Διατροφικές συμβουλές στην εποχή του κορωνοϊού

Όσα πρέπει να ξέρουμε για να προστατευτούμε από τον ιό στο κομμάτι που αφορά τη διατροφή μας.
Διατροφικές συμβουλές στην εποχή του κορωνοϊού
του Βασίλη Παπαμίκου - Νοσοκομειακός Διαιτολόγος, ΓΝΑ Κοργιαλένειο Μπενάκειο

Η διαβίωση σε πρωτόγνωρες καταστάσεις όπως αυτή του sars-coV-2, δε σημαίνει ότι πρέπει οι καταναλωτές να μείνουν αδρανείς απλά επειδή η ανθρωπότητα έρχεται αντιμέτωπη με κάτι άγνωστο. Τουναντίον, οφείλουν με σωστή και τεκμηριωμένη ενημέρωση να φερθούν υπεύθυνα μέχρι η επιστημονική κοινότητα να αποκωδικοποιήσει πλήρως τη συμπεριφορά του «ανεπιθύμητου επισκέπτη» και να ανακαλύψει το πολυπόθητο φάρμακο και εμβόλιο. Το κυρίαρχο ερώτημα των καταναλωτών είναι πώς να ψωνίζουν με ασφάλεια τρόφιμα και πώς να μαγειρεύουν έτσι ώστε να ελαχιστοποιούν την διάδοση του καινούριου κορωνοϊού.

Η αλήθεια είναι ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες και αντικείμενα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό και η σύσταση προς όλους, εκτός από την τήρηση ασφαλών αποστάσεων, είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών ιδιαίτερα αφού τα χέρια έχουν έρθει σε επαφή με ευρέως χρησιμοποιούμενα αντικείμενα, όπως κέρματα, χαρτονομίσματα, πόμολα, χερούλια, κουμπιά ανελκυστήρων, τρόφιμα από λαϊκές κλπ.

Μέχρι να προκύψουν συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα η γενικότερη σύσταση για την υγιεινοδιαιτητική είναι η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους (μια και η σοβαρής μορφής παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κατάταξης κινδύνου σε ευπαθείς ομάδες), μιας υγιεινής διατροφής, καλής φυσικής κατάστασης, ελεγχόμενων επιπέδων στρες και ποιοτικών ωρών ύπνου. Όλα αυτά διατηρούν το ανοσοποιητικό σύστημα σε καλή κατάσταση.

Σε σχέση με τα ψώνια των τροφίμων, μπορεί να μην υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι ο ιός μεταδίδεται από την επαφή με τρόφιμα ή συσκευασίες τροφίμων, όμως σε επιφάνειες όπως οι συσκευασίες από χαρτόνι ο ιός μπορεί να επιβιώσει μέχρι και 1 ημέρα και σε μεταλλικές επιφάνειες μέχρι 3 ημέρες. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος διάδοσης του ιού κατά το χρονικό διάστημα αγοράς τροφίμων προέρχεται από την επαφή με τα καρότσια ή τα καλάθια στα σούπερ μάρκετ. Καλό θα ήταν τα αντικείμενα αυτά να απολυμαίνονται με αντισηπτικά χαρτομάντηλα από τους καταναλωτές. Τα αντισηπτικά χεριών και τα γάντια μιας χρήσεως αποτελούν ακόμα ένα βοήθημα για την επίσκεψη σε χώρους προμήθειας τροφίμων.

Συνίσταται η χρήση τους πριν οι καταναλωτές έρθουν σε επαφή με τα προαναφερόμενα αντικείμενα. Το άλλο θέμα είναι η τηρούμενη απόσταση με τους άλλους καταναλωτές ή προσωπικό των επιχειρήσεων τροφίμων. Καλό θα ήταν να τηρείται το 1 ½ μέτρο απόστασης τόσο κατά τη διάρκεια παραμονής όσο και στην «ουρά» αναμονής. Η επίσκεψη σε αυτούς τους χώρους σε ώρες μη-αιχμής επίσης συνίσταται στους καταναλωτές.

