 

Στην Γαλλία, ο κόσμος μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα από τις 11 Μαΐου χωρίς να συμπληρώσει αίτηση μετά από οκτώ εβδομάδες σχεδόν, ενώ οι καθηγητές επιστρέφουν στα δημοτικά σχολεία και κάποια καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων των κομμωτηρίων, ανοίγουν. Παρ’ όλα αυτά τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι παραμένουν κλειστά.



Στην Ισπανία, πόλεις όπως η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη παραμένουν σε κατάσταση lockdown, όμως σε άλλες περιοχές ο κόσμος μπορεί πλέον να συναντήσει φίλους και συγγενείς σε μπαρ και εστιατόρια που έχουν εξωτερικούς χώρους και ταράτσες. «Έχουμε ήδη κλείσει δείπνο για την προσεχή Τετάρτη με δέκα άτομα. Ανυπομονώ να αγκαλιάσω ξανά κάποιον, να φιλήσω και να με φιλήσουν», λέει ένας γλυκύτατος 66χρονος από την πόλη Λας Πάλμας στα Κανάρια Νησιά.



Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δριμύτατη είναι η κριτική προς τον Μπόρις Τζόνσον μετά από το τεράστιο νούμερο θανάτων -32.000 – ο οποίος δήλωσε πως κάποια καταστήματα πιθανώς να ανοίξουν τον επόμενο μήνα, ενώ η κυβέρνηση  «ενθαρρύνει» τον κόσμο να επιστρέψει στη δουλειά αν δεν μπορεί να εργαστεί από το σπίτι.

Ενώ όμως σε κάποιες χώρες της Ευρώπης το ποσοστό των θανάτων παρουσιάζει ύφεση, ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος του ιού έγινε εμφανής στην Νότια Κορέα, γεγονός που έκανε τη χώρα να ξανακλείσει τα μπαρ και τα κλαμπ στην Σεούλ, μετά από αναζωπύρωση των μολύνσεων.

Την προηγούμενη Κυριακή, η Κίνα ανακοίνωσε την πρώτη μόλυνση μετά από έναν μήνα «ηρεμίας» στην Γουχάν, ενώ τη Δευτέρα η Γουχάν ανακοίνωσε πέντε νέα κρούσματα, στο ίδιο συγκρότημα κατοικιών εντός πόλης.

Στην πόλη Σουλάν της Κίνας, κοντά στα σύνορα Ρωσίας και Βόρειας Κορέας, χτύπησε επίσης συναγερμός μετά την εμφάνιση τριών νέων κρουσμάτων. Σε εθνικό επίπεδο, έχουν αναφερθεί 17 κρούσματα, ο μεγαλύτερος αριθμός σε δύο εβδομάδες.

Η αβεβαιότητα είναι εμφανής και στη Γερμανία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με τουλάχιστον μια περιφέρεια να αναγκάζεται να βάλει εκ νέου περιορισμούς μετά από κρούσματα σε εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος. Και μπορεί η χώρα να έχει χαλαρώσει τους περιορισμούς στην κυκλοφορία, όμως τα τελευταία δεδομένα δείχνουν πως το ποσοστό μολύνσεων αυξάνεται ξανά. Ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έχει φτάσει τα 7.533 επί συνόλου 170.508 κρουσμάτων μόλυνσης, κατά τα στοιχεία του ινστιτούτου. Προς το παρόν, πάντως, τα καταστήματα, οι παιδικές χαρές, τα μουσεία και οι εκκλησίες έχουν ανοίξει, ενώ οι αγώνες της Bundesliga θα συνεχιστούν από τις 15 Μαΐου. Ξενοδοχεία και εστιατόρια θα ανοίξουν επί της αρχής, αλλά η λειτουργία τους εξαρτάται από τις κατά τόπους πολιτείες.



Το Βέλγιο μαζί με την Ελλάδα χαλάρωσε τα μέτρα από την προηγούμενη Δευτέρα, ενώ από τις 11 Μαΐου άνοιξαν κάποια καταστήματα, με αυστηρούς κανόνες υγιεινής. Η κατάσταση κάπως χαλαρώνει και στην Τουρκία, η οποία μάλιστα επέτρεψε την έξοδο από τα σπίτια και σε όσους είναι άνω των 65.

Στην γειτονική μας Ιταλία τα πάρκα, τα εργοστάσια και τα εργοτάξια έχουν ήδη ανοίξει, ενώ ακολούθησαν τα μπαρ και τα εστιατόρια με λειτουργίες take away. Στην Ολλανδία έχουν ανοίξει τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα κομμωτήρια, και η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους χωρίς επαφή επιτρέπεται, ενώ η Πορτογαλία λειτουργεί κανονικά τα μικρά της καταστήματα, τα κομμωτήρια και τις εκθέσεις αυτοκινήτων.



Η Ελβετία έχει ανοίξει τα καταστήματα με είδη τροφίμων και τα είδη κήπου, όπως επίσης και τα κομμωτήρια, ενώ από τις 11 Μαϊου άνοιξε τα σχολεία και τα καταστήματα με είδη που δεν αφορούν την αγορά τροφίμων.

Το Ιράν, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στη Μέση Αναστολή, επίσης χαλαρώνει τα μέτρα επιτρέποντας το άνοιγμα των παζαριών και των εμπορικών κέντρων στην πρωτεύουσα Τεχεράνη. Όμως σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας Kianoush Jahanpour η κατάσταση «δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί φυσιολογική», αφού σε μια περιοχή αυξήθηκε το ποσοστό θανάτων και επιβλήθηκε εκ νέου lockdown.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v