Σχεδιασμός για επιστροφή σε μερική κανονικότητα μέσα στον Απρίλιο

Νωρίτερα θα αρχίσει η Ελλάδα να σχεδιάζει την μερική επιστροφή σε μια κανονική καθημερινότητα, λέει ο καθηγητής του LSE.
Σχεδιασμός για επιστροφή σε μερική κανονικότητα μέσα στον Απρίλιο
«Δεν μπορούμε ζούμε για χρόνια σ' αυτή την κατάσταση, τόσο για λόγους οικονομικούς αλλά και συστήματος υγείας, αλλά θα πρέπει να βρούμε την κατάλληλη στιγμή» λέει ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής του London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς Οργανισμούς για τον κορωνοϊό, μιλώντας στο iefimerida.gr

Διευκρίνισε, βέβαια, ότι μιλά για μερική επιστροφή σε μια κανονική καθημερινότητα, καθώς η ολική επιστροφή θα γίνει με την ανακάλυψη του εμβολίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η Ελλάδα θα αρχίσει να συζητά και να σχεδιάζει πολύ προσεκτικά την επιστροφή στην μερική κανονικότητα μέσα στον Απρίλιο, πολύ νωρίτερα από άλλους, παίρνοντας ιδέες από χώρες όπως η Δανία που άρχισε να μελετά τα πρώτα σχετικά σχέδια.

Όπως μάλιστα αναφέρει ρεπορτάζ του Iatronet.gr, τις επόμενες μέρες, ο κ. Μόσιαλος θα συζητήσει με τον διευθυντή του δανέζικου συστήματος υγείας Søren Brostrøm, τα βήματα και τις προϋποθέσεις που θέτει η χώρα για την επιστροφή στην "νέα καθημερινότητα", η οποία, ωστόσο, δεν προσδιορίζεται για τον Απρίλιο –μιλάμε για τον σχεδιασμό μέσα σε αυτόν τον μήνα, όχι για την υλοποίησή του.

Η στρατηγική εξόδου, σύμφωνα πάντα με το Iatronet, απαιτεί μία αλλαγή: Τη μετάβαση από την φυσική αποστασιοποίηση και την πλήρη απομόνωση, που επιβάλλεται σε ολόκληρο τον πληθυσμό, με ένα σαρωτικό και μη επιλεκτικό τρόπο, σε ένα νέο status quo. Αυτή η νέα ρουτίνα θα μπορούσε να βασιστεί σε τρία στοιχεία:

- Γρήγορη και εστιασμένη προσπάθεια εντοπισμού και αντιμετώπισης ασθενών.
- Διαφοροποιημένη και δυναμική πολιτική απομόνωσης μεταξύ στοχοθετημένων κοινοτήτων.
- Καθορισμό μέτρων που επιτρέπουν στους ασθενείς με ανοσία να επιστρέψουν στην κανονική ζωή και συνεχώς αυξανόμενο ρόλο στη διατήρηση της οικονομίας.

Όλα αυτά πρέπει να γίνουν ενώ προσαρμόζεται η οικονομία στην εξ αποστάσεως εργασία, η καθημερινή συμπεριφορά βασίζεται στη φυσική αποστασιοποίηση, τηρείται η ατομική υγιεινή σε κάθε χώρο εργασίας και δημιουργείται ιατρική υποδομή με τη μέγιστη δυνατή προστασία των ιατρικών ομάδων.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v