Στην επόμενη φάση οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέξουν την συμπεριφορά τους κατά την επιστροφή στο σπίτι και πριν την προετοιμασία του φαγητού. Το πλύσιμο των χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θεωρείται δεδομένο, ενώ για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια καλό θα ήταν τα τρόφιμα που αγοράστηκαν και δεν χρειάζονται άμεσα ψύξη ή κατάψυξη να αφεθούν σε εξωτερικό χώρο του σπιτιού για 3 ημέρες. Τα φρέσκα τρόφιμα που δεν θα μαγειρευτούν οφείλουν να πλυθούν σχολαστικά κάτω από τρεχούμενο νερό και αν είναι δυνατό να τριφτεί η επιφάνειά τους με μικρό βουρτσάκι, νερό και σαπούνι.

Φυσικές απολυμαντικές ουσίες με ασθενή οξέα όπως το ξύδι δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικά στην εξόντωση των ιών. Επιπρόσθετα, τρόφιμα σε συσκευασίες που πρέπει να ψυχθούν καλό θα ήταν καθαριστούν οι συσκευασίες τους με νερό και σαπούνι. Καλό θα ήταν να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών μετά από αυτή τη διαδικασία.

Κατά την πιθανή παραγγελία φαγητού από ταχυφαγείο καλό θα ήταν η επιχείρηση να αποδεικνύει με κάποιο τρόπο στον καταναλωτή ότι εφαρμόζει τις προβλεπόμενες από τον ΕΦΕΤ διαδικασίες ασφάλειας τροφίμων. Πέρα από τα προφανή, δηλαδή την τήρηση των αποστάσεων από το άτομο που παραδίδει το φαγητό, και την σχολαστική χρήση μάσκας και γαντιών από αυτόν, καλό θα ήταν μαζί με «το πακέτο» να παραδίδεται και ενυπόγραφο σημείωμα που τουλάχιστον να πιστοποιεί την φυσιολογική θερμοκρασία 3 ατόμων: του παρασκευαστή του φαγητού, του ατόμου που πακέταρε το φαγητό και του ατόμου που μετέφερε το φαγητό μέχρι τον καταναλωτή. Ο ιός δεν μεταδίδεται τόσο από το φαγητό αυτό καθεαυτό αλλά από τις συσκευασίες που το περιέχουν και από τους πιθανούς χειριστές του.

Σε σχέση με τις χάρτινες συσκευασίες του φαγητού από παραγγελία καλό θα ήταν να απορρίπτονται άμεσα, μετά την μεταφορά του φαγητού στο πιάτο και να ακολουθεί σχολαστικό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι. Τέλος, κατά την παραγγελία τροφίμων από σούπερ μάρκετ ο καταναλωτής θα πρέπει να ζητάει τα τρόφιμα να αφήνονται στην πόρτα του ώστε να ελαχιστοποιείται η επαφή με το προσωπικό παράδοσης. Στη συνέχεια θα πρέπει να εφαρμόζονται οι κανόνες υγιεινής και χειρισμού που προαναφέρθηκαν.

Η παραμονή στο σπίτι τόσες ημέρες δεν θα πρέπει να ωθήσει τον καθένα στην πλήρη παράδοση σε συχνά σνακ και σε αμέλεια του προγραμματισμού των γευμάτων, αλλά ούτε και σε πλήρη απραξία με μόνη ενασχόληση την καθημερινή παρακολούθηση δωρεάν τηλεοπτικών σειρών. Τουναντίον, θα πρέπει να υπάρχει καθημερινή φυσική δραστηριότητα εντός σπιτιού, με κατάλληλη καθοδήγηση (εφαρμογές κινητού, κανάλια youtube, ασκήσεις σε περιβάλλον live streaming κ.λ.π.). Η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να συμβεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αν κάποιος συνυπολογίσει επιπρόσθετα την αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς λόγω της κατάθλιψης του εγκλεισμού και της συναισθηματικής υπερφαγίας.

Υπενθυμίζεται ότι η σοβαρής μορφής παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου κατάταξης σε ευπαθή ομάδα έναντι του ιού. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένα τρόφιμα που να προστατεύουν έναντι του συγκεκριμένου ιού. Υπάρχουν μόνο επιστημονικά δεδομένα σε σχέση με το πώς η διατροφή μπορεί να θωρακίσει το ανοσοποιητικό σύστημα, θέμα το οποίο έχει ήδη καλυφθεί σε προηγούμενο άρθρο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v