Περιηγήσεις και αξιοθέατα

Περιηγήσεις και αξιοθέατα

Όπως είπαμε, η Γρανάδα είναι ουσιαστικά χωρισμένη σε τρεις συνοικίες, ετερόκλητες από πληθυσμιακής απόψεως, αλλά όλες εξίσου εντυπωσιακές. Και οι τρεις συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτπών, καθεμιά για το δικό της, μοναδικό, λόγο.

Ειδικότερα στην περιοχή του Sacromonte, συρρέουν καθημερινά πλήθη επισκεπτών, για να παρακολουθήσουν αυθεντικές παραστάσεις φλαμένκο μέσα στις σπηλιές που μένουν οι τσιγγάνοι –τις οποίες έχουν διακοσμήσει με παλιές φωτογραφίες και οικιακά σκεύη, που κρέμονται από τους τοίχους.

Αν και πρόκειται για μία από τις ακριβότερες δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κανείς στη Γρανάδα, η εμπειρία είναι μοναδική και αξίζει τον κόπο. Η ατμόσφαιρα μέσα στις σπηλιές είναι μαγευτική, και το πάθος με το οποίο οι τσιγγάνοι χορεύουν τον παραδοσιακό χορό που είναι άρρηκτα δεμένος με τον Ισπανικό Νότο καθηλώνει.

Εδώ βρίσκεται και η disco El Camborio, η οποία βρίσκεται επίσης μέσα σε σπηλιά –αξίζει να την επισκεφθείτε, αν μη τι άλλο, για μια νύχτα χορού πέρα από τα καθιερωμένα.

Τα δρομάκια που ανηφορίζουν από την κεντρική πλατεία και την Calle Elvira προς το λόφο του Albaicín είναι γεμάτα μικρά, πολύχρωμα μαγαζιά, τις περίφημες teterías, με κiλίμια στους τοίχους και χαμηλούς καναπέδες, που σερβίρουν τσάι με τις πιο απίθανες γεύσεις (δοκιμάστε οπωσδήποτε το Alhambra, με βανίλια και τριαντάφυλλο), προσφέρουν αργιλέδες, επίσης με διάφορες γεύσεις και παίζουν μουσική oriental. Αν δε σας λέγαμε ότι πρόκειται περί αραβικής συνοικίας, σίγουρα θα το υποψιαζόσασταν.

Στο ψηλότερο σημείο του λόφου βρίσκεται το Παρατηρητήριο του San Nicolás, με εκπληκτική θέα στο διασημότερο μνημείο της πόλης –αν όχι ολόκληρης της Ισπανίας.

Η Alhambra, το παλάτι των Αράβων βασιλιάδων, έχει σήμερα χαρακτηριστεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO, και δέχεται καθημερινά 8000 επισκέπτες –ενώ για κάποιους αποτελεί ένα από τα θαύματα του σύγχρονου κόσμου. Το όνομά της σημαίνει ”η κόκκινη”, από το χρώμα στο οποίο είναι βαμμένα τα παλάτια.

Χτισμένη ακριβώς απέναντι από το λόφο του Albaicín, είναι ορατή από πολλά σημεία της πόλης. Ειδικά τα βράδια, όταν φωτίζεται, αποτελεί ένα καταπληκτικό θέαμα, που δελεάζει τους περαστικούς για μία νυχτερινή επίσκεψη στους εξωτερικούς της χώρους.

Τα τρία μέρη που την αποτελούν, τα κυρίως παλάτια, το στρατιωτικό φρούριο Alcazaba και οι κήποι της Generalife, όπου βρίσκονταν και τα καλοκαιρινά παλάτια, αξίζουν με το παραπάνω το χρόνο που θα αφιερώσετε για να τα θαυμάσετε –ο οποίος θα είναι τουλάχιστον ένα ολόκληρο πρωινό.

Το κέντρο της πόλης είναι πολυσύχναστο, χωρίς να υποφέρει από τα προβλήματα των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων. Εδώ θα βρείτε πολλές καφετέριες, στις οποίες ντόπιοι και επισκέπτες συναντιόνται για να απολαύσουν τον ήλιο, μαζί με μία κούπα ισπανικού καφέ και με μία νοστιμότατη tostada con tomate –ναι, οι Ισπανοί τρώνε όλες τις ώρες της ημέρας (είναι άλλωστε ο λαός από τον οποίο ο Τόλκιν έκλεψε τη συνήθεια του ”δεύτερου πρωινού” που έδωσε στα Χόμπιτ) και ναι, η κουζίνα τους είναι ένας ακόμη λόγος για να επισκεφθείτε τη χώρα– καθώς και πολλά μαγαζιά για να κάνετε τα ψώνια σας.

Στη συμβολή των δύο κεντρικότερων δρόμων της πόλης, της Gran Vía de Colón και της Calle de Reyes Católicos, δεσπόζει το άγαλμα του Κολόμβου, γονατισμένου μπροστά στο θρόνο της Βασίλισσας Ισαβέλλας –αναπαράσταση της στιγμής που ζητάει από την βασίλισσα την άδεια για την έναρξη του ταξιδιού του.

Την παράσταση κλέβουν οι πολυάριθμες πλατείες της πόλης, με ομορφότερη αυτήν της Bib-Rambla, ακριβώς κάτω από τον επιβλητικό καθεδρικό ναό, όπου κατά τον Μεσαίωνα γίνονταν οι εκτελέσεις των μαγισσών, ενώ σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της καταλαμβάνουν τα υπαίθρια ανθοπωλεία, αφήνοντας τον υπόλοιπο χώρο στις churrerías, καφετέριες που σερβίρουν τηγανίτες με αχνιστή σοκολάτα –τα περίφημα churros.

Αν μη τι άλλο, η πόλη, λόγω του μικρού μεγέθους της, προσφέρεται για ατελείωτους περιπάτους. Αν και η συγκοινωνία, που πραγματοποιείται μόνο με λεωφορεία, είναι τακτική, είναι μάλλον απίθανο να τη χρειαστείτε -θα προτιμήσετε σίγουρα να ανακαλύψετε τις εκπλήξεις που κρύβονται σε κάθε γωνία με τα πόδια.

Αν πάντως θελήσετε να σχηματίσετε μία πρώτη εντύπωση για όλα τα αξιοθέατα (και να αποφασίσετε αργότερα ποιά από αυτά θα επισκεφθείτε), η τουριστική γραμμή των κόκκινων λεωφορείων ”open bus” που κάνει το γύρο της πόλης σε λιγότερο από δύο ώρες, και περιλαμβάνει ηχογραφημένες πληροφορίες για όλα τα αξιοθέατα, θα σας φανεί χρήσιμη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v