10 πράγματα που δεν ξέρατε για τον Roger Waters

Κρυφοκοιτάζουμε πίσω από τον… Τοίχο του Roger Waters και συγκεντρώνουμε μυστικά και αξιοπερίεργα από την ζωή και την καριέρα του άλλοτε leader των Pink Floyd.
10 πράγματα που δεν ξέρατε για τον Roger Waters
του Γιώργου Κόκουβα

Ο θρυλικός «τοίχος» των Pink Floyd ζωντάνεψε στο ΟΑΚΑ ανάμεσα σε φουσκωτές μαριονέτες, πυροτεχνήματα, τετραφωνικό ήχο και ιπτάμενα… γουρούνια, αφού ο Roger Waters έχει σχεδόν πολιτογραφηθεί Έλληνας και αποφάσισε για άλλη μια φορά να συμπεριλάβει την Αθήνα στους προορισμούς της μεγάλης του περιοδείας.

Με νωπούς ακόμη στα αφτιά μας τους ήχους της φαντασμαγορικής του παράστασης, ψάξαμε τα μυστικά της ζωής και της καριέρας του και σας αποκαλύπτουμε δέκα πράγματα που πιθανότατα δεν γνωρίζατε για τον ιθύνοντα νου πίσω από τα αριστουργήματα των Pink Floyd (και της μουσικής Ιστορίας), όπως τα The Wall, The Dark Side of the Moon και Animals.

*Ο πόλεμος τον καθόρισε
Ο πατέρας του, παρ’ ότι ειρηνιστής, αποφάσισε να στρατολογηθεί κατά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και σκοτώθηκε το 1944, όταν ο Roger ήταν μόλις πέντε μηνών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παλαιότερη ανάμνησή του είναι οι πανηγυρισμοί κατά την VJ day, την ημέρα δηλαδή της νίκης των συμμάχων επί της Ιαπωνίας. Ολόκληρο το album The Wall είναι επηρεασμένο από τις απόψεις του για τον πόλεμο.

*Ο τίτλος του The Wall οφείλεται σε έναν θαυμαστή των Pink Floyd
Μπορεί το περιεχόμενο του album να είναι αυτοβιογραφικό, αλλά λέγεται πως ο Waters εμπνεύστηκε τον τίτλο του κατά την διάρκεια συναυλίας των Pink Floyd, εξαιτίας ενός πολύ ενοχλητικού ακροατή, ο οποίος τον έκανε να σκεφτεί να χτίσει έναν τοίχο ανάμεσα στην σκηνή και το κοινό.



*Ήταν πολύ κακός μαθητής, αλλά πολύ καλός αθλητής
Ο ίδιος έχει αναφέρει για την σχολική εμπειρία του: «Μισούσα το κάθε δευτερόλεπτο που περνούσα εκεί, εκτός από την ώρα του παιχνιδιού… Τα ίδια παιδιά που είναι ευάλωτα στην ενδοσχολική βία είναι εξίσου ευάλωτα στην «βία» από τους δασκάλους». Ίσως από αυτή την εμπειρία εμπνεύστηκε τους στίχους «we don’t need no education». Τελικά, μετά το σχολείο, στο οποίο γνωρίστηκε με τους μελλοντικούς Floyd, Barrett και Gilmour, εγγράφηκε σε σχολή Αρχιτεκτονικής στο Λονδίνο, όπου επίσης γνώρισε τους μελλοντικούς του «συναδέλφους», Mason και Wright.

*Το όνομα Pink Floyd πέρασε από σαράντα κύματα
Στο Λονδίνο βαρέθηκε γρήγορα τις σπουδές, και με τους Mason και Wright ξεκίνησαν να παίζουν μουσική με άλλους φίλους τους, σχηματίζοντας αρχικά ένα συγκρότημα που ονομαζόταν Sigma 6 ή The Meggadeaths. Στην συνέχεια, με την αποχώρηση κάποιων από το αρχικό σχήμα, μετονομάστηκαν σε Abdabs, έπειτα Screaming Abdabs, Leonard’s Lodgers, Spectrum Five και Tea Jet. Το 1965 τα ακατάσχετα… βαφτίσια μπήκαν στην τελική ευθεία, αφού το σχήμα ονομάστηκε The Pink Floyd Sound, στην συνέχεια The Pink Floyd και, τέλος, Pink Floyd.



