Φυσικό αέριο κίνησης στο ΙΧ: Συμφέρει;

Πόσο κοστίζει, τι περιλαμβάνει και πόσο συμφέρει η Αεριοκίνηση; Όσα πρέπει να ξέρετε για την «πράσινη» μετατροπή.
Φυσικό αέριο κίνησης στο ΙΧ: Συμφέρει;
Απέναντι στην κρίση και τις ανοδικές τιμές της βενζίνης, ολοένα και περισσότεροι οδηγοί επιλέγουν... υδρογονάνθρακες και στρέφονται στην κίνηση με Φυσικό αέριο κίνησης. Πόσο κοστίζουν οι μετατροπές και ποιο το όφελος για την τσέπη μας;

Αρχικά, να διευκρινίσουμε πως τα αυτοκίνητα με Φυσικό αέριο κίνησης, χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: σε εκείνα που έχουν σύστημα αεριοκίνησης «μαμαδίσιο» και σε αυτά που εξοπλίζονται με ανάλογο σύστημα μετά την αρχική κατασκευή τους. Τα τελευταία χρόνια η δεύτερη κατηγορία αυτοκινήτων γνωρίζει μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον και στην Ελλάδα. Η τοποθέτηση της κατάλληλης συσκευής απαιτεί μελέτη και πρέπει να γίνεται μόνο από ειδικευμένους τεχνίτες.

Τι περιλαμβάνει;

Η εγκατάσταση αεριοκίνησης περιλαμβάνει σύστημα αυτόματου γεμίσματος, σύστημα διακοπής παροχής καυσίμου όταν σβήσει ο κινητήρας, δείκτη στάθμης φυσικού αερίου, βαλβίδα εκτόνωσης για αποφυγή έκρηξης σε περίπτωση αύξησης θερμοκρασίας, δεξαμενή φυσικού αερίου η οποία συνήθως μπαίνει στο πορτ μπαγκάζ στην θέση της ρεζέρβας, μπεκ ψεκασμού ο αριθμός των οποίων εξαρτάται από τους κυλίνδρους του κινητήρα και έναν ειδικό εγκέφαλο.

Η εγκατάσταση γίνεται συνήθως μέσα σε δύο ημέρες, ενώ όσον αφορά το ΚΤΕΟ, ο μηχανικός είναι υποχρεωμένος να παραδώσει στον κάτοχο του αυτοκινήτου αντίγραφο υπεύθυνης δήλωσης του Ν. 1599/1986, που ενημερώνει το ΚΤΕΟ πως η μετατροπή έγινε σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. Το αυτοκίνητο έπειτα περνάει από τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ και εφόσον η εργασία έγινε σύμφωνα με τους κανόνες του υπουργείου, συμπληρώνεται στην άδεια κυκλοφορίας η χρήση φυσικού αερίου ως καυσίμου κίνησης.

Πόσο κοστίζει;

Το κόστος αγοράς και τοποθέτησης του εξοπλισμού-κιτ ξεκινά από τα 594 ευρώ (με  ΦΠΑ) και διαμορφώνεται ανάλογα τον τύπο και την ιπποδύναμη του κινητήρα του αυτοκινήτου. Όσον αφορά το κόστος του σέρβις, αυτό είναι αρκετά μικρό. Η συντήρηση γίνεται συνήθως κάθε 25 χιλιάδες χιλιόμετρα και περιλαμβάνει αλλαγή ενός φίλτρου το οποίο κοστίζει περί τα 15-20€. Επίσης κάθε 50 χιλιάδες χιλιόμετρα, οι ειδικοί συνιστούν να καθαρίζονται τα μπεκ (περί τα 40€) για να μην υπάρξουν φθορές στις βαλβίδες σε βάθος χρόνου.

Συμφέρει;

Το φυσικό αέριο αποτελεί μονόδρομο για όσους διαθέτουν αυτοκίνητα με κινητήρα υψηλού κυβισμού, αλλά και για τους οδηγούς που διανύουν πάνω από 10.000 χλμ. τον χρόνο, αφού εξασφαλίζει τη μείωση έως και 50% του κόστους κατανάλωσης καύσιμου.

Η απόσβεση εξαρτάται από τη χρήση. Θεωρώντας δεδομένο ότι χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας σε καθημερινή βάση διανύοντας απόσταση τουλάχιστον 50 χιλιομέτρων ανά ημέρα, τότε υπολογίστε ότι θα κάνετε απόσβεση του κόστους εγκατάστασης μέσα σε οκτώ ή εννέα μήνες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v