Blu-Ray: Προτάσεις αγοράς έως 300€

Θα ακολουθήσει το DVD τη μοίρα της βιντεοκασέτας; Ποια είναι τα καλύτερα Blu-Ray players; Πόσο κοστίζουν; Είναι αλήθεια πως παίζουν τις ταινίες σε 3D; Όσα θέλετε να μάθετε για τη νέα τεχνολογική "επανάσταση", σε έναν μίνι οδηγό με τέσσερις προτάσεις αγοράς.
Blu-Ray: Προτάσεις αγοράς έως 300€
του Πάρη Καπράλου

Στα τέλη της δεκαετίας του '80 αγοράσαμε τα πρώτα CD, χωρίς ποτέ να διανοηθούμε βεβαίως να απαρνηθούμε τις δισκοθήκες σε βινύλιο, ενώ, όταν ξεκινήσαμε να “κατεβάζουμε” τραγούδια στα τέλη των '90s, δεν σκεφτήκαμε ότι σύντομα θα ακούγαμε μουσική κυρίως από τον υπολογιστή και λιγότερο από τη CDθήκη μας. Όταν ήρθε το DVD, αντίθετα, ξέραμε ότι σήμαινε το τέλος της βιντεοκασσέτας, και αντικαταστήσαμε μεγάλο μέρος της ταινιοθήκης μας. Από το 2009 φυσάει και πάλι ένας άνεμος αλλαγής στα ψηφιακά μέσα, και το χρώμα του είναι... μπλε.

Η ερώτηση αν το Blu-ray θα αντικαταστήσει το DVD έχει τεθεί πολλές φορές τα τελευταία τρία χρόνια και απαντηθεί άλλες τόσες, συνήθως θετικά, αν και με επιφυλάξεις. To όνομα της τεχνολογίας -που αφορά τόσο τον οπτικό δίσκο όσο και το μέσο που τον γράφει και τον διαβάζει- προέρχεται από το μπλε ιώδες λέιζερ που χρησιμοποιείται. Λόγω του πιο σύντομου μήκους κύματός του (405 NM) από το DVD, τεχνολογικό πρότυπο το οποίο χρησιμοποιεί κόκκινο λέιζερ (650 NM), οι δίσκοι Blu-ray μπορούν να αποθηκεύσουν περισσότερα δεδομένα.

Ένας κοινός δίσκος Βlu-ray μπορεί να αποθηκεύσει 25 GB, ενώ ένα DVD “μονής στρώσης” 4,7 GB και ένα διπλής 8 GB περίπου. Ένας δίσκος Βlu-ray διπλής στρώσης μπορεί να αποθηκεύσει 50 GB. Το Βlu-ray αναπτύχθηκε από την Blu-ray Disc Association, ένα consortium επιχειρήσεων που αποτελείται από τις Apple, Dell, Hewlett-Packard, Hitachi, Intel, LG Electronics, Mitsubishi Electric, Panasonic, Pioneer, Philips, Samsung, Sharp, Sony, Sun Microsystems, TDK, Technicolor, 20th Century Fox, Walt Disney Motion Pictures Group και Warner Bros. Entertainment, το οποίο συστήθηκε το 2002 για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του προτύπου από το ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology).

Η αλήθεια είναι ότι οι ταινίες που είναι γραμμένες σε Blu-ray αποτελούν εμπειρία για κάθε ταινιόφιλο λόγω της εξαιρετικής ποιότητας της εικόνας που είναι σε θέση να αποδίδουν, σε σύγκριση με ένα συμβατικό DVD. Η αλήθεια είναι επίσης ότι οι μεγάλες αμερικάνικες εταιρείες διανομής κινηματογραφικών ταινιών έχουν αποδυθεί από το 2008 και εξής σε έναν αγώνα δρόμου για να μας πείσουν όλους ότι θα πρέπει να ξαναγοράσουμε τις αγαπημένες μας ταινίες σε Blu-ray, τις οποίες εκδίδουν έκτοτε σε νέες, re-mastered εκδόσεις με πολλά έξτρα.

Παράλληλα, πολλά μεγάλα studio κυκλοφορούν τις ταινίες τους σε δύο εκδόσεις: μία για συμβατικά μέσα και μία σε Blu-ray. Πρόσφατη προσθήκη σε αυτήν την κατηγορία, τα Blu-ray που απευθύνονται στους λάτρεις του 3D. Ο γράφων είναι περισσότερο από βέβαιος ότι σε δέκα χρόνια περίπου κάποια άλλη επανάσταση ποιότητας θα μας συμβεί, συνεπώς θα πρότεινα να μη σπεύσετε να αγοράσετε όλες τις ταινίες που βγαίνουν re-mastered (και τις οποίες έχετε ήδη) σε Blu-ray, αλλά μπορώ να σας προτρέψω άνετα να προτιμάτε τις νέες ταινίες σε έκδοση Blu-ray.

Οι αλλαγές πάντοτε φέρνουν γκρίνια. Με το ξεκίνημα της διάθεσης ταινιών στο νέο φορμά, άρχισαν τα παράπονα. Τα περισσότερα ήταν δικαιολογημένα στην αρχή. Η προσπάθεια των εταιρειών διανομής να επανεκδώσουν ταινίες σε Blu-ray έφτασε επίπεδα υστερίας, με αποτέλεσμα να επανεκδίδονται ταινίες που απαξιώνονταν στο νέο φορμά, καθώς αυτό αποκάλυπτε τυχόν ατέλειες στο κινηματογραφικό μοντάζ, ελλειμματικά σε ποιότητα ειδικά εφέ, κλπ. Όχι, δεν είναι κατάλληλες όλες οι ταινίες για μετατροπή σε Blu-ray, κάτι που οι εταιρείες άργησαν αλλά κατάλαβαν τελικά, με αποτέλεσμα να εστιάζουν νεότερες εκδόσεις πολύ παλιότερων ταινιών, όχι στην υπερβολική ευκρίνεια της εικόνας τους, αλλά στη βελτίωση της σε συνδυασμό με πολλά έξτρα.

Σε αυτό το πλαίσιο καλό είναι να αρχίσετε να εξετάζετε την αγορά ενός Blu-ray player, και μην ανησυχείτε: αυτό θα αναπαράγει σωστά και τα παλιά σας DVD. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλιστα, θα αναπαράγει πολλά άλλα αρχεία βίντεο, και θα προβάλλει και φωτογραφικά φορμά, θα μπορεί να συνδέεται με εξωτερικό σκληρό δίσκο ή/και με USB flash memory, και με το οικιακό σας δίκτυο και να δρα ως “μεσάζων” μεταξύ του περιεχομένου που θα αντλεί από αυτά τα μέσα και της τηλεόρασης σας, ώστε να μπορείτε να απολαμβάνετε άνετα κάθε ψηφιακό περιεχόμενο στο σαλόνι σας.

Άλλα μοντέλα παρέχουν συνδεσιμότητα με παιχνιδομηχανές, ακόμη και βελτίωση της εικόνας τους, και τέλος ορισμένα μοντέλα έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν σε 3D, αλλά για να την αξιοποιήσετε θα πρέπει να έχετε τηλεόραση που να προβάλλει σε 3D. Η εν λόγω κατηγορία συνήθως συνοδεύεται από δύο χρόνια εγγύηση κατασκευαστή, και μπορείτε να βρείτε μοντέλα σε τιμές που ξεκινούν από 160 ευρώ και φτάνουν τα 700.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος μας σας προτείνουμε τέσσερα αξιοπρόσεκτα μοντέλα που κοστίζουν μέχρι 300 ευρώ και κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v