*Η ηγεσία των Pink Floyd άλλαξε χέρια
Από την ίδρυσή τους μέχρι το 1968, frontman του group ήταν ο συμμαθητής του Rogers, Barrett, ο οποίος όμως σταδιακά άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα υγείας αλλά και συμπεριφοράς, με αποτέλεσμα να εξαναγκαστεί σε αποχώρηση. Έτσι, τα ηνία ανέλαβε ο Waters, και τα διατήρησε ως την δική του αποχώρηση, το 1985.

*Το “Dark Side of the Moon” έγινε το δεύτερο εμπορικότερο album στην ιστορία της Μουσικής
Πούλησε πάνω από 40 εκατομμύρια αντίτυπα, παρέμεινε στο Billboard Chart για 736(!) συναπτές εβδομάδες, ενώ από το 2005 που ο Waters το ερμήνευσε εκ νέου στα live του, συνεχίζει να πουλά περίπου 8.000 αντίτυπα ανά εβδομάδα. Τα άλμπουμ που συνέθεσε έκτοτε είναι θεματικά. Ο Waters συνέχισε αποκλειστικά με αυτή τη μουσική φόρμα, με δίσκους θεματικών ιδεών δηλαδή, που ερμηνεύονται ο καθένας ως όλον. Ο επόμενος ήταν το “The Wall”, με κυριότερη επιρροή την Βρετανία των ‘40s, όπου μεγάλωσε σε «καθεστώς» λειψανδρίας λόγων πολέμου.

*Η συναυλία του στο πεσμένο τείχος του Βερολίνου παρακολουθήθηκε από 1 δισεκατομμύριο κόσμο
Το ’89 το τείχος έπεσε, και μέσα στους επόμενους μήνες, ο δημιουργός του “the Wall” κλήθηκε να ερμηνεύσει το ομώνυμο άλμπουμ με την εξαιρετικά επίκαιρη ονομασία ανάμεσα από την Πύλη του Βραδεμβούργου και την πλατεία Potsdamer. Η συναυλία έμεινε θρυλική, όχι μόνο γιατί έσπευσαν να παραστούν 200.000 live θεατές (ανεπισήμως, οι πηγές κάνουν λόγο για διπλάσιο κοινό) και να παρακολουθήσουν σχεδόν ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές, αλλά κι επειδή συγκεντρώθηκαν σπουδαία ονόματα, όπως αυτά των Joni Mitchell, Van Morrison, Cyndi Lauper, Bryan Adams, Scorpions και Sinead O’Connor.



*Με τους Pink Floyd ξαναβρέθηκε στην σκηνή το 2005
Πάνω από 20 χρόνια μετά την τελευταία τους κοινή εμφάνιση – όσα περίπου κράτησε και η δικαστική διαμάχη μεταξύ του Waters και των υπολοίπων για τα πνευματικά δικαιώματα του μουσικού τους έργου, οι Pink Floyd ξαναβρέθηκαν στην σκηνή μαζί το 2005, για τις ανάγκες του Live 8, της μεγάλης πολύ-συναυλίας παγκόσμιας κοινωνικής αφύπνισης, όπου συγκεντρώθηκαν οι μεγαλύτεροι μουσικοί του πλανήτη.

*Παντρεύτηκε τέσσερις φορές και έχει τρία παιδιά
Η πρώτη του σύζυγος, Judy Trim ήταν και ο παιδικός του έρωτας. Μάλιστα, φιγουράρισε στο «sleeve» του δίσκου «Ummagumma». Ο τελευταίος του γάμος ήταν με την ηθοποιό Laurie Durning το 2012.

*Ξέρει να μιλά ελληνικά
Μάλιστα, λίγο πριν την μεγάλη συναυλία του στο ΟΑΚΑ, ο Waters μετέδωσε μέσω Youtube το παρακάτω μήνυμα σε σχεδόν άπταιστα ελληνικά: “Καλημέρα σας,
Είμαι πολύ χαρούμενος που θα είμαι πάλι στο στάδιο ΟΑΚΑ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους μας έφεραν και πάλι εδώ, αν και ξέρω ότι τα πράγματα είναι δύσκολα στην Ελλάδα. Για να είναι πιο εύκολο για τους ανθρώπους που δεν έχουν πολλά, προσφέρουμε φθηνότερα εισιτήρια στα 18 ευρώ”.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v